Selectarea unui prestator de servicii pentru crearea școlii de fermier în domeniul apicol

Număr 10/16/PRRECI
Categorie VCD
Data lansării 04 feb 2016 10:00
Data de încheiere 04 mar 2016 10:00
INTRODUCERE:
Programul Rural de Rezilienţă Economico-climatică Incluzivă (PRRECI), finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (FGM) şi implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă completă largă de servicii adecvate şi integrate financiare. O atenţie deosebită este atribuită dezvoltării şi implementării sistemelor eficiente de conlucrare între principalele verigi ale lanţului valoric cu implementarea celor mai bune practici de lucru și tehnologii de producere. În această ordine de idei, dezvoltarea afacerilor în domeniul apicol, este privită ca o direcție de activitate cu un potențial sporit de piață, care fiind valorificat la justa valoare, poate contribui la atingerea obiectivelor trasate de către Program și anume reducerea sărăciei rurale în Republica Moldova.

DESCRIEREA ACTIVITĂȚI:
În anul 2014, cu suportul UCIP-IFAD, au fost identificate patru grupuri de lucru, în baza cărora pe parcursul anului 2015 au implementate principiile Agriculturii Contractuale în domeniul apicol. Asistența oferita de către proiect a fost canalizată în două direcții. Pe de o parte, membrii grupurilor create au beneficiat de asistență tehnică în fortificarea capacităților de producere prin implementarea tehnologiilor de ultimă ora în producerea mierii și derivatelor din miere, pe de altă parte sa lucrat în direcția implementării principiilor Agriculturii Contractuale – formă alternativă de lucru ce ar permite apicultorilor în viitorul apropiat formarea loturilor de producție omogene din aspectul calității și sortimentului și suficiente în aspect cantitativ, pentru a negocia prețuri mult mai atractive ca în prezent.

De rând cu rezultatele pozitive obținute pe parcursul perioadei de implementare, au fost depistate și un șir de riscuri, care pot duce la stagnarea vectorului de dezvoltare durabilă. Printre aceste momente se numără pierderile familiilor de albine, mai ales în perioada de iarnă, precum și calitatea mierii obținute. Printre diverse cauze se numără și: bolile care nu au fost prevenite din timp, insuficiența de hrană sau pregătirea pentru perioada de iernat, fie din cauza administrării preparatelor ne-conforme sau a dozelor neadecvate, etc. Expertizarea acestor probleme a scos la iveală un așa moment ca insuficiența sau chiar în unele cazuri lipsa de cunoștință din partea apicultorilor. Dacă apicultorii cu experiență își pot reface pierderile suportate care sunt de regulă 10-15 la sută, fără a diminua esențial venitul prognozat, atunci în situație mult mai riscantă se află apicultorii tineri. De regulă lipsa de cunoștințe care duc la nerespectarea procedeelor tehnologice provoacă pierderi de până la 40-50%. Și dacă aici mai adăugăm faptul ca stupinele sunt fondate cu bani împrumutați (credite), riscul falimentării devine și mai mare.



Pentru, prevenirea acestor situații, UCIP-IFAD, in cadrul Programului IFAD VI, în anul 2016, va crea Școala de fermieri apicoli. Aceasta școală este privită ca o platformă educațional-informațională, în cadrul căreia apicultorii și în special apicultorii tineri, prin intermediul participării la sesiunile de instruire pe durată întregului an, vor obține cunoștințe teoretico-practice, care le vor permite pentru viitor evitarea eventualelor greșeli ce pot fi comise în exploatarea familiilor de albini, iar prin aceasta obținerea stabilității în afacerile apicole. Tot în cadrul acestor școli, apicultorii vor fi familiarizați cu tehnologii recente și modalități de întreținere a familiilor de albini, aspecte economice în apicultură, precum și va fi asigurată o platformă de discuții ce va permite participanților găsirea celor mai optimale soluții la problemele apărute.

SARCINI ŞI RESPONSABILITĂȚI:
În baza unui concurs naţional, UCIP-IFAD va selecta un prestator de servicii, care pe parcursul anului 2016 va fi responsabil de activitățile în organizarea și predarea cursului de instruire teoretico-practic în domeniul exploatării familiilor de albini și activitățile de logistică pentru asigurarea bunei desfășurări, pe durata anului 2016, a școlii de fermieri care practică apicultura.

Pentru mai multe detalii Vă rugăm să vedeți:

Termeni de referință
Anexe

CONDIȚIILE DE PREZENTARE A PACHETULUI DE DOCUMENTE:

  • Pachetul de documente va include Oferta Tehnica (original și copie) şi Oferta financiară (original și copie), fiecare sigilate în plicuri separate (total 4 plicuri) şi toate împreună prezentate în plic comun, la fel sigilat. Pe toate plicurile va fi indicat denumirea ofertantului, persoana și telefon de contact, adresa de e-mail, denumirea concursului la care se aplică. Toate patru plicuri semnate și sigilate pe care să fie indicat ofertantul, denumirea concursului la care se aplică vor fi depuse într-un plic comun, la fel semnat și sigilat pe care să fie indicat ofertantul, persoana de contact, telefon, email, denumirea concursului la care se aplică.
  • Oferta va fi prezentată la adresa UCIP-IFAD: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, pînă la data de 04 martie 2016, ora 10:00.
  • Companiile care nu vor respecta aceste condițiile de prezentare a ofertelor NU vor fi admise la concurs.
  • Ofertele incomplete și cele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la Concurs.

INFORMAȚII ADIȚIONALE:
UCIP-IFAD este în drept de a anula licitația în orice etapă de concurs din motivul imposibilității acoperirii financiare ori din motiv de necorespundere a ofertelor la cerințele stabilite în documentele de licitație sau alte motive justificate
Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de email: office@ifad.md