**Extins 06.07.2015**Selectarea prestatorului de servicii pentru elaborarea studiului de analiză a măsurilor de reziliență a schimbărilor climaterice

Număr PRRECI/15/20
Categorie GEF
Data lansării 21 apr 2015 10:00
Data de încheiere 06 iul 2015 10:00

Selectarea prestatorului de servicii pentru elaborarea studiului de analiză a măsurilor de reziliență a schimbărilor climaterice

Introducere
Programul Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI), finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (FGM) și implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă largă de servicii adecvate și integrate financiare. O atenție deosebită în cadrul Programului este atribuită dezvoltării și implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol. În această ordine de idei, reabilitarea învelișului vegetal și îmbunătățirea fertilității solurilor degradate pot contribui la sporirea rezilienței la schimbările climaterice a zonelor rurale, terenurilor și ecosistemelor agricole din Moldova. Reabilitarea habitatelor ce au ieșit din circuitul agricol în urma degradării și eroziunii solului va spori productivitatea terenurilor și întreprinderilor agricole.

Justificare
În cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI) pe parcursul următorilor 5 ani UCIP-IFAD va oferi asistenta tehnica și suport financiar sub formă de grant producătorilor agricoli care doresc să aplice si implementeze masuri de prevenire și combatere a eroziunii solului si conservare a apei in sol în solele, câmpurile și terenurile publice și private supuse eroziunii și degradării solului (înierbarea în vii și livezi, ameliorarea pășunilor și finețurilor – amenajament pastoral, reabilitarea/înființarea perdelelor forestiere si plantațiilor agro-silvice de protecție a solului, aplicarea tehnologiilor conservative de lucrare minima a solului No-till, Mini-till, aplicarea sistemului de agricultura ecologica, etc.). În calitate de beneficiar pot fi Autoritățile Publice Locale (Primării) și întreprinderile agricole private și/sau de stat (Primării, GȚ, SRL, IMM-uri, AEÎ, etc.) din zonele rurale ale Republicii Moldova, cu excepția orașelor Bălti si Chișinău.
Numărul de beneficiari care vor aplica si implementa practicile agriculturii conservative în urma asistentei tehnice și suporturilor financiare acordate de UCIP-IFAD se estimează a fi de aproximativ 550 gospodarii agricole.

În baza unui concurs național, UCIP-IFAD va selecta un prestator de servicii pentru elaborarea unui Studiu de analiză care va presupune revizuirea și examinarea experienței de implementare a proiectelor derulate sau in curs de derulare din domeniul rezilienței schimbărilor climaterice (tehnologii conservative de lucrare a solului, împădurirea terenurilor degradate, ameliorarea pășunilor/fineturilor, etc.). Studiul de analiză va permite identificarea factorilor limitativ și ulterior elaborarea unor măsuri și procedee de înlăturare a acestor factori la implementarea proiectelor UCIP-IFAD în domeniul rezilienței schimbărilor climaterice.

Sarcini și responsabilități

Studiul de analiză se va baza pe percepția fermierilor din 3 zone agro-ecologice ale Republicii Moldova care au beneficiat în cadrul următoarelor proiecte:

  • „Proiectul agricultura competitivă în Moldova (MAC-P) în special la implementarea sub-componentei îmbunătățirea productivității solurilor prin intermediul managementului durabil al terenurilor (MDT)” care este implementat de Unitatea Consolidata de Implementare si Monitorizare a Proiectelor Agricole (UCIMPA).
  • „Utilizarea durabilă şi integrată a terenurilor de stepă din Eurasia” care a fost implementat în Republica Moldova (raionul Cahul, localitatea Tartaul de Salcie), Ucraina (regiunile Odessa şi Lugansk) și Federația Rusă (regiunea Rostov) cu suportul Programului TACIS al Comunității Europene.
  • „Conservarea solurilor în Moldova” (PCSM) care a fost implementat de către Unitatea de implementare a proiectului din cadrul Institutului de Cercetări si Amenajari Silvice (ICAS) cu suportul Băncii Mondiale.

Studiul de analiză va include:
1. Identificarea și vizitarea in teritoriu întreprinderi agricole din fiecare proiect care au beneficiat la implementarea masurilor privind reziliența schimbărilor climaterice pentru colectarea informației pentru analiză. Pot fi vizitate și întreprinderi care n-au beneficiat din proiectele sus menționate, dar întreprind măsuri pentru diminuarea impactului în urma schimbărilor climaterice.
2. Descrierea succintă a întreprinderilor pe baza cărora a fost făcut studiul (denumirea gospodăriei, localitatea, culturile agricole cultivate, suprafața, recolta la ha, numărul de capete de animale, măsuri și intervenții pentru diminuarea impactului în urma schimbărilor climaterice. etc.)
3. Informație despre percepția si atitudinea fermierilor privind schimbările de producere si impacturile economice, agronomice, sociale sau de orice alta natura, ce au avut loc in cadrul întreprinderilor agricole in urma implementării masurilor de adaptare la schimbările climaterice: (i) aplicarea tehnologiilor conservative de lucrare a solului No-till, Mini-till, (ii) aplicarea practicilor agricole utilizate in agricultura ecologică, și (iii) ameliorarea/însămânțarea/împădurirea terenurilor de pășunat/fineturilor/terenurilor degradate (de ex. spor in producere, îmbunătățirea calității produselor, micșorare in cheltuieli, etc.). (cel mult 4 pagini per 1 măsura de adaptare la schimbările climaterice)
4. Identificarea factorilor limitativi, barierelor si constrângerilor de natură legislativa, financiara, agronomica, psihologică, etc. întâmpinate de fermieri la aplicarea masurilor de adaptare la schimbările climaterice: (i) aplicarea tehnologiilor conservative de lucrare a solului No-till, Mini-till, (ii) aplicarea practicilor agricole utilizate in agricultura ecologică, și (iii) ameliorarea/însămânțarea/împădurirea terenurilor de pășunat/fineturilor/terenurilor degradate (de ex. costul ridicat al tehnicii agricole No-till, Mini-till, insuficienta soiurilor de plante rezistente la seceta, schema de plantare si densitatea de însămânțare, corectări in schema de protecție a plantelor, etc.). (cel mult 5 pagini per 1 măsura de adaptare la schimbările climaterice)
5. Recomandări, masuri si aspecte de îmbunătățire și conceptului de implementare a (i) tehnologiilor conservative No-Till, Mini-Till de lucrare a solului, (ii) sistemului de agricultura ecologica și (iii) tehnologiilor de ameliorarea/însămânțarea/împădurirea a terenurilor de pășunat/fineturilor/terenurilor degradate reieșind din experiența proiectelor enumerate. (cel mult 3 pagini per 1 măsura de adaptare la schimbările climaterice)
6. Analiza SWOT (includerea punctelor tari, punctele slabe, oportunități si amenințări) pentru fiecare din următoarele masuri de adaptare la schimbările climaterice luându-se in considerație condiții de seceta sporite: (i) implementarea tehnologiilor conservative No-till, Mini-till de lucrare a solului, (ii) aplicare practicilor agriculturii ecologice (iii) împădurirea terenurilor degradate si ameliorarea pășunilor/fineturilor. (cel mult 2 pagini per 1 măsura de adaptare la schimbările climaterice)
7. Anexe, scheme, tabele, hărți, schițe, poze, și orice altă informație relevantă;
8. Studiul de analiza, fără anexe si fără analiza SWOT, va conține cel mult 40 pagini.
9. Studiul va fi elaborat în limba Română și tradus în limba Engleză.

Pentru mai multe detalii vedeti:

Terms of Reference

Condițiile de prezentare a pachetului de documente

  • Pachetul de aplicare cu setul întreg de documente, urmează să fie depus în patru plicuri:

1. Oferta tehnică (original),
2. Oferta financiară (original),
3. Oferta tehnică (copie),
4. Oferta financiară (copie).

  • Toate patru plicuri semnate/sigilate pe care să fie indicat ofertantul, denumirea concursului la care se aplică după care vor fi depuse într-un plic comun, la fel semnat/sigilat pe care să fie indicat ofertantul, persoana de contact, telefon, email, denumirea concursului la care se aplică, după care pot fi prezentate la adresa UCIP-IFAD: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de 15 mai 2015, ora 10:00 8 iunie 2015, ora 10:00 18 iunie 2015, ora 10:00 6 iulie 2015, ora 10:00.
  • Ofertele incomplete si cele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la Concurs.

Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de email: office@ifad.md