Viticultorii reconstruiesc un iaz pentru a iriga podgoriile: Poate vom restabili și creșterea legumelor

Adrian Tudosî, din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, este unul dintre agenții economici din localitate, care a reușit să adune alți cinci fermieri pentru un proiect necesar nu doar pentru sectorul agricol, dar pentru toți locuitorii.

Împreună au decis să reconstruiască bazinul de acumulare, care era într-o stare deplorabilă, iar apa va fi folosită ulterior la irigarea plantațiilor de viță-de-vie.

Membrii grupului client sunt producători de struguri de masă și tehnici, în total aceștia dispun de 76,5 ha de teren vitivinicol și reușesc să recolteze aproximativ 561 de tone de struguri.

Lacul, care este în curs de restabilire, era înnămolit și a pierdut capacitatea de păstrare a apei. Nămolul evacuat va fi transportat în nemijlocita apropiere pentru reabilitarea stratului de cernoziom de pe pășuni. Totodată, va fi construit un baraj cu o lungime de 187 metri, temelia căruia  anterior a fost surpat. Producătorii susțin că, dacă nu va fi restabilit barajul și sistemul de evacuare, în câțiva ani, în acest loc se va crea o râpă.

Deținând plantații de viță-de-vie cu struguri de masă și tehnici, în condiții de secetă acută, așa cum s-a înregistrat în ultimii ani, avem nevoie de apă pentru irigare. Accesul la apă ne-ar ajuta să putem produce struguri de o calitate mai înaltă. Iată de ce, împreună cu alți opt producători agricoli din zonă, am decis să formăm grupul client și să venim cu o contribuție proprie pentru a realiza acest proiect. Nu a fost deloc greu să ne adunăm, pentru că cu toții am simțit ce înseamnă lipsa de apă, având parte de ani complicați, cu secetă”, a povestit Adrian Tudosî.

Producătorul menționează că primarul localității a susținut din start ideea și a oferit tot suportul necesar pentru a pregăti dosarul cu acte.

Am apelat la Proiectul IFAD pentru a construi bazinul de acumulare și a avea posibilitatea de a iriga, dar și de a realiza lucrările în vii. Odată ce vom reuși reconstrucția bazinului de acumulare, ne propunem să identificăm și alte posibilități de finanțare pentru a construi o stație de pompare a apei ca să putem instala sistemul de irigare pentru toată suprafața de viță-de-vie pe care o gestionăm”.

Grupul client a depus dosarul de participare în cadrul programului de finanțare a proiectelor de infrastructură publică, gestionat de UCIP IFAD, în anul 2021, iar la moment, circa 30% din lucrările planificate deja au fost realizate.

Lucrările se efectuează un pic mai greu din cauza faptului că lacul are multe izvoare care au fost astupate, înnămolite, iar acum, odată cu lucrările de curățare, acestea au un debit destul de puternic. Desigur că acest fapt este îmbucurător pentru noi, deoarece vom putea acumula mult mai ușor cantitatea de apă necesară. După reconstrucție, de bazinul de acumulare vor putea beneficia și alți producători din zonă”, a mai adăugat Adrian Tudosî.

Sorin Ciobanu, primarul satului Andrușul de Sus, a precizat că iazul unde au loc, la moment, lucrările de reconstrucție, în timp i s-a surpat barajul, ceea ce îngreuna accesul producătorilor agricoli către plantațiile de viță-de-vie.

În localitate avem, desigur, mai multe iazuri care necesită a fi curățate, reconstruite. Având în vedere că anul 2020, ne-a demonstrat cât suntem de vulnerabili față de secete, împreună cu câțiva agenți economici ne-am gândit să constituim grupul client și să beneficiem de grantul oferit de UCIP IFAD. Am studiat condițiile și am înțeles că sunt destul de favorabile pentru noi. În anii secetoși, cu părere de rău, ne confruntăm cu o lipsă acută de apă atât de necesară pentru sectorul agricol, dar și pentru deținătorii de animale”.

Primarul povestește că, inițial erau doar șase producători agricoli, ulterior s-au mai alăturat trei, ceea ce a ușurat povara financiară pentru grupul client.

Consider că a fost o decizie foarte corectă, iar la moment lucrările deja sunt în executare. Sperăm că, împreună, vom reuși să construim un bazin de acumulare atât de necesar pentru localitate. Finisarea proiectului este planificată pentru sfârșitul lunii iulie curent. Cel mai mare și important beneficiu al acestui proiect este faptul că vom avea o sursă de apă, care va putea fi folosită atât pentru necesitățile sectorului agricol, cât și pentru întreaga localitate, mă refer aici desigur la stingerea incendiilor, cât și la diversificare biodiversității din zonă”.

Sorin Ciobanu a ținut să remarce faptul că, inițiativa antreprenorilor este una de apreciat și este bucuros că producători nu se opresc aici ci au expus intenția de a identifica și alte oportunități de finanțare pentru construcția sistemului de irigare.

Astfel, vom putea obține struguri calitativi în cantități mult mai mari. Schimbările climaterice din ultimii ani ne fac, tot mai des, să ne gândim cum să putem economisi și gestiona corect apa. Totodată, ne gândim că având acces la o sursă de apă vom putea să diversificăm gama de culturi pe care să le creștem, pe lângă struguri, poate chiar să renaștem producerea legumelor”.

Lacul care este în reconstrucție are o suprafață de 2,6 ha, după reabilitare capacitatea de acumulare a apei în lac va fi de  80 000 de metri cubi, ceea ce va asigura potențialul de irigare pentru membrii grupului client, cât și pentru alte 15 gospodării din apropiere, iar suprafața irigabilă va crește până la aproximativ 50-65 hectare.

Agrobiznes