„Darul soarelui” – doi frați din Ghidighici, cu suportul IFAD pentru dezvoltare, creează produse artizanale unicale

Dorin Racu, alături de fratele său Petru, dezvoltă o afacere, în satul Ghidighici, care a pornit de la importul și procesarea semințelor, producerea uleiurilor presate la rece și a subproduselor cum ar fi făina.
Presarea la rece este o metodă care ajută la păstrarea tuturor nutrienților și aromelor naturale ale semințelor, ceea ce face ca uleiurile „Vegetal” să fie o sursă vitală de vitamine și nutrienți, ce contribuie la menținerea sănătății pe termen lung.

Pentru a garanta că toate procesele realizate respectă normele internaționale de siguranță alimentară, compania a obținut certificarea ISO 22000, dar și alte certificări ce confirmă angajamentul pe care și-l asumă față de sănătatea consumatorilor.

Au lansat o brutărie artizanală
Ulterior, s-au gândit că ar fi bine să poată valorifica întreg lanțul de producere și să nu mai comercializeze făina, dar să coacă din ea „cele mai sănătoase, gustoase și de calitate produse”.

Astfel, în noiembrie 2024, au lansat o brutărie artizanală cu marca comercială „Darul soarelui” unde se produc mai multe produse de panificație: ciabatte, snack-uri în asortiment, covrigei cu susan, in, armurariu, cânepă.

Și nu se opresc aici, Dorin ne-a povestit că urmează să se dezvolte și parte de producere a semifabricatelor congelate.
Ne-am extins și am reușit să construim încă o hală cu frigidere, camere de congelare și alte utilaje necesare pentru producerea semifabricatelor congelate”.

Au accesat suportul IFAD pentru dezvoltare

Odată cu extinderea și dezvoltarea noilor secții de producere, a apărut și necesitatea de a investi și mai mult. Astfel că, atunci când au aflat despre oportunitățile oferite Astfel că, atunci când au aflat despre oportunitățile oferite de Guvernul Republicii Moldova prin Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă,  au decis să depună un proiect, pentru finanțarea utilajelor și echipamentelor necesare pentru brutărie.

„Despre UCIP IFAD și programele de finanțare am aflat din mediul online, întâmplător și, dacă să fiu sincer, nici nu credeam că vom obține finanțare. Mă refer la faptul că, nu eram siguri dacă vom fi eligibili. Am avut parte de o colaborare destul de frumoasă și o deschidere, interes din partea colaboratorilor. A fost destul de ușor să pregătim pachetul de documente, am avut întregul suport atât din partea colaboratorilor băncii partenere, cât și din partea celor din proiect. În rezultat, am beneficiat de un credit cu porțiune de grant pe care l-am folosit pentru achiziționarea unui malaxor și a unui feliator. Le suntem recunoscători pentru suportul pe care l-am primit”.

Dorin menționează că, au ales să acceseze suportul financiar anume de la UCIP IFAD, deoarece au primit informații foarte accesibile despre proiect, procesul ce trebuie să-l urmeze.

„Exprimăm recunoștința noastră programului UCIP IFAD pentru sprijinul oferit, care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării afacerii noastre. Datorită acestui ajutor, am reușit să ne extindem, să îmbunătățim procesele și să oferim produse de calitate superioară”.

Primele exporturi pe piața României nu s-au lăsat mult timp așteptate

Chiar dacă abia s-au lansat, deja au reușit să exporte produse de la brutărie în România.  „Odată ce vom reuși și pe partea de congelare a produselor, cantitățile exportate vor crește. Vindem produsele, în mare parte, prin intermediul magazinului specializat care este amplasat pe teritoriul fabricii, dar și la târguri, expoziții. Cu regret, rețelele mari au propriile secții de producere și nu sunt cointeresați în a procura produse de la alte companii”.

Colaborează cu producătorii autohtoni pentru a cumpăra materii prime

Frații Racu sunt unicii pe piață care procesează făina din semințe de armurariu, chimen negru, in, susan, cânepă și altele.
„Este evident că, produsele care au la bază aceste tipuri de făină sunt produse cu un conținut bogat de nutrienți. Semințele pe care le folosim în producere, o parte sunt importate, de exemplu chimenul negru sau susanul, o altă parte sunt achiziționate de la producătorii locali cum ar fi muștarul, dovleacul, migdalul, inul. Avem semnate contracte cu producătorii autohtoni de la care cumpărăm materia primă, ce dispun de cantitatea de care avem nevoie noi anual și respectiv cultivă exclusiv pentru noi”.

Dorin susține că își doresc să crească exporturile, dar nu renunță și la piața internă.
„Urmează să discutăm și cu retail-urile de la noi în speranța că vom reuși să ne expunem cu produsele noastre și acasă. Suntem conștienți că, pentru a lansa un produs într-un retail, este nevoie de timp. Dacă vorbim despre semifabricatele congelate, acestea sunt destinate mai mult pentru piața externă. Nu în ultimul rând, ne gândim și la deschiderea unui lanț de magazine specializate cu produsele noastre de patiserie”.

Recent, s-au întors de la un master class organizat pentru producătorii de produse artizanale de panificație, care s-a desfășurat la Strasbourg.

La moment, la fabrică lucrează 15 muncitori și, spune Dorin, numărul angajaților va crește, pe măsură ce se măresc și segmentele de producere pe care le dezvoltă.

Pentru mai multe detalii despre produsele financiare oferite de UCIP IFAD, consultați  site-ul  http://www.ucipifad.md/creditare-achizitii/creditare/  sau sunați la numărul de tel 022 21 00 56.

Proiectul  “Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale (IFAD VIII)”  este realizat de Guvernul Republicii Moldova, prin Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă.

Agrobiznes.md