**Extins 14.04.2015**Servicii de instruire a membrilor Asociaţiilor de Economii şi Împrumut beneficiari ai Programelor IFAD

Număr RFSADP/15/13
Categorie Creditare
Data lansării 23 feb 2015 12:00
Data de încheiere 14 apr 2015 12:00

Termeni de Referinţă:

Servicii de instruire a membrilor Asociaţiilor de Economii şi Împrumut

beneficiari ai Programelor IFAD

Întroducere

Guvernul Republicii Moldova a semnat cu Fondul Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii (IFAD) un Acord cu privire la finanţarea Proiectului de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltare a Businessului Agricol (IFAD V) și a Programului Rural de reziliență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI), care au ca scop reducerea sărăciei, princrearea locurilor noi de muncă, sporirea veniturilor populației din Moldova și consolidarea rezistența lor la schimbările climaterice.

Componenta de Servicii Financiare Rurale a Programelor oferă finanţare Asociaţiilor de Economii şi Împrumut (AEÎ) pentru creditarea membrilor acestora în scopul dezvoltării afacerilor rurale, agricole şi non-agricole, inclusiv și asistență tehnică la dezvoltarea capacităților instituționale și a cunostințelor membrilor AEÎ în dezvoltarea afacerilor.

Argumentarea activității

Membrii AEÎ sunt acei micro-antreprenori care, de regulă, practică afaceri mici în cadrul gospodariilor casnice. Aceste persoane au acces limitat la informație, în special la asistență tehnică și instruiri cu privire la aspectele tehnice ale afacerii. Accesînd un credit antreprenorii sunt expuși la riscuri mai inalte și se face necesară o administrare mai riguroasă a procesului de producere, a gestionării și dezvoltării afacerii. În scopul de a diminua riscurile afacerilor finațate în cadrul Programelor IFAD și de a dezvolta capacitățile și cunoștințele micro-antreprenorilor cu privire la aspectele tehnice ale afacerii, UCIP-IFAD a planificat, pentru anul 2015, activități de înstruire a microantreprenorilor-beneficiari ai Programelor IFAD.

Activităţile de instruire sunt organizate și implementate prin intermediul companiilor specializateîn prestarea serviciilor de instruire (prestatori de servicii), selectati de către UCIP-IFAD în bază de concurs.

Obiectivul activității

Obiectivul principal al acestei activităţi este instruirea membrilor AEÎ, care au beneficiat de finanţare în cadrul Programelor IFAD, cu privire la aspectele tehnice ale afacerii finanțate.

Programul de instruire a fost elaborat reieșind din evidența UCIP-IFAD a beneficiarilor de credite, după tipul de afaceri finanțate în cadrul Proiectului IFAD V și include următoarele teme:

  1. Tehnologii de producere a producţiei legumicole (tomate, castraveţi, ardei dulce) în sere şi/sau câmp deschis, sisteme de protecţie a plantelor;
  2. Tehnologii de producere a producţiei pomicole (mere, prune, cireșe), sisteme de protecţie a plantelor.
  3. Cerințe și norme pentru desfășurarea activității de afaceri în sectorul zootehnic (bovine, porcine, ovine), servicii de medicină veterinară;

Aranjamente

Seminarele de instruire urmează a fi organizate în perioada martie-decembrie 2015 şi desfăşurate teritorial, la nord, centru și sud. Locul instruirii și tema au fost identificate în baza evidenței UCIP-IFAD a beneficiarilor de credite, după regiuni și tipul de afaceri finanțate. Tentativ, seminarele urmează să fie organizate in următoarele raioane: tema 1-Ialoveni; tema 2-Briceni, tema 3-Ocnița, Glodeni, Hîncesti, Cahul. Pe parcurs pot fi identificate și alte raioane.

În cadrul acestor seminare vor fi instruiţi doar membrii AEÎ, beneficiari de credite din cadrul Programelor IFAD. In total se estimează de a fi organizate cel puțin 6 seminare, cîte unul în fiecare din localitățile menționate, cu un număr estimativ de 25-30 participanţi la fiecare seminar. Durata cursului de instruire pentru un seminar va fi de 1(una) zi/5 ore academice.

Pentru organizarea prezenței participanților, UCIP-IFAD va prezenta prestatorului de servicii lista beneficiarilor de credite în baza căreia prestatorul de servicii va organiza prezenţa participanţilor la instruire.

Sarcini și Responsabilități

În cadrul activităţi de instruire UCIP-IFAD va acoperi costurile pentru serviciile prestate de prestatorul de servicii. Prestatorul de servicii va fi responsabil de:

  • Elaborarea programului detaliat de instruire, separat pentru fiecare temă, cu specificarea numărului de ore pentru fiecare subiect, numele expertului;
  • Elaborarea și multiplicarea materialelor de instruire (prezentare PowerPoint, fișe tehnologice, broșuri, alte)separat pentru fiecare temă;
  • Organizarea prezenţei participanţilor la seminar (în baza listei prezentate de către UCIP-IFAD);
  • Arenda sălii de instruire şi de organizare a deservirii evenimentului;
  • Distribuirea materialelor și consumabililor în cadrul sesiunilor de instruire fiecărui participant;
  • Asigurarea cu echipamentul necesar procesului de instruire (computer, ecran, proiector, flipchart, etc);
  • Angajarea experților pentru instruirea participanților;
  • Raportarea rezultatelor de activitate;

Pentru mai multe detalii vedeti:

Terms of Reference

Anexa

Condiții de prezentare a afertelor:

  • Pachetul de documente va include Oferta Tehnica (original și copie)şi Oferta financiară (original și copie),fiecare sigilate în plicuri separate (total 4 plicuri)şi toate împreună prezentate în plic comun, la fel sigilat. Pe plic va fi indicată denumirea ofertantului, persoana și telefon de contact, adresa de e-mail, denumirea concursului la care se aplică.
  • Pachetul de documente urmează să fie prezentat la adresa UCIP-IFAD: bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de 20 martie 2015, ora 12:00 1 aprilie 2015, ora 12:00 14 aprilie 2015, ora 12:00. Ofertele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la concurs.

*** Compania poate prezenta oferta pentru organizarea DOAR a unui seminar tematic sau pentru toate temele. In acest caz pe plic va fi indicată tema la care se aplică.