**Extins 17.06.2016**Selectarea prestatorului de servicii pentru elaborarea ghidului practic pentru crescătorii de ovine

Număr 07/16/RFSADP
Categorie VCD
Data lansării 28 ian 2016 10:00
Data de încheiere 17 iun 2016 10:00

Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol (PSFRDBA), finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei în mediul rural din Moldova, prin promovarea accesului către o gamă completă de servicii adecvate şi integrate financiar. O atenţie deosebită este atribuită dezvoltării şi implementării sistemelor eficiente de conlucrare între principalele verigi ale lanţului valoric cu implementarea tehnologiilor de ultima oră în domeniul agricol. În această ordine de idei, Agricultura Contractuală este privită ca o formă de lucru ce ar da posibilitate producătorilor, procesatorilor şi exportatorilor a construi relaţii durabile de parteneriat direcţionate spre – eficientizarea participării în afacerile agricole pentru toţi participanţii lanţului valoric cu scopul obţinerii venitului maxim.

Justificarea scopului de lucru
În anii 2013 – 2015, cu suportul UCIP-IFAD, au fost identificate trei grupuri de lucru, în baza cărora pe parcursul anilor 2014 și 2015 au fost implementate principiile Agriculturii Contractuale în domeniul oviculturii. Asistența oferită de către proiect a fost canalizată în două direcții: pe de o parte, membrii grupurilor create au beneficiat de asistență tehnică în fortificarea capacităților de producere prin implementarea în fluxul de creștere și exploatare a ovinelor a unor elemente tehnologice de ultimă ori în domeniu, pe de altă parte sa lucrat în direcția implementării principiilor Agriculturii Contractuale – formă alternativă de lucru ce ar permite crescătorilor de oi, în viitorul apropiat, formarea loturilor de producție omogene ca calitate și suficiente ca cantitate, pentru a negocia cu cumpărătorii prețuri mult mai atractive ca în prezent.

Concomitent, cu rezultatele pozitive obținute pe parcursul a celor 2 ani de implementare, și aici vorbim de conștientizarea de către membrii grupurilor a necesității pregătirii reproducătorilor și a efectivului matcă pentru sezonul de montă, crearea unor condiții adecvate pentru oi și miei în perioada fătărilor, ce reduce pierderile de miei nou-născuți și sporește viabilitatea și calitatea tineretului crescut, respectarea strictă a termenilor pentru prelucrări veterinare a efectivelor, mai cu seamă helmintozelor de toate tipurile la oile adulte și la miei, realizarea încrucișărilor cu rasele specializate pentru lapte în scopul obținerii și exploatării animalelor metise (hibrizi) ce au un potențial mai mare a producției de lapte față de rasele locale, având actualmente în turme animale metise (♀Țigaie x ♂Benthaimer) și (♀Karakul x ♂Awassi), (♀Țigaie x ♂Friză) cu diferite cote sangvine pe rasele amelioratoare, au fost depistate și un șir de momente negative, nedepășirea cărora poate submina a cea dezvoltare durabilă spre care, în prezent, sunt orientați ovicultorii din cadrul grupurilor create.

Printre aceste momente se număra și lipsa unui ghid practic al crescătorului de ovine, unde în formă simplă dar argumentată științific, crescătorul de oi ar putea găsi răspuns la cele mai stringente probleme ce pot apărea pe parcursul ciclului anual de creștere a ovinelor și de producție. În acest ghid, de rând cu soluțiile oferite în întreținerea ovinelor, ovicultorul ar putea găsi și argumentări economice-financiare pentru tehnologiile de exploatare aplicate și investițiile ce urmează a fi efectuate în viitor pentru rentabilizarea afacerii.

Necesitatea unui asemenea ghid este dictată și de faptul ca lucrările de acest gen existente în țară nu cuprind integrat tot spectrul de probleme care trebuie să cunoască ovicultorii practicieni, iar specificul de vârstă, amplasare teritorială, nivel de trai și cunoștință al acestora, constrânge posibilitățile și accesul lor la sursele moderne de informare în domeniu. Ca un argument în plus mai sunt și condițiile climaterice specifice din ultima perioadă care se manifestă prin trecere bruscă de la perioada de iarnă (hrănire în stabulație) la perioada de primăvară, necesitatea implementării unor măsuri specifice de , etc.

Sarcini şi responsabilităţi:
În baza unui concurs național, de către UCIP-IFAD, va fi selectată o Companie care va fi responsabilă de elaborarea unui Ghid practic al crescătorului de ovine, unde se vor regăsi principalele momente ce reflectă în totalitate activitățile ce necesită a fi întreprinse de crescătorii de ovine pentru exploatarea corectă și eficientă a fermelor direcționate spre producerea laptelui în scopul procesării lui în brânză.

Documentele necesare de a fi depuse la înaintarea propunerii:
Compania interesantă pentru participare va depune la oficiul UCIP-IFAD următorul set de documente:
Oferta tehnica:
• Cerere declarație pentru participare la concurs (Anexa Nr.1)
• Cuprinsul preliminar și adnotarea Ghidului crescătorului de ovine ce urmează a fi elaborat.
• Certificat de înregistrare a companiei;
• Copia bilanțului contabil pentru ultimul an;
• Scrisoare de motivare (cu menționarea obligatorie a experienței anterioare în creșterea ovinelor , precum şi a proiectelor realizate în acest domeniu);
• Curriculum vitae al fiecărui membru al echipei de autori;
• Copia de pe diplomele ce confirmă gradul științific si/sau diploma de licență/ diploma de studii superioare;
• Lista de lucrări, ghiduri practice și manuale în domeniul creșterii ovinelor care au fost elaborate de către Grupul de autori (unic autor), inclusiv brevetelor în domeniu în ultimii 10 ani .
• Lista lucrărilor științifice, articolelor publicate de autori în ultimii 10 ani;
• Lista Conferințelor, simpozioanelor, forumurilor la care au participat autorii in ultimii 3 ani cu rapoarte.
• Informație(numărul de ani) despre experiența autorilor in domeniul pedagogic de profil.

Oferta financiară va include:
• Costul serviciului, care va include suma integră pentru elaborarea Ghidului practic. inclusiv toate costurile aferente, precum si taxele ce urmează a fi achitate.
• Oferta financiară va fi prezentată în dolari americani (USD).
• Costul serviciilor va fi prezentat la valoarea serviciilor supuse impozitării la cota 0 (zero) TVA.

Pentru mai multe detalii Vă rugăm să vedeți:

Termeni de referință
Anexe

Condițiile de prezentare a pachetului de documente:
Pachetul de aplicare cu setul întreg de documente, urmează să fie depus în patru plicuri:
• Oferta tehnică (original),
• Oferta financiară (original),
• Oferta tehnică (copie),
• Oferta financiară (copie).

Toate patru plicuri semnate/sigilate pe care să fie indicat ofertantul, denumirea concursului la care se aplică după care vor fi depuse într-un plic comun, la fel semnat/sigilat pe care să fie indicat ofertantul, persoana de contact, telefon, email, denumirea concursului la care se aplică, vor fi prezentate la adresa UCIP-IFAD: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de 26 februarie 2016, 14 martie 2016, ora 10:00. 01.04.2016 ora 10:00 17.06.2016 ora 10:00.
• Ofertele incomplete și cele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la Concurs.
• Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de email: office@ifad.md

!!! Informații adiționale:
UCIP-IFAD este în drept de a anula licitația în orice etapă de concurs din motivul imposibilității acoperirii financiare ori din motiv de necorespundere a ofertelor la cerințele stabilite în documentele de licitație sau alte motive justificate