Instruire a tinerilor antreprenori

Number RFSADP/13/33
Category Prestator de servicii
Release date 04 oct 2013 17:00
Closing Date 21 oct 2013 10:00

Termeni de Referinţă servicii de instruire a tinerilor antreprenori din mediul rural pentru anul 2013

Guvernul Republicii Moldova a semnat cu Fondul Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii (IFAD) un Acord cu privire la finanţarea Proiectului de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltare a Businessului Agricol (IFAD V), care are ca scop reducerea sărăciei, princrearea locurilor noi de muncă, generarea veniturilor populaţiei din mediul rural.

Componenta de Servicii Financiare Rurale a Proiectului oferă produse financiare adecvate întreprinderilor mici şi mijlocii şi tinerilor antreprenoridin mediul rural, în scopul dezvoltării afacerilor agricole rurale. În cadrul acestei componente sunt prevăzute activităţi de instruire a tinerilor antreprenori privind administrarea afacerii şi a mijloacelor financiare, marketing, tehnologii şi inovaţii, etc. Activităţile de instruire vor fi organizate prin intermediul companiilor specializateîn prestarea serviciilor de instruire (prestatori de servicii).

Întru fortificarea capacităţilor tinerilor antreprenori în dezvoltarea durabilă a afacerii, pentru anul 2013 sunt planificate instruiri post-finanţare, care vor fi focusate pe aspecte tehnice şi vor avea o abordare practică.

OBIECTIVUL ACTIVITĂŢII:

Obiectivul principal al acestei activităţi este instruirea post-finanţare a tinerilor care au beneficiat de finanţare în cadrul Proiectului IFAD V. Subiectele instruirii au fost elaborate în baza formularilor completate şi trimise către UCIP de tinerii antreprenori-beneficiari ai Proiectului. În acest ordin de idei, Programul de instruire va include următoarele subiecte:

1. Managementul financiar (aspecte fiscale, legislaţia muncii şi reglementarea juridică a activităţii entităţilor nou-create, restituirea TVA pentru agenţii economici producători agricoli, evidenţa cheltuielilor şi a veniturilor întreprinderii);

2. Marketing (elaborarea planului de marketing cu acţiuni şi buget, elaborarea unui model de contract de vînzare-cumparare, practici de promovare a produselor şi negociere);

Cursul de instruire va fi unul practic şi fiecare antreprenor va elabora în baza datelor întreprinderii sale raportul simplificat de evidenţă a cheltuielilor şi veniturilor; va elabora planul de marketing pe produse, vînzători, cu acţiuni şi buget; va elabora un contract-model de vînzare-cumparare.

SARCINI ŞI RESPONSABILITĂŢI

În cadrul activităţi de instruire UCIP-IFAD va acoperi costurile de arendă a sălii de instruire, deservirea evenimentului şi costurile asociate angajării companiei de prestări servicii care va fi responsabil de:

· Elaborarea programului detaliat de instruire cu indicarea numărului de ore pentru fiecare subiect, a materialelor de instruire (prezentare PowerPoint, exerciţii practice separat pentru fiecare subiect);

· Identificarea şi organizarea prezenţei participanţilor (în colaborare cu UCIP-IFAD);

· Prezentarea materialelor în cadrul sesiunilor de instruire (multiplicarea materialelor şi distribuirea a câte o copie fiecărui participant);

· Suport individual participanţilor la elaborarea raportului de evidenţă a cheltuielilor şi veniturilor; a planului de marketing şi a contractului de vînzare-cumparare.

Compania de prestări servicii va asigura echipamentul necesar procesului de instruire (ecran, proiector, flipchart, etc).

CERINŢE PRIVIND EXPERIENŢA ŞI CALIFICAREA:

· Capacităţi şi experienţă în organizarea seminarelor de instruire de minim 5 ani;

· Personal cu cunoştinţe aprofundate în aspecte fiscale, legislaţia muncii şi reglementarea juridică a activităţii entităţilor nou-create şi exerienţă de lucru în menţinerea evidenţei contabile şi de întocmire a rapoartelor financiare de minim 3 ani (pentru specialistul propus de a instrui la subiectul managementul financiar);

· Personal cu cunoştinţe aprofundate şi exerienţă de lucru în marketing de minim 3 ani într-o întreprindere agricolă (pentru specialistul propus de a instrui la subiectul de marketing);

· Minimum un colaborator cu cunoaşterea bună a limbii engleze, pentru pregătirea, la solicitarea IFAD, a rapoartelor şi în limba engleză.

· Experienţa în organizarea seminarelor de instruire similare va constitui un avantaj.

· Experienţa de colaborare cu experţii/organizaţiile internaţionale va constitui un avantaj.

Pentru detalii vedeti:

Terms of Reference

CONDIŢIILE DE PREZENTARE A OFERTELOR:

· Pachetului de documente urmează să fie prezentat la adresa UCIP-IFAD: bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de 21 octombrie 2013, ora 10:00.

· Ofertele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la concurs.