Stella Buza: Am riscat și inițiat o afacere în apicultură. Îndemn și alte femei să-și realizeze visul

Stella Buza, din satul Bălăurești, raionul Nisporeni, a început afacerea sa apicolă mai mult ca un hobby, procurând mai întâi trei stupi, apoi nouă, după care unsprezece până a ajuns să se împrietenească cu albinele.

Chiar dacă la început produceau pentru propriul consum, acum un an au decis să o înregistreze ca o afacere de familie. La moment, au 50 de familii de albine și speră că vor reuși să se extindă.

 „Vedem deja pe parcurs, cum va fi cererea pe piață așa vom investi și ne vom extinde și noi. Activez în calitate de asistentă medicală, iar în timpul liber acord toată atenția mea familiilor de albine alături de soț și fiică, care mă susțin și muncim împreună ca să avem rezultate”.

În anul 2022, au aflat despre Proiectul de Reziliență Rurală din cadrul UCIP IFAD care oferea credit cu porțiune de grant și au decis să depună dosarul de participare.

Nu am întâmpinat dificultăți atunci când a trebuit să pregătim actele pentru dosar. Iar colaboratorii din cadrul băncii ne-au consultat și ne-au ajutat să pregătim toate documentele. A fost totul destul de clar și transparent, iar banii i-am putut accesa destul de rapid. Cu banii pe care i-am primit au procurat mai mulți stupi verticali, care erau necesari pentru a crește numărul de familii”.

Chiar dacă avea dorința de a porni o afacere cu albine de mai mulți ani, a fost nevoie de mai mult timp până a ajuns să se realizeze deoarece soțul era plecat peste hotare, iar Stellei îi era frică că nu se va descurca de una singură.

„Odată ce ne-am decis să cumpărăm primii stupi și soțul a hotărât să rămână acasă. Împreună am reușit să îndrăgim albinele și să ne implicăm pentru a dezvolta mica noastră afacere. Acum, soțul recunoaște că a fost o decizie corectă, îi place mult ceea ce face și aceasta ne ajută să creștem și să ne dorim să ne dezvoltăm și mai mult”.

Femeia spune că sunt încă la început de cale, iar odată ce vor reuși să extragă o cantitate mai mare de miere vor căuta să identifice cumpărătorii care vor fi gata să încheie și un contract de achiziție.

„Suntem optimiști și sperăm că prețurile ce vor fi oferite pentru miere vor fi competitive, iar apicultorii, la rândul lor, vor fi motivați să investească în afacerile lor pentru a produce miere de calitate”.

Stella Buza a îndemnat femeile să fie mai curajoase, pentru că niciodată nu este târziu să începi o afacere.

„Nu trebuie să-ți pierzi speranța și curajul, mai ales dacă faci ceea ce îți place. În plus, nu totul se limitează și se măsoară în bani, dacă iubești albinele și faci munca cu dragoste și dăruire nu ai cum să nu reușești”.

Agrobiznes