** Extins 17.06.2016**Selectarea prestatorului de servicii pentru elaborarea unui ghid practic destinat agricultorilor: Sistemul Conservativ de Agricultură – Ghid practic

Number 09/16/RFSADP
Category VCD
Release date 03 feb 2016 10:00
Closing Date 17 jun 2016 10:00

INTRODUCERE:
Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol (PSFRDBA), finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă completă de servicii adecvate şi integrate financiar. O atenţie deosebită este atribuită dezvoltării şi implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol. În această ordine de idei, Agricultura Conservativă este privită că o tehnologie performantă care va permite agricultorilor din republică nu numai sa obţine recolte stabile puţin dependente de condiţiile climaterice, dar şi a stopa procesul de degradare a solului.

DESCRIEREA ACTIVITĂȚII:
Cu suportul direct al Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului agricol (PSFRDBA), în anul 2012, au fost create patru loturi demonstrative, în baza cărora, în condiţii de câmp, sunt implementate şi promovate tehnologiile conservative de lucrare minimă a solului (în continuare TCLS). Rezultatele obținute în urmă implementării tehnologiilor conservative în cadrul loturilor demonstrative, precum și performanțele companiilor din republică ce aplică principiile conservative demonstrează cu elocvență justificarea economică și raționalitatea agronomică pentru trecerea de la sistemul tradiţional la sistemul conservativ de lucrare a solului. Ca un argument în plus servește și analiza situației în domeniul Sistemului Conservativ de Agricultură (SCA) efectuată de către MAIA. Conform datelor MAIA suprafețele lucrate în Republica Moldova, în baza principiilor Agriculturii Conservative s-au mărit considerabil în ultimii cinci-șase ani, ajungând la cifra de peste 200 mii ha.

Cu toate că rezultatele obținute până în prezent, dar și experiența internațională, argumentează necesitatea și oportunitatea tranzitării la sistemul conservativ, totuși, gradul de adopție de către fermieri a Sistemului Conservativă de Agricultură în ansamblu lasă de dorit. Analiza opiniilor fermierilor invocă mai multe probleme ce necesită a fi soluționate astfel încât să putem vorbi de efecte economice vizibile (atât în funcție de obținerea recoltelor stabile chiar și în anii secetoși, cât și în reducerea cheltuielilor – fapt extrem de important în situația când costurile input –urilor cresc vizibil de la an la an). Printre cele mai nuanțate probleme, care au fost punctate de însăți fermieri sunt: (i) insuficiența cunoștințelor în aplicarea TCLS, (ii) factorul psihologic (iii) insuficiența specialiștilor capabili de a oferi asistență calitativă întreprinderilor care se află și/sau care doresc de a utiliza acest sistem (iv.) Asistența din partea instituțiilor științifice de profil în soluționarea problemelor ce apar atât în etapa de tranziție cât și la etapele de utilizare al SCA.

În contextul celor menționate mai sus, UCIP-IFAD, în cadrul programelor sale IFAD V și IFAD VI vine cu un set integru de activități ce au menirea de a depăși problemele invocate de către fermieri la compartimentul Agricultură Conservativă. Printre aceste sunt: (i) Crearea a 12 școli de fermieri prin intermediul cărora vor fi pregătiți specialiști în SCA și va fi acordată asistența calificată fermierilor ce aplică sau intenționează să aplice SCA. (ii) Va fi acordat suport financiar atât în formă de credite cât și în formă de grant pentru procurarea tehnicii agricole performante, (iii) va fi acordat suport instituțiilor științifice de profil în efectuarea cercetărilor atât asupra schimbărilor ce au la sol,precum și in soluționare altor probleme ce apr odată cu aplicarea SCA. Tot în această ordine de idei pentru anul 2016 este planificată susținerea specialiștilor din domeniu în elaborarea și publicarea unui ghid practic destinat producătorilor agricoli, unde în formă simplă dar argumentată științific producătorii agricoli vor putea găsi răspuns la multe întrebări ce pot apărea în procesul de tranziție la SCA. În acest ghid agricultorii, de rând cu aspectele agro-tehnologice vor putea găsi și argumentări economică-financiare în utilizarea eficientă a imput-urilor bazate pe experiența națională și internațională, precum și un set de cerințe ce necesită a fi respectate pentru obținerea unui rezultat pozitiv și de durată.

SARCINI ŞI RESPONSABILITĂȚI:
În baza unui concurs național, de către UCIP-IFAD, va fi selectată o Companie care va fi responsabilă pentru elaborarea Ghidului practic: ”Sistemul Conservativ de Agricultură – Ghid practic”, unde într-un limbaj simplu, dar argumentat științific vor fi redate principalele momente ce necesită a fi cunoscute și respectate de către agricultori pentru aplicarea corectă a principiilor Sistemului Conservativ de Agricultură. .

Pentru mai multe detalii Vă rugăm să vedeți:

Termeni de referință
Anexe

CONDIȚIILE DE PREZENTARE A PACHETULUI DE DOCUMENTE:

  • Pachetul de documente va include Oferta Tehnica (original și copie) şi Oferta financiară (original și copie), fiecare sigilate în plicuri separate (total 4 plicuri) şi toate împreună prezentate în plic comun, la fel sigilat. Pe toate plicurile va fi indicat denumirea ofertantului, persoana și telefon de contact, adresa de e-mail, denumirea concursului la care se aplică. Toate patru plicuri semnate și sigilate pe care să fie indicat ofertantul, denumirea concursului la care se aplică vor fi depuse într-un plic comun, la fel semnat și sigilat pe care să fie indicat ofertantul, persoana de contact, telefon, email, denumirea concursului la care se aplică.
  • Oferta va fi prezentată la adresa UCIP-IFAD: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, pînă la data de 02 martie 2016, 28.03.2016 ora 10:00., 31.05.2016, ora 10:00. 17.06.2016 ora 10:00.
  • Ofertele incomplete și cele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la Concurs.

INFORMAȚII ADIȚIONALE:
UCIP-IFAD este în drept de a anula licitația în orice etapă de concurs din motivul imposibilității acoperirii financiare ori din motiv de necorespundere a ofertelor la cerințele stabilite în documentele de licitație sau alte motive justificate.
Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de email: office@ifad.md