Vrei să faci o schimbare în viața ta? Vrei să îți lansezi propria afacere? Vrei să investești în viitorul tău? Dar niciodată nu îți ajung bani?
Într-o lume cu atât de multe tentații, este important să deții controlul asupra bugetului tău, să fii atent la modul în care îți cheltuiești banii, să îți formezi o obișnuință din a duce o evidență permanentă a veniturilor și cheltuielilor și a îți planifica bugetul pentru a evita situații neprevăzute. Iar educația financiară este primul pas spre realizarea obiectivelor: înveți cum să-ți gestionezi veniturile, să eficientizezi cheltuielile și să agonisești economii.
Pentru a face ordine în cifre, în ajutor îți vine aplicația „AgriBusiness Budget”, de evidență și gestionare a bugetului personal și de afaceri, dezvoltat de UCIP IFAD, care poate fi accesată aici. Aplicația îți permite să îți creezi un cont în doar câteva secunde și să ai mereu la îndemână imaginea de ansamblu al bugetului tău.
Un buget organizat contribuie la analiza obiceiurilor financiare, identificarea cheltuielilor excesive sau inutile, iar drept urmare la utilizarea eficientă a banilor, creșterea economiilor, ce pot fi investite în lansarea unei afaceri, extinderea uneia existente, atingerea obiectivelor și realizarea visurilor.
Mesajul se regăsește și într-un spot video, lansat de UCIP IFAD pentru promovarea educației financiare prin intermediul gestionării eficiente a banilor.
Peste 150 de utilizatori au început să-și administreze bugetele, creându-și deja cont pe „AgriBusiness Budget”.
Programul „Investește în viitorul tău” a fost lansat de UCIP IFAD Moldova și are drept scop promovarea educației financiare în rândul cetățenilor, astfel încât aceștia să conștientizeze importanța gestionării banilor și, în cele din urmă, să fie creat un climat favorabil pentru bunăstarea oamenilor.
În aproape jumătate de an de la lansarea proiectului, au fost desfășurate peste 30 de traininguri în întreaga țară, în cadrul cărora, cu sprijinul și îndrumarea trainerilor de la Fundația OK, participanții au analizat situația financiară proprie, completând roata financiară a vieții, și-au stabilit obiective SMART, au învățat cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile elaborând corect un buget. De asemenea, beneficiarii au aflat mai multe despre instrumente de economii și investiții, despre avantajele și riscurile unui credit, obținând multe alte cunoștințe și competențe indispensabile unor finanțe sustenabile.
Precum spunea Robert Toru Kiyosaki, om de afaceri, autorul seriei de cărți de educație financiară „Tată bogat, tată sărac”, Fără inteligență financiară, banii pe care îi câștigi se vor topi foarte ușor.
Investește în viitorul tău!