Pentru producătorii din Cioburciu, Ștefan Vodă, lipsa unei infrastructuri integre îi încurca să realizeze eficient procesul de producere. Accesul către terenurile agricole și depozitele frigorifice era anevoios, iar, uneori, și comercializarea recoltelor era o problemă.
Toate impedimentele aveau un singur motiv – drumul, care duce către câmpurile agenţilor economici din zonă, se află într-o stare deplorabilă. Totuși, câțiva agenți economici, împreună cu primăria, au decis că nu vor abandona ideea și vor construi, într-un final, unul dintre cele mai bune drumuri din regiune.
„Era o problemă enormă pentru noi. Agricultorii, în perioada ploilor, spre exemplu, nu puteau ajunge în câmpuri. Plus, transportarea muncitorilor era anevoioasă. Propunerea de a construi drumul a venit din partea unui agent economic, iar știind că problema nu mai așteaptă, am decis să identificăm resurse pentru a lansa construcția. Însă, cheltuielile erau mult prea mari pentru noi – peste 2,5 milioane de lei, astfel, am început a căuta surse de finanțare”, a menționat pentru Agrobiznes Leonid Nicolau, primarul satului Cioburciu.
Nu au trebuit să meargă prea departe pentru ajutor, mai ales că, drumul era necesar pentru o bună parte din agenții economici din sat. Iar datorită acestui fapt, au fost eligibili în cadrul unui proiect implementat de UCIP IFAD.
„Am discutat cu ceilalți producători, ne-am sfătuit și am depus dosarul la UCIP IFAD, iar peste o lună deja au venit experții pentru a analiza situația din teren. Ne-au dat aviz pozitiv în foarte scurt timp, respectiv, am beneficiat de finanțare și am început construcția. Nu este atât de greu de a obține suport în cadrul proiectului, însă trebuie să te înarmezi cu timp și să faci totul așa cum trebuie, pentru a avea succes. Noi, spre exemplu, datorită faptului că am făcut acest pas, ne bucurăm de unul dintre cele mai bune drumuri, nici în raion nu sunt așa”, ne-a spus Leonid Nicolau.
Datorită suportului proiectului, astăzi, 30 iulie, a fost inaugurat un drum de toată frumusețea cu o lungime de 1,2 km. La ceremonia de inaugurare au fost prezenți Autoritățile Publice Locale, agenții economici din localitate și reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementare Programelor IFAD.
Drumul asigură conexiunea directă cu traseul național Ștefan Vodă – Chișinău și constituie unicul acces către terenurile agricole și frigiderul de depozitare a producției agricole ale membrilor Grupului – client, dar și a altor deținători de terenuri din vecinătate.
„Noi suntem foarte mulțumiți. Drumul a fost dat în exploatare, iar lucrurile frumoase încă urmează să se întâmple. Eu cred că fiecare primar ar trebui să încerce să obțină suport în cadrul a astfel de proiecte, iar împreună cu comunitatea să le realizeze. Trebuie să fim un exemplu pentru noua generație, care, la rândul lor, să-și dorească să dezvolte o societate modernă și sănătoasă”.
Pe lângă avantajele enumerate, drumul construit asigură condițiile de acces către spațiile de producere/procesare, contribuie la reducerea pierderilor de la transportarea producției agricole perisabile, dar și alte facilități.
Mai mult, importanța acestui proiect va avea un impact major și asupra activității agenților economici și localnicilor care au mari planuri de viitor.
„De-acum e mult mai bine, sătenii se bucură de un drum bun, iar agenții economici își pot face munca mult mai ușor. Și știți, chiar dacă mai sunt unele probleme, dacă deja avem drumul construit, acestea mult mai puțin contează” a conchis Leonid Nicolau.