24 de formatori din domeniul agricol vor participa, în perioada 19-21 iulie, la UN program de instruire ”Irigarea la scară mică și practici de agricultură adaptive la schimbările de climă” în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale”, implementat de Asociația Națională de Dezvoltare Rurală și finanțat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD.
Directorul de programe, cât și liderul de echipă ACSA, Anatolie Fala a declarat că scopul de bază al instruirilor este formarea profesională a cosultanților regionali, care la rândul lor vor lucra la instruirea fermierilor în domeniul irigării, acceselor la sursele de finanțare, inclusiv pregătirea pachetelor de aplicații la granturile oferite de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD.
ANATOLIE FALA, director de proiecte ACSA: ”Instruirile sunt pe parcurs la trei zile. Au aspect atât teoretic, cât și practic, deci cinci module de instruire. Am dat start astăzi cu modulul ce ține de economia în agricultură și acces la surse de finanțare. Ulterior, în a doua jumătate a zilei va fi desfășurat modulul de agricultură adaptivă sau cum fermierii ar trebui să reacționeze, să modifice producerea, tehnologiile în dependență de acțiunea factorilor de mediu, astfel ca să aibă și producție calitativă, cât și cantitative sau recolte bogate.”
În cea dea doua zi de instruire, formatorii se vor deplasa în teren, pentru a face cunoștință cu aspectele practice în utilizarea eficientă a sistemelor de irigare.
ANATOLIE FALA, lider de echipă ACSA: ”Noi practic vom demonstra sistemele de irigare prin microaspersiune cu deplasare manuală, irigarea prin picurare pentru plantații de struguri de masă, pentru plantații de căpșuni, și nemijlocit irigarea la culturile legumicole, la fel cu sisteme de irigare prin aspersiune. Împreună cu acești consultanți, care la rândul lor lor sunt la fel și fermieri, deci vom face diferite măsurări a umidității solului, a determinării mommentului optim pentru irigare și care ar trebui să fie normele de irigare, fiindcă apa costă bani. Pomparea apei, sunt cheltuieli energetice și în final asta influențează la prețul de cost a producției.
În cele din urmă, formatorii vor fi inițiați în subiectele de raportare contabilă și marketingul agricol în valorificarea producției horti-legumicole.
ANATOLIE FALA, lider de echipă ACSA: ”Vom dezvolta subiectele ce țin de contabilitate și raportare fiscal și mometele care sunt legate de modul de evidență în partidă simplă pentru gospodăriile țărănești, dar și pentru societăți cu responsabilitate limitată, iar în a doua jumătate a zilei vom avea subiectele ce țin de marketingul asigurării mijloacelor de producție, cee ace îi legat de valorificarea producției pe piața internă, inclusiv premise pentru export. La finele instruirii va fi o totalizare și un test în baza căruia Unitatea de Implemetare a Proiectelor IFAD și ACSA vor elibera certificate de participare și de formare de formatori.
Unul dintre formatorii care participă la cursul de instruire este Victor Bîrnaz, fermier din satul Chetrosu, raionul Drochia. El a menționat că cunoaște din propria experiență toate aspectele ce țin de instalarea și întreținerea sistemelor de irigare, de aceea este pregătit să ofere servicii de consultanță și altor agricultori care vor solicita sprijin.
VICTOR BÎRNAZ, formator în cadrul proiectului TRTP: ”Ca fermier eu cultiv struguri și căpșune, legume în sistem ecologic. O parte sunt pe teren protejat, iar o parte pe teren deschis și dea lungul anilor am înțeles că principalul motiv pentru a produce o roadă bună, calitativă și bogată este sistemul de irigare. (MUSCA 00:15-00:40) În urma acestor instruiri voi acorda consultanță fermierilor care doresc, sau au irigare, sau doresc să lanseze sisteme de irigare la picurare sau aspersiune, pentru ai ghida în acest domeniu, să instaleze sisteme de irigare în așa mod ca să aibă beneficiu de la acest sistem.”
În viziunea lui Victor Bîrnaz, cei mai vulnerabili în domeniul agriculturii sunt tinerii care planifică sau deja au inițiat o afacere în domeniu. Din acest motiv, ei sunt prima categorie care necesită sprijin din partea colegilor mai experimentați.
VICTOR BÎRNAZ, formator în cadrul proiectului TRTP: ”Îi văd pe tineri care vin cu scântei în ochi să facă ceva și dacă nu au cunoștință și practică, atunci el se descurajează din primul an de activitate. Așa că noi trebuie să-i calculăm tot ce are de implementat, ce imputuri îi trebuiesc pentru agricultură ca să-și poată planifica corect afacerea și s-o ia de la suprafețe mici.”
Proiectul Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale finanțat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a fost lansat în anul 2021. Obiectivul de bază al acestuia este de a permite agricultorilor din mediul rural, în special tinerii, femeile și micii fermieri, să își crească capacitatea de producție, rezistența la riscurile economice, de mediu și climatice, de asemenea a asigura accesul acestora la piețe de desfacere. Pe parcursul ultimilor 20 de ani în țara noastră au fost înregistrate cel puțin șapte secete devastatoare şi severe care au afectat între 50-75 la sută din teritoriul țării şi au compromis între 40-70% producțiile culturilor agricole.