În acest context la data de 16 decembrie 2015, UCIP-IFAD a organizat Conferința științifico-practică „Strategia de implementare a Programului Rural de Reziliență Economico – Climatică Incluzivă în Republica Moldova” al cărei scop a fost examinarea și validarea Strategiei de implementare a componentei de Reziliență Economico – Climatică Incluzivă de către factorii de decizie. La eveniment a participat Dl Ion Sula, Ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Dl Victor Roșca, Director UCIP-IFAD, reprezentanți ai ONG-urilor, producători agricoli, savanți și cercetători științifici, reprezentanți ai instituțiilor de proiectare și ai agenției Moldsilva.
Participanții în cadrul Conferinței au fost antrenați în ateliere de lucru în cadrul cărora au fost puse în dezbatere problemele ce apar la implementarea Sistemelor de Agricultură Conservativă, și identificarea eventualelor soluții în depășirea acestora.
Strategia de implementare a componentei de Reziliență Economico – Climatică Incluzivă aprobată în cadrul evenimentului prezintă intervențiile, activitățile, metodologia și mecanismele de implementare a acestui program finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.
Scopul principal al programului este acordarea asistenței consultative și financiare producătorilor agricoli si Autorităților Publice Locale (Primării) la implementarea unui șir de măsuri de reziliența climatică cum ar fi: (i) tehnologiile de lucrare minimă a solului No till, Mini-till si Strip-till, (ii) agricultura ecologică, (iii) înierbarea terenurilor agricole, (iv) plantarea fîșiilor forestiere și pădurilor comunale. Aplicarea acestor măsuri vor contribui la consolidarea si fortificarea capacităților de productie a fermierilor si la diminuarea efectelor nefaste ale schimbărilor climaterice cum ar fi seceta, vântul puternic, ploile torențiale, alunecările de teren, etc.
Este important de menționat că în perioada 2011-2015 de către UCIP-IFAD, în cadrul Programului IFAD V, a fost implementat compartimentul ”Dezvoltarea Sistemului de Agricultură Conservativă” – care a avut ca scop promovarea tehnologiilor de agricultură conservativă și școlarizarea fermierilor din Republica Moldova care doresc de a utiliza acest sistem de agricultură. Accentul major în cadrul activității menționate a constituit fondarea a patru loturi demonstrative, în baza cărora în condiții de câmp, urma a fi implementat Sistemul de Agricultură Conservativ și instruirea producătorilor agricoli.
Astfel, în perioada 2011 – 2015 au fost implementate un șir de activități importante:
- Fondarea și fortificarea capacităților de producere a patru loturi demonstrative amplasate în patru zone pedo-climaterice ale Republicii Moldova.
- Au fost organizate și petrecute peste 25 de seminare, mese rotunde, conferințe, etc. unde au participat un număr de peste 1300 fermieri. E de menționat faptul ca la activitățile de instruire au fost atrași și studenții instituțiilor cu profil agrar din Republica Moldova.
- Au fost organizate numeroase activități pentru schimb de experiență, inclusiv peste hotarele republicii, în cadrul cărora fermierii din Moldova au avut posibilitatea de a se familiariza cu specificul și rezultatele aplicării Sistemului de Agricultură Conservativă.
- A fost susținută inițiativa producătorilor agricoli din țară pentru procurarea echipamentului agricol utilizat la aplicarea Sistemului de Agricultură Conservativă prin acordarea granturilor în mărime de până la 10 mii USD
- În această perioada, fermierii din Moldova au avut posibilitatea de a beneficia de asistență calificată în implementarea Agriculturii Conservative din partea grupului de experți creat și susținut de către UCIP-IFAD.
Tehologiilor Conservative (reducerea consumului de carburați, micșorarea costurilor de producere, sporirea rentabilității culturilor agricole chiar și în anii secetoși). Aceste rezultate ulterior au servit drept exemplu real și convingător pentru producătorii agricoli. Astfel, conform sondajului efectuat de către Ministerul Agriculturii ș Industriei Alimentare în luna aprilie 2015 suprafața terenurilor agricole, în perioada menționată sa mărit de la 40 mii hectare (2012) la peste 152 mii, ha 2015.
Deși au fost întreprinse importante activități în domeniu, mai rămân a fi soluționate un șir de probleme, atât de ordin managerial, cât și de ordin științific. Fără soluționarea acestora va fi dificil de a atinge rezultate incontestabile în aplicarea tehnologiilor conservative și respectiv ajutorul real acordat producătorilor agricoli din Moldova în sporirea bunăstării lor.
______________________________________________________________________________________________________________