Programului național de dezvoltarea a sectorului de Plante Aromatice și Medicinale pentru perioada 2020-2030.

Plantele aromatice şi medicinale (PAM) reprezintă surse inepuizabile şi accesibile de substanțe bioactive. Din cele mai vechi timpuri au fost întrebuințate în scopuri terapeutice, în obținerea produselor de îngrijire, iar mai nou-aromaterapie și produse de înfrumusețare, efectele secundare fiind minime comparativ cu cele ale compușilor chimici.  Caracteristici fotochimice asigură valențele de utilizare multiplă în industria farmaceutică, cosmetologie, nutriție, fapt ce condiționează cererea crescândă în materie primă la nivel global.

În Moldova exista o experiența vastă și istorică în industria plantelor aromatice şi medicinale. În perioada sovietică, Moldova era unul din cei mai mari producători de plante aromatice și uleiuri volatile din URSS. Pe atunci, în această sferă activau 20 de întreprinderi, care produceau circa 200 de tone de uleiuri anual. Pe lângă speciile tradiționale de plante aromatice, cum ar fi trandafirul, menta, levănțică, mărarul, fenicul, în Moldova se cultivau și isopul, cimbrul, stânjenelul, pelinul etc.

În zilele noastre însă, situația este una dramatică, la moment fiind produse doar câteva zeci de tone de uleiuri volatile.

Fiind o ţară agricolă cu condiţii pedoclimatice favorabile, Republica Moldova dispune de un potenţial enorm în cultivarea, procesarea şi comercializarea PAM autohtone, care în prezent nu este explorat pe deplin. Suprafeţele ocupate cu diverse varietăți de plante medicinale sunt relativ reduse.

Motivele care au dus la aceasta situație sunt: lipsa unui studiu complex de ramură pentru plantele aromatice și medicinale și a unor strategii clare de dezvoltare a sectorului dat; lipsa echipamentelor, tehnologiilor specializate și acces limitat la informare, cunoștințe scăzute în acest domeniu; potențial redus pentru producția de material săditor de plante aromatice; constrângeri pe piața de desfacere; lipsa unei planificări strategice a volumului de producție și a contractelor directe de desfacere a producției.

Având în vedere potențialul de creștere a PAM în Republica Moldova a fost identificată necesitatea de elaborare și finanțare a unui studiu complex de fezabilitatea și ulterior a Programului național de dezvoltarea a sectorului de Plante Aromatice și Medicinale (PAM)– document ce va servi drept bază pentru reabilitarea și redresarea  sectorului, întru asigurarea unei dezvoltării dinamice a ramurii în următorii 10 ani.

In scopul dezvoltarii sectorului și susținerii producătorilor de PAM , UCIP IFAD  acordă suport la elaborarea  Programului național de dezvoltarea a sectorului de Plante Aromatice și Medicinale pentru perioada 2020-2030. Astfel experții în domeniu, reprezentanții MADRM, reprezentanții asociațiilor de profil și producători de PAM au organizat, la data de 21 noiembrie 2019, un atelier de discuții privind rezultatele studiului și modalitățile de implimentarea a acestuia. În rezultatul discuțiilor producătorii și-au expus doleanțele, și-au împărțit experiența și dificultățile cu care se confruntă și s-au arătat optimiști privind dezvoltarea sectorului de producere a plantelor aromatice și medicinale.