Misiunea Oficiului IFAD, astăzi, 14 iunie 2023, în cadrul unei ședințe desfășurate în format online, a prezentat performanțele proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (IFAD VIII) membrilor Comitetului pentru Supravegherea Programelor IFAD.
În cadrul ședinței de totalizate membrii misiunii de supraveghere și monitorizare au prezentat rezultatelor evaluării proiectului IFAD VIII, gradul de implementare a proiectului, de valorificare a împrumuturilor preferențiale și granturilor acordate, precum și constrângerile care pun în dificultate realizarea obiectivelor.
Menționăm că, proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale, cel de-al optulea program IFAD din Republica Moldova, a fost lansat în 2021 cu o perioadă de implementare de 6 ani. Acesta are un caracter național şi are drept scop stimularea creșterii economice rurale pe scară largă și reducerea sărăciei prin investiții complementare.
Obiectivul proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale este de a permite antreprenorilor din mediul rural, să își crească capacitatea de producție, rezistența la riscurile economice, de mediu și climatice și a asigura accesul acestora la piețe de desfacere.
Principalele activități ale proiectului vizează acordarea împrumuturilor pentru finanțarea întreprinderilor agricole din mediu rural, în special celor deținute și administrate de către tineri și femei, precum și acordarea granturilor competitive pentru construcția obiectelor de infrastructură economică.
Principalii beneficiari sunt: fermierii mici care dețin și lucrează până în 10 hectare; tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 ani; micro antreprenorii ce inițiază sau gestionează activități agricole și conexe activităților agricole generatoare de venituri, precum și femeile antrenate în activități agricole și conexe agriculturii.
În concluzie, proiectul IFAD VIII, Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale, reprezintă un efort susținut pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din Republica Moldova. Prin intermediul investițiilor și sprijinului acordat antreprenorilor din zona rurală, se urmărește creșterea economică și reducerea sărăciei, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții și prosperității în comunitățile rurale.