Problemele cu care se confruntă fermierii din țară sunt foarte diverse, mai ales că, pe lângă cele ordinare, mai avem și carențe la capitolul infrastructură.
„Până acum, când treceau remorcile cu roadă, era mare risipă din cauza gropilor, iar la mașinile sătenilor apăreau diverse defecțiuni. Ce să zic, chiar era trist să vedem cu ochii noștri cum pe drum erau împrăștiate fructe sau grâu când veneau tractoarele cu remorci din câmpuri”, ne-a povestit într-un interviu acordat pentru Agrobiznes Vasile Tiltu, primarul satului Domulgeni.
De aici și a pornit ideea de a renova porțiunea de drum, 0.788 km, care, din spusele primarului şi agenţilor economici, era cea mai problematică, dar și populară.
Și, după un scenariu, poate, socotit mai puțin caracteristic pentru „ai noștri”, câţiva agenți economici ce activează în agricultură au pus „mână de la mână” împreună cu primăria pentru a construi drumul.
„Tare ne-am dorit să construim drumul, însă, vă dați seama ce cheltuieli sunt? La sigur, oricât nu ne-am fi străduit, nu le-am fi făcut față”, a adăugat Vasile Tiltu.
Uite-așa, cu dorință mare și un proiect definit au ajuns a fi beneficiarii unuia dintre Programele UCIP IFAD, datorită căruia 70% din cheltuieli au fost acoperite în cadrul proiectului, iar acum, locuitorii satului Domulgeni se pot bucura de unul dintre cele mai de calitate drumuri.
„Suntem foarte mulțumiți, deja e altfel. Porțiunea de drum e exact la intrarea în sat, adică absolut necesară. Acum, de-o dragoste-i să te uiți cum trec mașinile cu recoltă sau consătenii. Mulțumim mult UCIP IFAD pentru această oportunitate”.
„Am făcut-o, în primul rând, pentru săteni, care, de altfel, sunt angajații noștri și credem că merită drumuri de calitate. De foarte multe ori vorbeau despre aceasta, era o problemă cu adevărat gravă, de aceea ne bucurăm mult că am reușit și am beneficiat și de suport”, susține Aliona Mandati, membru al grupului client.
Proiectul investițional are drept scop dezvoltarea infrastructurii locale, implicând atât costuri cât și beneficii determinate de o problemă comună – asigurarea agenților economici și a populației cu o infrastructură de drum calitativă.
În urma realizării proiectului, comunitatea a obţinut drumuri amenajate și facilitarea circulației populației și a consumatorilor la depozitele agricole, zonele de producere, punctele de colectare din extravilanul localității.
Din proiectul dat beneficiază locuitorii satului Domulgeni, prin serviciile oferite de către APL ca rezultat al creșterii sustenabilității financiare rezultate indirect din sporirea rezultatului final al membrilor Grupului client, iar construcția drumului și suportul UCIP IFAD va constitui un adevărat imbold pentru întreaga comunitate, astfel, următorul proiect ce planifică să-l implementeze APL-ul ține de plantarea unei perdele de protecţie.
„Trebuie să lăsăm ceva în urma noastră, ceva ce ar avea beneficii pentru un șir de generații. De aceea, dorim mult să înființăm și o perdea de protecţie, tot cu suportul UCIP IFAD”, a conchis Vasile Tiltu.