Nota informativă
Referitor la organizarea seminarului republican sub genericul
”Tehnologii intensive de producere și recoltare a castraveților”
Pentru a stimula creşterea activităţilor agricole strategice şi de afaceri în sectorul rural, ce duc la sporirea veniturilor şi se referă direct sau indirect la dezvoltarea lanţului valoric horticol al Moldovei, Guvernul Republicii Moldova a semnat la data de 29 octombrie 2008 cu Fondul Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii (IFAD) un Acord de Împrumut, cu privire la implementarea Programului de Servicii Financiare Rurale şi de Marketing (PSFRM).
De la începutul derulării Programului echipa UCIP-IFAD –a acordat atenție sporită promovării și implementării tehnologiilor intensive in domeniile agricole ce au potențial sporit atât în raport cu solicitările bine conturate ale piețelor de export cât și cu posibilitatea de a implica în aceste produceri un număr considerabil de persoane ce activează în zona rurală, contribuind prin aceasta direct la reducerea nivelului de sărăcie și sporirea bunăstării agricultorilor.
Ca un domeniu în această ordine de idei se poate de menționat producerea castraveților în baza tehnologiilor intensive. Analiza inițială efectuată de către specialiștii UCIP-IFAD a scos la iveală potențialul pe departe ne-valorificat și posibilitatea de a revitaliza acest sector prin implementarea celor mai bune practici existente atât la nivel local cât și la nivel internațional.
Pe durata ultimilor patru ani au fost organizate numeroase vizite de studiu internaționale, au fost invitați specialiști cu o bună pregătire teoretică și practică, au fost organizate grupuri de producători in acest domeniu, a fost oferită asistență direcționată în procesul de producere, utilizându-se cele mai noi realizări în domeniu.
Rezultatul final nu sa lăsat mult așteptat. În anul 2013, roada la ha, pentru grupurile asistată de către UCIP-IFAD a indicat o medie de 50 tone/ha. Este un bun rezultat dacă, îl comparam cu media pe republică care este la nivelul de 20-22 tone/ha, dar aici noi nu ne-am oprit.
Noul obiectivstabilit pentru anul 2014 este atingerea nivelului de producere de cel puțin 75 tone/ha.
Pentru aceasta:UCIP-IFAD a facilitat procesul de transfer tehnologic și a co-finanțat procurarea primei în Moldova platforme de tip ”Fligher”, pentru recoltarea semi-manuală a castraveților, care a fost recent importată din Germania și este în plină utilizare în condiții de producere. Utilizarea platformei în procesul de recoltare sporește potențialul de producere a castraveților cu min. 30%, mărește perioada de recoltare cu min. 10 zile, sporește productivitatea lucrătorilor implicați în recoltare, reduce necesitatea utilizării produselor chimice de protecție. Analiza experienței producători de castravete din Germania și Ukraina a arătat că în câmpurile unde sunt utilizate asemenea platforme, recolta medie constituie de la 90-120 tone la hectar (rezultate ce nu pot fi obținute la recoltarea manuală).
În data de 05 august 2014,UCIP-IFAD în cooperare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și IM ”Expert Agroteh” a organizat un seminar republican sub genericul ”Tehnologii intensive de producere și recoltare a castraveților”.În cadrul acestui seminar au fost demonstrate în condiții de câmp avantajele indiscutabile ale producerii castraveților în baza tehnologiilor intensive, au fost punctate greșelile cele mai frecvente comise de producători și în finala fost demonstrata în lucru Prima platformă pentru recoltarea semi-manuală a castraveților.
Seminarul a avut loc în localitatea Corjeuți, raionul Briceni.
Suntem bucuroși ca v-am avut ca invitat la acest eveniment. Prezenta D-voastră a fost un bun prilej de a ne împărtăși cu rezultatele obținute de către echipa UCIP-IFAD în procesul de implementarea a celor mai bune practici agricole care vor duce inevitabil la sporirea bunăstării agricultorilor din Moldova.
Haide-ți sa facem afaceri profitabile la noi acasă !!!
Cu respect,
Echipa UCIP-IFAD