În ultimul timp termenul de educație financiară este tot mai utilizat, atât în instituțiile de învățământ, în mediul de business, cât și in familii, iar populația a devenit tot mai interesată de a cunoaște cum își pot gestiona corect veniturile pentru a-și satisface necesitățile și a duce un mod de viață confortabil. Educația financiară este însă mai mult decât cunoștințele necesare pentru a lua decizii financiare responsabile, aceasta presupune dezvoltarea abilităților practice care pot fi aplicate imediat în viața cotidiană. Persoanele care au dobândit educație financiară prin diferite modalități, fie că au participat la instruiri, au studiat independent sau au învățat din experiență, au cel puțin abilitatea de a elabora un buget și de a-și gestiona veniturile și cheltuielile, înțeleg ce înseamnă un cont bancar și cum funcționează un card, știu exact de ce sume au nevoie pentru a acoperi cheltuielile zilnice și cum să facă un plan de economii.
Deși în sistemul de învățământ este introdusă gradual educația financiară, procesul este destul de lent, iar accesul la astfel de instruiri este limitat. Astfel, dat fiind faptul că banii sunt prezenți în toate domeniile vieții noastre și avem de a face cu gestiunea acestora zilnic, lipsa unor astfel de abilități afectează considerabil bunăstarea, modul de viață, dar și potențialul de dezvoltare a fiecărei persoane. În plus, din cauza noțiunilor și a instrumentelor tot mai complexe disponibile în procesul de gestionare a banilor, apare anxietatea și îngrijorarea că este nevoie de cunoștințe specializate și foarte profunde. Din fericire, acesta este un mit. Oricine poate dobândi, deține și aplica spre binele său și al familiei sale, cunoștințe și abilități suficiente de gestiune a banilor.
Deci, cum să pornești pe calea educației financiare, la ce sursă de informare să apelezi și cu ce să începi. Totul depinde de nivelul la care ești deja și de ce nivel de cunoștințe ai nevoie. Însă poți începe de la:
Bugetare. Un buget elaborat corect îți creează o bază financiară solidă, îți furnizează informație desre câți bani intră în gospodăria ta în fiecare lună, cum obișnuiești să-i cheltui și de câți bani ai nevoie pentru a-ți acoperi cheltuielile esențiale. Îți oferă ocazia de a înțelege dacă poți economisi sau ce fel de cumpărături mari îți poți permite. Un buget este unul dintre cele mai utile instrumente în calea către stabilitate financiară a familiei sau afacerii tale. Să elaborezi un buget este destul de simplu, însă este important să înveți cum să o faci corect și ce mijloace este mai bine să folosești.
Împrumuturile. Nu este obligatoriu să iei împrumuturi, dar poate fi necesar dacă vrei să faci cumpărături majore, de exemplu o casă sau o mașină, sau dacă vrei să investești. Ai nevoie de cunoștințe despre tipurile de împrumuturi, dobânzi, modalitățile de rambursare și riscurile pe care le implică un împrumut. De asemenea, este important să înveți să calculezi care sunt posibilitățile tale de rambursare pentru a nu-ți asuma o povară creditară prea mare.
Economiile. Atunci când este vorba de economii există foarte multe posibilități. Și în acest caz este important să știi ce opțiuni ai pentru a-ți acumula economiile, care sunt dobânzile pe care le poți primi, dacă vei avea acces oricând la banii tăi și în ce condiții.
Investițiile. Să știi să identifici și să calculezi potențialul și riscurile unei investiții, să lucrezi cu specialiști pentru a înțelege care este perioada în care îți vei putea recupera investiția și în ce mod.
Acestea sunt competențele financiare de bază care îți permit să asiguri bunăstarea și stabilitatea financiară a familiei tale.
Deși trăim într-o perioadă când avem acces la informație din abundență este totuși mult mai eficient să găsești un curs unde poți primi informația structurată, cu exemple și instrumente care îți vor permite să aplici cunoștințele imediat.
Acum ai ocazia să participi la un astfel de training la tine în raion prin intermediul Programului de educație financiară „Investește în viitorul tău” organizat de UCIP IFAD, Fundația pentru educație financiară „OK” și Camera de Comerț și Industrie. Trainingurile se vor desfășura în perioada iunie-decembrie 2021 în 20 de raioane. Acestea sunt destinate micilor antreprenori, tinerilor, femeilor sau oricăror persoane care simt nevoia să oțină cunoștințe și competențe de gestiune a banilor.
Întregistrează-te la cea mai apropiată filială a Camerei de Comerț și Industrie și urmărește pagina de facebook a programului pentru a afla când și unde va avea loc următorul training.