Adrian Cepoi, fermier: Recomand tuturor fermierilor să treacă la tehnologiile moderne

Îndrăgostit de agricultură, plin de idei inovatoare și cu o dorință nesecată pentru cunoștințe și performanță, Adrian Cepoi s-a lansat, acum 11 ani, în domeniul cultivării culturilor de câmp.

Plin de ambiții, acesta și-a început afacerea avânt în gestiune 1 hectar de pământ, ca astăzi să se bucure de o suprafață de 170 de hectare.

Terenurile mănoase din satul Mihăileni, raionul Rîșcani permit fermierului să cultive grâu, orz, floarea-soarelui, soia și porumb.

Vă invităm să-i aflați povestea fermierului din nordul țării – beneficiarul grantului pentru procurarea tehnicii agricole (în cadrul Programului IFAD VI), în valoare de 15 mii de dolari. De ani buni, Adrian Cepoi studiază agricultura în detaliu. Deși, este absolvent al Universității Tehnice din Moldova, pasiunea pentru agricultură îl face să participe la seminare, instruiri, conferințe, atât în țară, cât și-n străinătate.

Procedura de aplicarea la grantul IFAD nu i s-a părut una complicată. Astfel, acesta a reușit să devină beneficiarul unui support financiar pentru achiziționarea unei combine agricole, care i-a ușurat semnificativ activitatea în gospodărie.

„În primul rând, am luat combină ca să strângem roada la timp, ca să avem o valoare adăugată mai mare datorită calității producției care nu este lăsată să se strice, să putrezească de la ploi. Pe lângă toate acestea, avem și activitate de morărit. Este foarte important când strângem grâul la timp. Acesta are o calitate de panificație mai bună. În al doilea rând, de câțiva ani trecem la agricultura conservativă. Combina dată este dotată cu fărămițător de paie care zdrobește paiele și le distribuie uniform pe câmp, pentru a face un covor care să protejeze solul de razele solare. După aceasta noi nu mai lucrăm câmpul, dar îl semănăm. Combina a mai fost procurată din cauza că-n gospodărie mai avem o semănătoare No-Till, ca să putem semăna în câmp fără arătură, fără a lucra terenul”.

„Câmpurile sunt în raport de 40 % în pantă. Din acest motiv, pentru a reduce eroziunea solului, dar și pentru a spori fertilitatea solului, trebuie de trecut urgent la agricultura conservativă pe care eu o implementez de câțiva ani. Agricultura nu are viitor fără tehnică de precizie. La multe lucrări agricole folosesc tehnică cu ghidare prin satelit (GPS), care dirijează stropitoarea și semănătoarea. Astfel, de exemplu, se seamănă cu mai mare precizie și economisim material semincer, erbicide și alte pesticide”.

În acest an, de pe o suprafață de 52 de hectare, Adrian a recoltat, în medie, circa 2,5 tone de grâu per hectare. Potrivit lui, seceta a redus recolta cu 40 % comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, experiența recoltării grâului în acest an a fost una pozitivă.

„Până acum când nu aveam combină nu strângeam la timp roada. Combinele care veneau nu erau bine pregătite și nu puteau să ne asigure un câmp în care după asta să putem semăna direct. Când închiriezi o combină, nu întotdeauna aceasta corespunde așteptărilor”.

Adrian susține că achiziționarea combinei agricole l-a făcut să fie util și altor colegi, la fel de temerari ca și el.

„Pe lângă aceasta mai prestăm și servicii agricole colegilor fermieri din preajmă. Oferim preponderent servicii de recoltare și acestea prevalează asupra nevoilor proprii. Acest fapt ajută alți fermieri să treacă la agricultura de care mă ocup și sunt interesat și eu. Aceștia sunt colegi alături de care lansăm anumite experimente, studiem anumite lucruri ce ne interesează pentru a face performanță în agricultură”.

Potrivit lui Adrian, investițiile în tehnică performantă reprezintă nu o viziune de viitor, ci una de prezent, dat fiind faptul că, un aspect de care trebuie să țină cont toți fermierii este calitatea solului.

Pentru fermierii care doresc să-i urmeze exemplul, Adrian vine cu un sfat.

„Recomand tuturor fermierilor să treacă la tehnologiile moderne, să procure tehnică performantă, căci aceasta reduce implicarea factorului uman și aduce o valoare înaltă adăugată la producția recoltată. Viitorul în agricultură este agricultura conservativă”.

Puteti beneficia de grant pentru finanțarea măsurilor de adaptare a sistemelor de producere agricolă la schimbările climatice oferite în cadrul Proiectul de Rezilienţă Rurală (IFAD VII), pentru rambursare parțială a investițiilor după cum urmează:

  1. Pentru întreprinderi/persoane fizice înregistrate: 70% din costul investiției/tehnicii agricole, dar nu mai mult de 5 000 dolari SUA per beneficiar;
  2. Pentru cooperative: 50% din costul investiției/ tehnicii agricolă, dar nu mai mult de 15 000 USD per solicitant de grant.

Detalii:  GRANTURI.

Agrobiznes