Angela Căpățină este o tânără antreprenoare din Sângera, care alături de familia sa a decis să-și diversifice activitatea și pe lângă livada de nuci au hotărât să deschidă și o mini-fermă de iepuri.
A absolvit facultatea de drept, apoi a urmat și studiile în domeniul marketing. Agricultura este o pasiune pe care o are din copilărie.
„M-am născut la țară și am benefeciul de a fi îndrumată de tatăl și socrul meu, care dispun de experiență. Am început afacerea în 2015 și alături de soțul meu gestionăm mini-ferma. Socrul este cel care monitorizează zilnic activitatea. Mai mult muncim noi, dar angajăm și sezonieri, maxim 2 persoane, în funcție de volumul de muncă. Familia noastră avea deja în proprietate o livadă de nuci și ne-am gândit că ar fi bine să mai facem ceva pe terenul aferent livezii. Atunci și a apărut ideea unei mini-ferme de iepuri. Cu atât mai mult că ni se părea o idee interesantă. Ținând cont de preferințele alimentare ale familiei noastre și cercetând un pic cerințele pieții, am constatat că în Moldova se consumă foarte multă carne de iepure. Aceasta fiind dietetică și oferind multe beneficii consumatorilor, mai ales familiilor care au copii”.
Pentru a porni afacerea cu iepuri au avut nevoie de surse financiare suplimentare pe care le-au accesat de la diferite instituții financiare.
„Investițiile pe care le-am făcut în mini-ferma de iepuri au fost din surse personale, adică a investit tata din surse proprii, dar am și împrumutat de la diferite instituții financiare. Atunci când eram în căutarea resurselor suplimentare am aflat și despre UCIP IFAD și am decis să participăm la concurs. Așa am avut posibilitatea să accesăm un grant care a constituit suma de 300 de mii de lei, iar 70 de mii de lei au fost din banii personali. Nu a fost complicat să pregătim pachetul de documente, deoarece am avut suportul personalului de la UCIP IFAD”.
Suportul de care au beneficiat de la UCIP IFAD a venit tocmai bine, deoarece aveau mare nevoie să procure cuști pentru iepuri.
„Banii pe care i-am obținut de la IFAD au fost investiți în procurarea cuștilor pentru iepuri”.
Dar cum orice afacere se confruntă cu diferite probleme până ajunge să fie una de succes, Angela Căpățină nu a fost o excepție.
„Desigur că ne-am confruntat cu mai multe probleme caracteristice sectorului, dar principalele se referă la boli, care ne-au afectat foarte mult în ultimii doi ani. Deși colaborăm cu un medic veterinar, iepurii sunt extrem de sensibili și susceptibili de a se îmbolnavi, iar bolile sunt extrem de contagioase. În această iarnă am pierdut aproape 80% din numărul de iepuri tot din această cauză. Acum suntem în proces de restabilire, însă asta presupune noi investiții și timp”.
Principalii cumpărători sunt persoanele fizice care au consumat și s-au convins de calitatea produsului.
„Așa cum am menționat, acum suntem în proces de restabilire și ne dorim să creștem numărul animalelor, să ajungem din nou la cele 300 de capete în următoarele luni. Deși îmi place mult ceea ce fac, cu părere de rău, consider că este o afacere cu profitabilitate destul de mică, care necesită o mare implicare”.
După mai mulți ani de experiență, Angela Căpățină cunoaște deja mai multe secrete ale acestei afaceri și îi îndeamnă pe cei care se gândesc să pornească o fermă de iepuri să fie prudenți și să analizeze foarte bine.
„Recomandarea principală este să studieze domeniul foarte bine înainte de a porni afacerea. De asemenea, să colaboreze cu medici veterinari, zootehnicieni cu experință. Este foarte important să aibă persoane care să mențină igiena zilnică, dezinfectare periodică și să aibă grijă ca animalele să fie asigurate conform unui program nutrițional echilibrat, dacă își doresc ca afacerea să aibă randament”.
sursa: Agrobiznes