Din pasiune pentru cultivarea roșiilor

Un gust a provocat luarea deciziei de a iniţia o afacere – este vorba de apetisantele, rotundele și micuţele roșii Cherry. Încântată de savoarea acestora, o tânără familie de la Butuceni, Orhei, a hotărât să-și încerce norocul în ale legumiculturii.

„Nu ne-am dorit să mergem în străinătăţi, iar prin activitatea economică pe care am început-o vrem să-i întoarcem acasă şi pe părinţii noştri, aflaţi la munci peste hotare. Ideea afacerii noastre a pornit de la roşiile Cherry”, își începe povestea Svetlana Senin-Oprea.

Pentru a-și vedea visul împlinit, Svetlana Senin-Oprea, ajutată de soţul ei, Victor Oprea, în ianuarie 2015 a înregistrat un SRL, a făcut un business-plan și a depus o cerere de finanţare la programul IFAD. La puţin timp, dosarul a fost declarat eligibil și în septembrie 2015 tânăra familie a primit 300 mii lei pentru construcţia serelor și procurarea unui motocultor Kipor KDT 910E (Disel) pentru lucrarea solului în sere. „Atât creditul – 180 mii lei, cât și grantul IFAD de 120 mii lei, au fost investiţi pentru construcţia celor două sere cu o suprafaţă de 7 ari și pentru procurarea utilajului. Una dintre sere este de tip bloc, acoperită cu peliculă dublă. Avantajul este că noi câştigăm din timp vreo 20 de zile, adică avem roadă mai devreme. Totuși, în primul an nu prea ne-a reușit, pentru că am întârziat cu instalarea serei”, ne spune Svetlana. Pentru că produsele eco sunt la mare căutare, un scop de bază al tinerilor legumicultori a fost creșterea roșiilor fără să folosească erbicide. „Am decis de la bun început să nu stropim cu nimic răsadul, să creștem producţie sută la sută eco. Pentru că nu suntem agricultori, ne-am confruntat cu multiple probleme, plantele ne-au fost atacate de diferite boli. Deși am consultat mai mulţi specialiști în agricultură, nu toţi ne-au îndrumat corect. Astfel că în primul an de activitate am obţinut mai puţin profit, dar multă experienţă, și asta e foarte important”, menţionează tânăra.

Svetlana ne spune că rezultatele au fost mai mici pentru că, din start, au admis câteva greșeli, în special fiindcă răsadul l-au procurat de la furnizori neonești, iar soiul nu a fost cel promis. Așa s-a întâmplat că în primul an nu au crescut roșii Cherry, dar un soi simplu, hibrid. În plus, deși erau siguri că soiul produce două roade, au obţinut doar una. Învăţând din această experienţă, soţii Oprea au decis că își vor crește singuri răsadul și deja au instalat o seră micuţă pentru obţinerea acestuia.

În ciuda obstacolelor, tinerii continuă să muncească cu determinare și optimism, ţinându-se de principiile stabilite. Chiar dacă pe piaţă sunt multe roșii, familia Oprea consideră că în viitorul apropiat vor da lovitura, căci vor propune cumpărătorilor legume de calitate, cu plus de valoare energetică. Actualmente în mica activitate economică este implicată întreaga familie – tinerii antreprenori Svetlana și Victor, părinţii lor, iar ajutori în devenire sunt fetiţa de 4 ani și bebelușul care în curând va vedea lumina zilei. Pentru a face faţă diferitelor greutăţi iminente unui start în afaceri, de real folos le-au fost cursurile organizate de IFAD, unde Svetlana și-a împrospătat cunoștinţele cu privire la gestionarea micului business, a aflat despre modificările în legislaţie privind ţinerea evidenţei contabile unei întreprinderi, dar și despre administrarea unei activităţi economice în domeniul agriculturii.

Absolventă la finanţe și bănci, Svetlana Senin-Oprea, care în curând va deveni și magistru în economie și politică de dezvoltare rurală, ne spune la finalul discuţiei: „Le-aș da un sfat viitorilor antreprenori – să citească mult, să se informeze, să fi e perseverenţi și să nu cedeze greutăţilor”.