Primula, petunia, hortensia, cyclamenul, begonia și alte vreo 50 de specii de fl ori formează o adevărată împărăţie la Chetrosu, Anenii Noi, în sera tânărului antreprenor Andrei Cebotari.
La 30 de ani administrează SRL-ul „Cibos Prim”, este căsătorit, are două fetiţe. Își face studiile la Facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova și iubește la nebunie fl orile – visul născut într-o dimineaţă de iarnă. Ideea unei afaceri cu fl ori i-a venit în gând acum opt ani, când cu o mie de dolari ai fratelui mai mic a cumpărat cinci tone de ţeavă metalică. Intenţia iniţială fusese de a salva banii de la o irosire iraţională – fratele îi câștigase la muncă peste hotare.
„Am luat banii din casă și cu toţi cei o mie de dolari am cumpărat doar ţeavă metalică cu lungimea de 5 metri. Era iarnă și am descărcat ţeava după casă. Gânduri erau mai multe – să vopsesc ţeavă și să o vând mai scump, să mai aștept scumpirea produsului și apoi să vând, doar să scot banii înapoi, cu oarecare câștig. Într-o dimineaţă, privind spre harman, mi-a venit ideea de a face o seră și a crește fl ori”, își amintește Andrei Cebotari.
La marginea satului părinţii aveau o cotă cu suprafața de 25 de ari – aici s-a gândit împreună cu fratele să construiască o seră și să își realizeze visul. Totuși, primele culturi cultivate în seră au fost castraveții și roșiile, urmate de ardei, vinete, ceapă verde, pătrunjel și tot ce se putea crește. Cumpărătorii intrau direct în seră și își alegeau produsul dorit, fapt ce le plăcea, iar frații puteau solicita un preț mai mare decât cel de pe piaţă.
Pentru a asigura venituri din vânzarea legumelor pe durata anului întreg, au decis construcția unui magazin la marginea moșiei, chiar la traseu. Venitul încet depășea cheltuielile, dar visul lui Andrei rămâneau florile. Pentru cultivarea lor, însă, era nevoie de sere noi, care costau „o grămadă de bani”, cum spune tânărul antreprenor.
„Am stat la sfat cu fratele și am decis că trebuie să riscăm, să scoatem serele vechi. Am căutat pe internet informații despre diferite tipuri de sere, am citit despre experiențele din alte țări, dar, până la urmă, am ales un furnizor din Peresecina, specializat în construcția de sere moderne și echipate cu tehnologii de ultimă generație”, povestește Andrei. „Când am semnat contractul în valoare de 66 mii euro pentru achiziționarea serelor noi, în buzunar nu aveam nici un leu. Partea bună era că banii urma să-i transfer în rate, pe durata a șase luni. Nu puteam dormi nopțile, am făcut drumuri la toate băncile, dar am primit refuz peste tot”, ne spune Andrei Cebotari.
Primul ajutor a fost un împrumut oferit de un prieten care muncea în Italia, apoi a procurat pe datorie cartofi de la nord și i-a vândut la magazinul de la traseu. Lunar, toţi banii erau direcţionaţi spre achitarea contractului pentru seră. Pentru a achita definitiv contractul, ultimii 300 de mii de lei i-a obţinut prin programul IFAD V – 180 mii lei credit și 120 mii lei grant.
„Sprijinul financiar obţinut de la IFAD mi-a dat posibilitatea de a isprăvi lucrul cu bine și a avea această minunată seră pe care o vedeţi. Trebuie să recunosc că am avut noroc și mare ajutor de la Dumnezeu, care mi-a trimis oamenii potriviţi în cale”, zice Andrei Cebotari.
Investiţiile în seră sunt foarte mari, dar și mai mare este satisfacția unei afaceri făcute cu drag, în care se implică toată familia. Andrei planică în viitorul apropiat să își dezvolte afacerea și să construiască noi sere. „Am observat că în business trebuie să ai duh, să nu te temi. Important este să ai și logică, rațiune, să gândești corect, să faci analiză la orice lucru pe care-l întreprinzi. Dar să nu ai frică. Dacă începi ceva cu ezitare, cu neîncredere, gata, nu mai poți atrage Cosmosul. Poate nu ai bani – cu bani toți pot, dar trebuie să vrei cu adevărat, să te dedici până la măduva oaselor și vei reuși”, este sfatul lui Andrei Cebotari către tinerii care își doresc să înceapă o afacere.