Băştinaş din Ciuteştii Nisporenilor, Gheorghe Terna a făcut studii bune în domeniul Managementului la Academia de Studii Economice din Moldova. Dar, fiind o fire energică, plină de idei şi ambiţii în sensul pozitiv al acestui cuvânt, peste un timp a decis să iniţieze o afacere proprie. A preferat să se afirme în domeniul panificaţiei, deoarece, consideră dumnealui, anume pâinea este unul dintre acele produse care sunt solicitate zilnic şi, deci, şi rprobleme la capitolul comercializării nu pot fi.
Dar, iniţial preistoria acestei afaceri îşi trage originea mai de demult, încă din anul 2002, când afacerea tânărului, înregistrată cu denumirea de SRL „Orstacom”, a început să presteze servicii de morărit pentru gospodarii din zona Nisporenilor, ca mai apoi, peste un an, să ofere localnicilor şi produse de panificaţie.
— Un nou capitol în activitatea noastră datează cu finele anului 2017, când, prin intermediul colegilor de la Moldova – Agroindbank, de la care am apelat pentru un împrumut în proporţie de 700 mii de lei, pentru a procura, pentru brutăria noastră, utilaj mai performant din Franţa, povesteşte dumnealui. Anume atunci şi am avut – cu siguranţă – norocul să intru în primele contacte cu echipa de la UCIP IFAD. În acest context, anume colegii de la banca în cauză ne-a recomandat să ţinem cont de unul dintre programele acesteia – cel ce ţine de asistenţa financiară a tinerilor care se lansează în afaceri şi, ca urmare, respectând rigorile respective, am izbutit să beneficiem de un suport de 30 la sută din suma solicitată, ceea ce a constituit 201 mii lei.
Lansând o afacere proprie în anul 2002, Gheorghe Terna a avut posibilitatea să angajeze doar 5 lucrători. La ziua de azi efectivul respectiv de la SRl „Orstacom” e de 12 salariaţi. Dar efectul economic al businessului dumnealui acum nu se poate măsura, să zicem aşa, doar în progresie aritmetică. Or, la ziua de azi aceste efecte economice sunt cu totul de altă natură, mai avansate. Şi se datorează acest lucru iniţiativei şi energiei managerului. Printre aceste activităţi – retehnologizarea întreprinderii, achiziţionarea cerealelor direct de la producătorii din zonă, aprovizionarea cu produse de panificaţie a circa jumătate din localităţile raionului. De unde – implicit – şi salarii bune pentru angajaţi, defalcări solide în bugetul local, ceea ce iarăşi se răsfrânge pozitiv la consolidarea infrastruturii economice şi sociale din zonă.
Potenţialul şi perspectivele SRL „Orstacom” sunt asigurate şi consolidate şi prin faptul că tânărul manager are permanent în vizorul său aplicarea celor mai noi tehnologii din domeniu, ceea ce îi permite ca şi în aceste timpuri deloc uşoare şi pentru antreprenorii rurali să se menţină pe linia de plutire. În continuarea acestei idei probabil e la locul său şi proverbul precum că unui călător îi stă bine cu drumul. Or, reieşind din cele comunicate de tânărul antreprenor din Nisporeni, putem conchide că el e pe o cale corectă. Şi, a ţinut să specifice dumnealui în conversaţia cu noi, acest lucru a avut la origini şi acel contact cu colegii de la UCIP IFAD, care s-a soldat ulterior cu rezultate foarte şi foarte pozitive în dezvoltarea şi promovarea afacerii pe care la ziua de azi o gestionează cu multă pricepere.
Sursa: Gazeta satelor