Istoria Familiei Gotornicean: Eram cei mai fericiți atunci când am gustat prima miere produsă de albinuțele noastre

Atunci când au gustat din primul fagure cu miere produs de albinele pe care le aveau, soții Gotornicean au înțeles că anume acesta este domeniul pe care ar dori să-l exploreze în continuare.

„Eram extrem de fericiți atunci când am gustat prima miere produsă de albinuțele noastre. Ni se părea că suntem cei mai bogați de pe întreg pământul. Copiii erau mici, iar pentru noi nu era o bucurie mai mare decât cea de a le oferi miere atât cât își doresc”, își amintește zâmbind Ludmila.

Astfel, de peste două decenii, Ludmila Gotornicean împreună cu soțul își dedică viața apiculturii.

Unul câte unul și-au făcut apariția tot mai mulți stupi în prisaca familiei Gotornicean, iar acum aceștia au ajuns la peste o sută. Toate aceste schimbări, însă, au făcut necesară procurarea utilajelor pentru procesarea mierii, dar și altor utilități.

“Având mai multă miere, era necesar de amenajat o hală specială pentru extragerea acesteia, dar și  pentru instalarea unei linii de procesare.

În cadrul unui seminar am aflat despre oportunitatea de finanțare nerambursabilă disponibilă în cadrul Programelor IFAD, pentru femeile din regiune. Am aplicat, și pe lângă resursele de grant, am beneficiat de suport consultativ la toate etapele, inclusiv la pregătirea dosarului.

Datorită suportului financiar acordat, am reușit să construim hala pentru colectarea si procesarea mierii, să procurăm centrifuga apicolă, dar și să instalăm câteva căsuțe apicole”

Toate aceste investiții soții Gotornicean le-au făcut în speranța că ambele fete ale lor vor dori să se implice în afacerea pe care o au.

„Căsuțele apicole chiar sunt foarte benefice. Am încercat mai întâi noi, ne-am convins că sunt eficiente, apoi am construit tocmai 4, cu suportul UCIP IFAD, pentru a oferi servicii mai multor doritori, apiterapia are multiple beneficii pentru sistemul nervos, dar și bolile cornice. Restul investițiilor le-am făcut pentru a produce miere mai calitativă. Avem și un laborator micuț”.

Planurile pentru viitor sunt mărețe, inclusiv plantarea diferitor specii de plante pentru ceaiuri pe care ulterior le vor propune persoanelor care vor veni la căsuțele apicole.

„Sper că vom reuși să realizăm planurile noastre. Plus, dorim foarte mult să ajungem la numărul de 300 de familii de albine, astfel încât afacerea noastră să fie atractivă și pentru fetele noastre. Una din fiicele noastre ne ajută cu lucrul în prisacă, iar a doua e plecată peste hotare, însă oricum ne mai ajută cu bani atunci când este nevoie de cumpărat ceva în prisacă. Ne gândim că dacă am avea aici o afacere profitabilă, ar reveni și ea acasă. Noi avem deja peste 50 de ani și ne-am dori mult să avem copiii alături de noi”.

Anul 2020, cu toate problemele apărute pe parcursul sezonului, nu i-a descurajat.

Ce să facem? Asta e. N-am avut pierderi de albine din cauza secetei, dar din cauza agricultorilor care realizează stropirile și nu ne-au anunțat. De două ori au fost otrăvite albinele lucrătoare. Le-am îngrijit și am reușit să restabilim numărul acestora. Acum deja ne pregătim pentru sezonul rece. Suntem optimiști, chiar dacă am extras doar 300 de kilograme de miere, comparativ cu anul trecut când am avut 3 tone. Este un an greu pentru toți, dar asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos și să lăsăm totul baltă”.

Fiecare doritor poate să viziteze prisaca familiei Gotornicean, care se află la Lalova, Rezina, iar apiterapia este gratuită pentru toți cei ce doresc să încerce.

Agrobiznes