Titlul de ”Cel mai activ tînăr antreprenor al anului 2013 din raionul Rîșcani” l-a obținut Prisăcari Sergiu, locuitor al satului Corlăteni, raionul Rîșcani.
De mic copil a muncit umăr lîngă umăr alături de tatăl său, care este un mare îndrăgostit de creșterea legumelor. Sergiu a îndrăgit domeniul de activitate, fiind pasionat de sădirea semințelor, creșterea răsadului și urmărirea procesului de creștere a legumelor.
Studiile economice, vizita mai multor afaceri din Olanda, dar și susținerea tatălui său au jucat un rol important în alegerea ideii de afacere. Astfel, pașii pe care i-a urmat pentru crearea propriei afaceri s-au bazat la început pe arenda terenului agricol pe care vor fi amplasate serele și căutarea resurselor financiare necesare pentru procurarea lor.
Ca și alți beneficiari care au apelat la Proiectul IFAD V, Sergiu a avut parte de un suport complex de servicii: cursuri precreditare în inițierea și dezvoltarea afacerilor în agricultură și suport la elaborarea planului de afacere.
Tînărul antreprenor a accesat două credite din cadrul Proiectului IFAD V: un credit în valoare de 300 000 de lei din cadrul componentei de finanțare a Tinerilor Antreprenori și altul în valoare de 63 000 de dolari din cadrul componentei de finanțare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Pentru agricultori este foarte greu, dar sunt nevoiți să-și dezvolte afacerile cu ajutorul creditelor investiționale. Resursele creditare au fost utilizate pentru construcția metalică de rezistență a serelor pe o suprafață de 6000 m.p., peliculă, profil pentru fixarea peliculei, clame, sistem de irigare prin picurare, rețeaua de aprovizionare cu apă și membrană pentru costrucția bazinului de acumulare a apei, cu o capacitate de 300 m.c.
Lansarea afacerii a avut loc în primăvara anului 2013. După demararea activității operaționale, ”lucrurile au început să se miște mai rapid, afacerea devenea din ce în ce mai rentabilă”, afirmă Sergiu. O parte considerabilă din venituri este reinvestită în dezvoltarea afacerii ”de la debutul afacerii pînă la moment volumul total al investițiilor s-a ridicat aproximativ la 1,5 milioane de lei, dintre care doar sistemul de încălzire al serelor costă 1 milion de lei”.
Suprafața totală a serelor din gestiunea întreprinderii constituie 6000 m.p., dintre care 4000 m.p. sunt dotate cu încălzire. În sere sunt crescute două cicluri de producție legumicolă, fiind cultivate în preponderență roșiile, castraveții și ardeii dulci.
Venitul anual pe care l-a înregistratîntreprinderea în anul 2013 a constituit circa 1,2 milioane de lei. Producția legumicolă crescută în sere este realizată atît la supermarketurile: ”Linella”, ”Fourchette”, ”Green Hils” din orașele Bălți și Rîșcani, cît și pe piețele locale. Un avantaj concurențial al afacerii este amplasarea serelor la traseul M14, care face legătura între orașele Bălți și Rîșcani, contribuind la realizarea unei părți de producție agricolă direct de la sere. Datorită pasiunii și a seriozității în munca depusă pentru a asigura calitatea producției, tînărul antreprenor și-a creat un nume pe piața locală, bucurîndu-se de solicitările și mulțumirile cumpărătorilor. Rezultatele obținute îi dau forțe și încredere să meargă mai departe în domeniul dat în care se simte deja un expert. Printre beneficiile aduse localității se pot menționa, în prezent, crearea a șapte locuri permanente de muncă și circa 12 locuri pentru muncitorii sezonieri, dar și îmbunătățirea infrastructurii locale prin întreținerea drumurilor din localitate. Muncitorii îi sunt recunăscători pentru salariile motivante și condițiile favorabile de muncă.
Tînărul antreprenor manifestă un interes deosebit și față de creșterea florilor de cameră ce dau un aspect inconfundabil în decorarea serelor sale. Pe lîngă creșterea legumelor în seră, Segiu intenționează să-și diversifice afacerea în viitorul apropiat, prin creșterea florilor de cameră și a copacilor decorativi.
Sergiu Prisăcari se poate considera un tînăr împlinit la cei 27 de ani, avînd o activitate pe plac și o stabilitate financiară. Totuși, el planifică să extindă suprafețele cultivate, să obțină un randament maxim, cît și să deschidă un magazin agricol în preajma serelor.
”Sunt posibilități mari și bune pentru crearea unui business în țara noastră, dacă ai inițiativă, încredere în sine, susținere din partea familiei, și seriozitate în ceea ce faci. Toate aceste calități oferă opurtunități foarte mari pentru reușita în afaceri” sunt cuvintele lui Sergiu pe care dorește să le spună tinerilor care sunt dornici să-și creeze o afacere.