Agricultura conservativă pentru o recoltă mai bogată

În Republica Moldova porumbul este cea mai răspândită cultură agricolă. El se cultivă pe circa 25% din suprafaţa arabilă, fiind una din cele mai solicitate culturi. Cu regret, ca rezultat al înrăutățirii condițiilor climaterice, de rând cu scumpirea carburanților și produselor de nutriție și protecție, cultivarea porumbului începe a-și pierde pozițiile căpătate de-a lungul anilor. Un nou suflu calitativ pentru producătorii agricoli din țară poate fi aplicarea tehnologiilor conservative. Agricultura conservativă (numită și agricultura fără plug sau „no-till & mini-till”) presupune semănatul direct fără întoarcerea brazdei și păstrarea resturilor de la culturile precedente. Ea oferă beneficii concrete: se reduc efectele nefaste cauzate de schimbările climaterice – seceta, erozia solului; se ameliorează starea solului; se reduce numărul de lucrări agricole și respectiv scad cheltuielile; se menține umiditatea în sol și se mărește recolta, astfel producția agricolă devine mai competitivă pe piață.

În acest context, la 16 octombrie, în satul Rediul Mare din raionul Dondușeni, pe unul din cele patru loturi demonstrative inițiate și susținute de către UCIP-IFAD (Unitatea consolidată pentru implementarea programelor IFAD) a avut loc seminarul practic cu tema: „Cultivarea porumbului în cadrul tehnologilor conservative”. La seminar au fost prezentate rezultatele aplicării agriculturii conservative și a celei tradiționale pe două loturi adiacente cultivate cu porumb, a câte aproximativ 100 ha fiecare. Pentru o comparație corectă, pe ambele terenuri a fost aplicată integru tehnologia de cultivare respectivă, fiind semănat și acelașihibrid DKS 4685. Seminarul a avut în jur de 35 de participanți și s-a desfășurat în condiții de câmp, astfel ca cei prezenți să poată vedea care sunt succesele obținute în dependență de tipul de agricultură folosit și pentru a facilita discuțiile practice.

Dl. Sergiu Gavrilaș, Doctor în științe agricole și expert în cadrul proiectului „Implementarea tehnologiilor conservative de lucrare a solului”, implementat de către UCIP-IFAD, a vorbit despre tehnologiile aplicate în ambele cazuri, subliniind care au fost diferențele în perioada de vegetație, precum și atuurile metodei conservative. Dl. Gavrilaș a menționat că în cazul agriculturii conservative, practic nu cresc buruieni, deoarece nu are loc germinația semințelor. De asemenea, dumnealui a explicat care sunt etapele de lucru în cazul agriculturii conservative, și care sunt posibilile riscuri ce necesita a fi evitate. La final, dumnealui a menționat că agricultura tradițională, spre deosebire de cea conservativă, presupune o dependență mai mare de factorul uman și respectiv mai multe riscuri, inclusiv riscurile naturale la care este supusă cultura pe perioada de vegetație. Aici mai putem adăuga un astfel de factor precum degradarea solului, care de rând cu micșorarea potențialului culturii (în cazul nostru porumbul), facilitează utilizarea cantităților considerabile de fertilizanți, fapt ce duce la mărirea esențială a costurilor de producție.

Dl. Mihai Casian, consultant în finanțe și economie, a vorbit despre latura economică a proiectului, efectuând analiza veniturilor și cheltuielilor (comparând aplicarea agriculturii tradiționale cu cea conservativă). Astfel, în cazul agriculturii conservative s-a utilizat mai puțină motorină (s-au economisit 40 litri la fiecare hectar), s-au micșorat cheltuielile cu 7%, s-au efectuat de două ori mai puține lucrări agricole.

Rezultatele obținute vorbesc de la sine:

Agricultura

conservativă, 109 ha

Agricultura tradițională, 104 ha

Diferența

Cheltuieli, lei / ha

4 577 lei

4 898 lei

– 321 lei

Recolta prognozată, t/ha

11,73 t

9,73 t

+ 2,4 t

Venit prognozat, lei/ha

21 722 lei

17 278lei

+ 4 444 lei

În sumar, putem spune că în cazul aplicării agriculturii conservative:

1) Starea solului se ameliorează

2) Cheltuielile scad

3) Recolta este mai mare

4) Se diminuează riscurile cauzate de schimbările climaterice

Participanții la seminar au vizitat loturile demonstrative, au aflat care sunt procesele tehnologice de cultivare a porumbului utilizînd agricultura conservativă, precum și au văzut cum funcționează tehnica folosită pentru acest tip de agricultură.