Business Talk: Oportunități de finanțare a afacerilor rurale

Peste 60 de persoane au participat astăzi la un eveniment dedicat dezvoltării afacerilor rurale, organizat de maib în colaborare cu UCIP IFAD. Evenimentul a oferit participanților instrumente pentru extinderea competențelor în agrobusiness, și a subliniat importanța cooperării și asocierii între întreprinzători.

În debutul evenimentului au fost prezentate 2 platforme inovatoare, dezvoltate de UCIP IFAD în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei (MAIA): Investește în viitorul tău – https://abdc.ucipifad.md/ și Găsește finanțare și calculează costul investiției tale – https://finantare.maia.gov.md/. Aceste platforme educaționale și informative au menirea să amplifice cunoștințele financiare și antreprenoriale, și să susțină antreprenorii să identifice finanțarea necesară pentru a-și transforma ideile de afaceri în realitate, punând la dispoziție o varietate de resurse și instrumente gratuite.

În cadrul Atelierului de discuții au fost analizate avantajele cooperării dintre producătorii agricoli pentru consolidarea poziției pe piața locală și externă.

Prezentă la eveniment, Alexandra Șianu, secretară de stat la MAIA a subliniat că statul sprijină grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător, pentru a asigura sustenabilitate afacerilor agricole. Totodată, a evidențiat rolul viitoarelor Camere Agricole care vor putea oferi producătorilor agricoli suport informațional, inclusiv la programe de instruire și finanțare, expertiză, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri.

Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD a reiterat necesitatea schimbării mentalității producătorilor agricoli. “Cooperarea producătorilor agricoli are mai multe avantaje, stimulând producerea omogenă, atragerea investițiilor, eficiență înaltă, dar și pătrunderea pe noi piețe de desfacere ”, a declarat Iurie Ușurelu.
Iar reprezentantul maib, Eugeniu Fotescu, product owner, analiză credite IMM, a subliniat faptul că prin asocierea producătorilor agricoli cresc șansele de acces la resurse financiare pentru modernizare și dezvoltare.

În cadrul discuțiilor, 2 reprezentanți ai mediului de afaceri și-au împărtășit experiențele și provocările privind asocierea în cooperative de întreprinzători. Aceștia au confirmat necesitatea cooperării pentru a putea face față cerințelor pieții europene și a asigura continuitate.
Evenimentul a fost un real succes, aducând împreună antreprenori, reprezentanți ai statului și instituțiilor de suport financiar, contribuind astfel la susținerea dezvoltării sustenabile a afacerilor rurale.