IFAD susține dezvoltarea sistemelor de irigare în agricultura din R.Moldova

Efectele schimbărilor climatice evidențiază necesitatea utilizării irigării în agricultură. Irigarea reprezintă un factor esențial în dezvoltarea agriculturii, în asigurarea securității alimentare și a sustenabilității acestui sector. Prin implementarea unui sistem de irigare, fermierii pot diminua riscul de pierderi majore ale culturilor și pot obține o producție stabilă. În același timp, irigarea permite micilor fermieri să transforme terenurile nevalorificate în terenuri productive, diversificând astfel activitățile agricole și sporind siguranța alimentară în comunități.

Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova dispune de resurse de apă suficiente pentru a susține buna funcționare a acestor sisteme, cu două râuri și peste 4000 de lacuri, având un potențial de aproximativ un miliard 600 milioane de metri cubi de apă. Cu toate acestea, este necesară realizarea unor investiții semnificative, precum și implicarea comunității de antreprenori la nivel local și a autorităților publice locale pentru a pune în funcțiune sistemele de irigare sau a construi altele noi.

Programele IFAD în Republica Moldova reprezintă o oportunitate unică pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare, având ca scop sprijinirea agricultorilor în sporirea rezilienței la schimbările climatice și în creșterea cantității de producție agricolă.

Granturile de până la 500.000 de dolari sunt disponibile pentru:
• Asociațiile Utilizatorilor de Apă
• Întreprinderile agricole formale la nivel de localitate în colaborare cu administrațiile publice locale.

Ce tipuri de investiții sunt eligibile?
• Sisteme de irigare la scară mică conectate la Sistemele Centrale de Irigare existente
• Sisteme de irigare la scară mică care folosesc surse de apă locale, inclusiv stații de pompare din rezervoare naturale (râuri, lacuri)
• Construcția și reabilitarea lacurilor și iazurilor de acumulare a apei pentru irigare.
În grupul de inițiativă pentru depunerea cererii de finanțare trebuie să se înscrie minim 5 mici fermieri înregistrați, care prelucrează în particular până la 50 de hectare de teren.

Valoarea maximă a grantului se va calcula după formula: 15 000 dolari SUA x la Numărul de beneficiari, cu o contribuție de doar 10% din partea grupului de producători.

Principalele avantaje ale irigării sunt:
– Creșterea randamentului și productivității plantelor
– Stabilitatea și previzibilitatea producției
– Extinderea suprafețelor agricole și utilizarea eficientă a terenurilor marginale
– Îmbunătățirea calității solului prin menținerea structurii și fertilității acestuia
– Controlul eficient al buruienilor și al bolilor prin menținerea umidității solului
– Creșterea veniturilor și îmbunătățirea calității vieții în comunitățile rurale.

Prin intermediul Proiectului de Reziliență Rurală, IFAD a contribuit la construirea a 7 sisteme de irigare, care asigură irigarea a 487 de hectare de teren pentru 34 de întreprinderi agricole moldovenești. De asemenea, au fost construite și reabilitate 4 lacuri de acumulare a apei, beneficiind circa 980 de gospodării.

Mai multe detalii despre finanțarea proiectelor de infrastructură de irigare, pot fi consultate pe site-ul nostru https://shorturl.at/bmv67 sau la numărul de tel. (22) 22 30 75.

Fondurile sunt limitate! Termenul limită de depunere a dosarelor: 𝟑𝟏.𝟎𝟓.𝟐𝟎𝟐𝟓.