Universitatea de Stat din Moldova în parteneriat cu UCIP-IFAD a organizat astăzi Conferinţa ştiinţifico-practică “Practici europene durabile în materie de agricultură conservativă pentru Republica Moldova”. Participanții la conferință au analizat de ce implementarea sistemului de agricultură conservativă în Republica Moldova se află la nivel redus și ce ar trebui de făcut ca acest sistem să prindă rădăcini.
Director UCIP IFAD, Iurie Ușurelu a declarat că Republica Moldova, conform metodologiei de evaluare a vulnerabilității NDGAIN (BM, 2016), se clasează drept cea mai vulnerabilă țară din Europa din punct de vedere climatic.
“Se prognozează că impactul schimbărilor climatice asupra dimensiunilor sociale, economice și de mediu ale țării se va intensifica pe termen mediu și lung, iar acest fapt va implica efecte devastatoare asupra sectorului economic cheie- agricultura. Prognozele mai arată că schimbările climatice vor duce la reducerea debitelor apelor de suprafață cu 16-20% până în 2030, iar proiecțiile pe termen mediu indică o creștere continuă a temperaturii medii anuale în perioada 2010-2040 cu 2 C. În aceste condiții, implementarea tehnologiilor conservative de lucrare a solului în R.Moldova, care se bazează pe perturbarea mecanică minimă, acoperirea terenurilor cu substrat de resturi vegetale și rotația culturilor, va permite reducerea efectelor nefaste ale schimbărilor climaterice, restabilirea structurii solului și reducerea poluării atmosferice“, a spus Iurie Ușurelu.
Grigore Baltag, șef direcție politici în sectorul vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a menționat că agricultura conservativă a devenit în ultima perioadă un subiect de cercetare, iar acest lucru poate servi pentru fundamentarea unei școli științifice în domeniu. Totodată, a subliniat faptul că MAIA, prin intermediul politicilor de subvenționare a agriculturii, susține fermierii care practică agricultura conservativă.
Dr., conf. univ. Gheorghe Jigău și-a împărtășit experiența și lecțiile învățate în urma vizitei de studiu organizată de IFAD în Spania, țară recunoscută la nivel european că practică agricultura conservativă pe jumătate din terenurile sale agricole, iar multe din culturile de câmp cultivate în Spania sunt similare cu cele din R.Moldova. Dr., conf. univ. Sergiu Dobrojan s-a referit la una din soluțiile biotehnologice care poate fi folosită în agricultura conservativă și anume preparatele algale, iar dr., conf. univ. Victor Melnic a venit cu recomandări de culturi și plante medicinale de perspectivă cu valoare adăugată reziliente la schimbările climatice și care pot fi adaptate la agricultura conservativă.
Anatolie Palade, expert AO Centrul de Consultanță în Afaceri, a prezentat rezultatele unui „Studiu privind adoptarea practicilor de agricultură conservativă de către fermierii din Republica Moldova”, finanțat de UCIP-IFAD. Rezultatele cercetării arată că implementarea principiilor de agricultură conservativă se află la o etapă incipientă în R.Moldova. Din 70 de fermieri intervievați în acest studiu, care au adoptat toate cele trei principii de bază ale agriculturii conservative, doar 17,6% practică No-Till mai mult de 5 ani și 33,3% practică rotația culturilor și utilizarea culturilor de acoperire mai mult de 5 ani. Restul fermierilor încă se află în perioadă de tranziție de la agricultura convențională la cea conservativă. În același timp, conceptul de agricultură conservativă este puțin cunoscut în rândul agricultorilor și necesită o informare sporită privind beneficiile cu accent pe reducerea costurilor și îmbunătățirea calității solului, pentru a încuraja continuarea adoptării acestor practici.
Totodată, în cadrul conferinței au fost punctate recomandări pentru elaborarea unei Cărți Albe în Agricultura Conservativă care va da un imbold pozitiv în dezvoltarea sistemului conservativ de lucrare a solului, au fost propuse soluții ce urmează a fi implementate de toți actorii pentru a spori reziliența producătorilor agricoli la schimbările climatice prin implementarea tehnologiilor conservative în agricultură.
La sfârșitul evenimentului, UCIP IFAD a făcut o donație de cărți pentru Biblioteca Centrală Universitară pentru a promova cultura antreprenorială în domeniul agricol a studenților. Materialele au fost elaborate și editate cu suportul financiar al programelor IFAD.