În perioada 22-26 mai curent, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, Asociația Fermierilor-Producători de Lapteîn parteneriat cu Compania Global Genetics și Proiectul ”MILK” au organizat o vizită de studiu în Provincia Lombardia, Italia.
Grupul fermierilor, format din reprezentanții a unsprezece ferme, a vizitat opt exploatații zootehnice locale și două companii de procesare din provincia Lombardia, deținătoarea poziției de frunte în ceea ce privește productivitatea vacilor de lapte, cu 9.870 de kilograme pe cap de vacă. Scopul vizitei de studiu a fost familiarizarea fermierilor cu tehnologiile de producere și experiența fermierilor italieni în ceea ce privește asigurarea sănătății, productivității animalelor, îmbunătățirea accesului la piață și dezvoltarea infrastructurii fermelor.
Transmiterea din generație în generație a afacerii constituie specificul fermelor vizitate, astfel se păstrează ideile și principiile funcționării afacerilor, sunt transmise tradițiile care stau la baza dezvoltării ramurii în această regiune.
Printre exploatațiile zootehnice locale au fost incluse, pentru a fi vizitate, atât ferme care au la activ peste 300 capete mulgătoare ca Davini’s Farm, Carioni’s Farm, Dalledonne’s Farm, cât și ferme ca Zannetti bros Farm, Maestre Giuzzepe care dețin mai puține animale. Fiecare fermier și-a descris/prezentat succint istoria întemeierii, a dat detalii privind procesul de lucru, care sunt principalele furaje de volum și cele mai valoroase plante de nutreț.
Ferma ”Carioni’s Farm”, fondată în 1920, a impresionat grupul de studiu, prin tradiții și rețeaua de producție: de la cultivarea terenurilor, colectarea laptelui organic, până la obținerea celor mai fine produse lactate – 100% lapte italian organic. Ferma are la activ 800 de vaci mulgătoare, iar obiectivul de bază este producerea laptelui fără utilizarea antibioticilor și obținerea producției biodinamice, procesul de muls la fermă este în totalitate mecanizat. În prezent pe lângă fermă este amplasată și fabrica de produse lactate, unde laptele preluat de la fermă se procesează, obținând un produs finit: cașcaval de mai multe tipuri, lapte, iaurturi.
Un punct important din agendă a fost întâlnirea cu nutriționiștii care deservesc fermele la care au fost organizate vizitele. Fermierilor le-a fost prezentată gama produselor utilizate de fermierii din regiune, descrisă procedura de administrare a adaosurilor în dependentă de calitatea furajelor, recomandările specialiștilor pentru fiecare caz în parte, au fost puse în discuții diverse teme precum corectitudinea recoltării furajelor de pe terenurile agricole, rotația culturilor în dependență de produsul finit obținut de fermier.
Informația acumulată va constitui un bagaj important de cunoștințe pentru fermierii din R. Moldova. Toți fermierii au remarcat grajdurile deschise prevăzute cu ventilator, stabulația liberă, evacuarea mecanică a dejecțiilor, elaborarea de către un nutriționist a programului de furajare propriu, toate aceste idei urmează să fie aplicate pentru asigurarea creșterii producției de lapte și obținerea rezultatelor remarcabile.