Vizita de studiu a tinerilor antreprenori în Danemarca, organizată de UCIP-IFAD

În perioada 3-9 decembrie curent, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a organizat o vizită de studiu în Danemarca cu participarea tinerilor antreprenori din Republica Moldova. Au fost selectați 9 participanți, beneficiari ai Programului IFAD VI, care își dezvoltă afacerea în domeniul agricol și înregistrează indicatori financiari și de producție pozitivi. Scopul vizitei de studiu a fost familiarizarea tinerilor antreprenori cu tehnologiile de producere și experiența fermierilor danezi în diferite sectoare ale agriculturii.

Tinerii antreprenori au avut ocazia să se întâlnească, în cadrul unei discuții, cu reprezentanții Ministerului Mediului și Alimentației al Regatului Danemarcei. În cadrul acestei vizite tinerii au fost informați despre principalele tendințe ale sectorului agricol danez, au primit câteva date statistice de bază despre sectorul agricol din Danemarca. Unul dintre subiectele de interes a fost subvențiile acordate fermierilor danezi. Reprezentanții Ministerului au subliniat ca majoritatea subvențiilor provin din fondurile Uniunii Europene și sunt direcționate spre dezvoltarea durabilă a sectorului agricol, adică crearea de locuri de muncă, implementarea de noi tehnologii.

Agricultura daneză este cunoscuta ca fiind una din cele mai performante din lume, iar acest succes poate fi atribuit unui nivel înalt de educație și organizare, precum și a solului agricol bun. Digitalizarea agriculturii, prin aplicarea unei varietăți de tehnologii noi, cum ar fi agricultura de precizie, utilizarea sateliților și GPS constituie strategia de dezvoltare a ramurii, promovată la nivel național de către guvernul danez.

Programul vizitei a inclus familiarizarea participanților cu sistemul de învățământ danez, recunoscut ca unul dintre cele mai avansate sisteme de învățământ din lume. Vizita la Colegiul de Agricultură Dalum, o instituție cu tradiții fondată în 1885, a fost una foarte informativă și a generat, în mod cert, impresii pozitive. Tinerii antreprenori au descoperit ce prezintă modelul de învățământ tip „sandwich”, ce posibilități oferă studenților și cum a fost implementat în sistemele educaționale din Țările Baltice și ale Europei de Est. De asemenea prelegerea susținută în cadrul colegiului a familiarizat tinerii cu principiile aplicării agriculturii ecologice si impactul acesteia asupra productivității si siguranței alimentelor.

În următoarele zile grupul de studiu a interacționat cu fermierii danezi cu care au discutat despre tehnicile moderne de producție și marketing aplicate în cadrul acestor afaceri.

Prima vizită a fost întreprinsă la o pepiniera unde sunt cultivate mirodenii și flori, Rosborg Danemark, care anual produce 12 milioane de plante, fiind cel mai mare producător danez de ierburi si mirodenii comercializate in stare proaspătă. În decurs de câteva ore a fost prezentat întreg procesul de producție, de la însămânțarea plantelor, creșterea, până la etapa de ambalare. Pătrunjelul, mărarul, busuiocul, și alte plante, precum cimbru sau tarhonul, sunt disponibile în ghiveciuri cu diametru de 7 centimetri. În procesul de cultivare a plantelor nu sunt utilizate substanțe chimice, iar pentru protecția plantelor împotriva dăunătorilor de insecte, se utilizează metode biologice. În sere iluminarea artificială este similară celei naturale, aceasta permite ca plantele să primească lumina necesară și în perioada de iarnă. În pepinieră au fost automatizate procesele de însămânțare și plantare, iar cei 40-60 angajați sunt implicați mai mult la etapa finală, când plantele sunt culese, împachetate și ambalate.

DK-Plant, cel mai mare producător de castraveți din Danemarca,a fost înființat în 1995, iar sloganul “O mușcătură a unui mediu mai bun…” reprezintă viziunea companiei de a încorpora grija pentru mediul înconjurător în fiecare acțiune întreprinsă. În prezent, pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați, sunt crescute produse de cea mai înaltă calitate, iar în ultimii ani compania și-a diversificat gama, pe lângă castraveți, sunt cultivate zmeura și ardeiul iute. Tinerii antreprenori au fost impresionați de metoda inedita folosită de DK-Plant în cultivarea legumelor, nu în pământ, ci în vată minerală, fiind alimentate permanent cu apă și minerale.

Producătorul de fructe Egeby Fruit, deține peste 56 de hectare, care sunt cultivate cu mere, pere, cireșe dulci și prune. Pe lângă cultivarea fructelor, compania produce, sub brandul propriu, sucuri, gemuri și marmeladă, utilizând materia primă proprie. De asemenea, compania preconizează, pentru 2020, comercializarea merelor ecologice, pentru aceasta sunt rezervate 14 hectare de teren, pe care în anul ce urmează vor fi plantați pomii fructiferi. Până la 98% din producția anuală este vândută prin intermediul lanțului de supermarketuri Orskov Foods, iar volumele rămase sunt vândute la magazinul propriu, o practică des întâlnita în Danemarca.

Grupul tinerilor antreprenori a avut ocazia să viziteze Kragegaarden, un producător de cereale, cu peste 240 hectare, care din 2007 are în dotare și propria moară. Karin și Kristian sunt a opta generație de fermieri, care aplică și astăzi modul tradițional de prelucrare a cerealelor. Cerealele sunt uscate în condiții naturale, într-o cameră separată de depozitare, folosind fluxul de aer la temperatura depozitului. La fermă se practică agricultură ecologică, produsele obținute garantează o calitate înaltă, fără reziduuri de pesticide. Fiind adepții agriculturii ecologice, proprietarii fermei au instalat propriile sale turbine eoliene care produc energie alternativă pentru nevoile fermei, producerea energie eoliene nu implică emiterea deșeurilor. Ferma ecologică Kragegaarden este un model de afacere care respectă toate rigorile agriculturii ecologice și constituie o sursă de inspirație pentru tinerii antreprenori din Moldova.

Următorul punct pe de agendă a fost întâlnirea cu proprietarii fermei Jan & Geralda Bloten – o fermă de vaci care folosește metodele tradiționale de creștere a vacilor din 1993. Familia Bloten, proprietarii afacerii, au ca obiectiv producerea laptelui fără utilizarea antibioticilor și obținerea producției biodinamice. În prezent la fermă sunt 115 vaci de muls, rasa Jersey, procesul de muls la fermă este în totalitate mecanizat, de asemenea, este implementat sistemul informațional automatizat pentru identificarea și trasabilitatea produselor lactate, acest sistem permite verificarea productivității fiecărei vaci și a stării sale de sănătate.

Gundestrup Dairy and Brewhouse – compania producătoare de cașcavaluri afumate și bere, a captat atenția grupului prin produsele variate, utilajul și tehnologiile din dotarea fabricii. Rețete cu istorie stau la baza producerii cașcavalurilor afumate, săptămânal sunt folosite peste cinci tone de lapte ecologic pentru crearea brânzeturilor, de cea mai înaltă calitate. Pe o suprafață de 1000 metri pătrați a fost renovată fabrica datată din 1888, montarea echipamentului de ultimă generație și sistemului de refrigerare, a fosturmată de instalarea unei noi camere frigorifice.

Fabrica Gundestrup Dairy and Brewhouse, proprietatea Ullersley Dairy,este unica de acest gen datorită calității și gamei variate de produse. De asemenea, anual la fabrică sunt produse peste 200 000 litri de bere, Veteran Pilsner, Ale, Stout și Doubke –bock. Gama de produse a fost îmbogățită cu o bere deosebită produsă din zer, datorită descoperii unui tip de drojdie care descompune lactoza și o transformă în alcool. În magazinul amplasat pe teritoriul fabricii doritorii se pot delecta cu cașcavalurile și berea locală.

Ultima vizită a fost organizată la Gyldensteen Estate, cel mai mare producător de ceapă din Danemarca. Istoria cultivării cerealelor și fructelor în această regiune datează din anii 1600, începând cu anii 80 ceapa a fost aleasă produsul cheie, celelalte culturi fiind semănate periodic, rotația fiind necesară pentru prevenirea bolilor și obținerea unei recolte sănătoase.

Tinerii antreprenori au avut posibilitatea să discute cu proprietarul, care le-a explicat procesul tehnologic în cele mai mici detalii, de la însămânțarea plantelor până la recoltarea, uscarea, sortarea și ambalarea. Uscarea cepei este un proces lung, ceapa fiind uscată în depozite speciale cu aer cald, încăperea fiind răcită treptat cu aproximativ 1 ° C în fiecare zi până când ajunge la temperatura de depozitare finală. Recent compania a investit într-un utilaj de sortare optic cu o capacitate de până la 6 tone per oră, proprietarului este sigur că investiția urmează să fie recuperată în câțiva ani, datorită volumului de ceapă ce urmează sa fie vândut și a reducerii cheltuielilor legate de forța de muncă, momentan la întreprindere sunt doar 35 angajați.

Agenda vizitei a fost una informativă și de succes, tinerii antreprenori au preluat cele mai performante practici de afaceri din diferite sectoare ale agriculturii și au fost inițiați în domeniul producției ecologice. Următoare etapa pentru acești tineri este implementarea practicilor companiilor daneze în propriile afaceri și obținerea rezultatelor scontate.