Schimbările climatice și seceta tot mai frecventă din ultimii ani demonstrează că sistemele de irigare sunt esențiale pentru agricultura din Republica Moldova, iar reabilitarea și modernizarea lor va asigura accesul unui număr mai mare de producători agricoli ce vor utiliza apa pentru creșterea unei producții competitive.
În data de 23 februarie, reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) au prezentat Asociațiilor Utilizatorilor de apă pentru irigații (AUAI) oportunitățile de finanțare pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rurale în cadrul Proiectului Îmbunătățire a capacităților pentru transformarea zonei rurale.
Prezent la eveniment Vasile Șarban, secretarul de stat al Ministerui Agriculturii, a menționat rolul irigării în dezvoltarea agriculturii adaptate la condțiile climaterice actuale, dar și cel al finanțărilor destinate facilitării accesului echitabil la apă.
„Trebuie să identificăm și să avem foarte bine planificat ce ne dorim, ca să putem valorifica resursele financiare existente în cel mai eficient și sustenabil mod.”
Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD a expus scopul proiectului, care constă în stimularea creșterii economice rurale pe scară largă și reducerea sărăcia prin investiții complementare. fiind conceput pentru a sprijini investițiile în infrastructura rurală productivă și consolidarea fermierilor mici (până la 10 hectare) și a afacerilor din zona rurală prin promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente.
„Acest proiect include investițiile în infrastructuri publice, cum ar fi schemele de irigare micro. Anterior sau chiar și în prezent alte proiecte mai mari au susținut financiar reabilitarea sistemelor centrale sau construcția lor de la Nistru și Prut. Noi însă venim ca complementari pentru producătorii mici ajutându-i să ajungă cu acea apă până în câmpurile lor.”
Ecaterina Mihalcean, Inginer în Irigare pentru Dezvoltarea Proiectelor de Infrastructura, a prezentat participanților condițiile de eligibilitate pentru grantul acordat de Proiectul pentru infrastructura de irigare, care este limitat la 300.000 USD per cerere.
Mai multe detalii aflați aici.
„La moment avem deschis un apel de grant pentru infrastructura de irigare. Concursul se desfășoară pe perioada întregului an, iar cererile de finanțare sunt examinate și evaluate la fiecare 3 luni. Beneficiarii eligibili sunt grupurile de producători agricoli din minim 5 membri în asociere cu primăriile sau Apele Moldovei. Valoarea minimă a contribuției trebuie să fie de minim 10 %.”
Astfel, în fiecare trimestru, cererile eligibile care au trecut cu succes etapele de evaluare vor fi selectate pentru finanțare, în baza listei stabilite în ordine descrescătoare după punctajul acumulat, până la alocarea integrală a sumei prevăzute în bugetul anului pentru anul în care urmează să fie implementat proiectul de infrastructură.
În cadrul întâlnirii Alexandru Belschi, specialist în dezvoltarea bussinesului agricol UCIP IFAD, a anunțat despre lansarea în curând a unui nou apel de granturi mici pentru infrastructura de irigare.
„Suportul financiar va fi destinat fermierilor micro și mici, care au în gestiune o suprafață de teren ce nu depășește 10 hectare și va fi oferit pentru procurarea echipamentului de irigare prin picurare și aspersiune. Suma maximă a grantului va constitui 7500 dolari, cu contribuția minimă a beneficiarului de 30 % din valoarea grantului, iar proiectul poate fi atât pre, cât și postinvestițional”, a menționat specialistul.
Suportul în procesul de instruire și identificare a potențialilor beneficiari de granturi pentru infrastructură de irigare rurală și granturilor mici pentru echipamente de irigare va fi asigurat de Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA).
„Începând din luna martie, după aprobarea planului de lucru, vom lansa campania de informare, care va consta din 20 de instruiri și seminare regionale pe întreg teritoriul țării. Vom lucra atât cu asociațiile cât și în particular cu fermierii mici. La etapa preliminară de discuții cei mai interesați s-au arătat fermierii din regiunile unde au fost deja reabilitate sistemele centrale de irigare. Totuși, cea mai mare problemă este sursa de apă și calitatea ei. În unele zone din păcate va fi mai greu de lucrat deoarece calitatea apei este foarte joasă, însă acolo unde este acces la apele Nistrului sau Prutului va fi mai simpu. La moment noi am identificat 121 de asociații de utilizatori de apă pentru irigare, acolo prețul unui cub de apă începe de la 15 lei și ajunge până la 30, ceea ce este foarte mult. Astfel oportunitățile oferite de Programele IFAD ar putea reduce din costurile apei.” a explicat Anatolie Fală, director de dezvoltare al Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA).
În același timp s-a menționat că cei care vor aplica la aceste granturi vor participa la o instruire de 3 zile, referitoare la modalitățile de gestionare corectă a apei și aplicarea irigării.
Reprezentanții asociațiilor și-au exprimat părerea despre oportunitățile oferite, dar și despre constrângerile care apar.
„Pentru noi aceste finanțări sunt binevenite, însă în multe cazuri condiția cu numărul de membri și suprafața de maxim 10 ha este un criteriu limitativ pentru unii producătorii agricoli care și-ar dori să aplice și să beneficieze de aceste granturi,” a spus Valentin Pantea, președintele Asociației Utilizatorilor de Apă Pentru Irigații “Pădurea Domnească”, din satul Călinești, raionul Florești.
Potrivit ultimelor date oficiale, în Republica Moldova funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare. Suprafața irigată anual fiind de circa 60 de mii de hectare din totalul de două milioane de hectare.
Proiectul Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul de Adaptare acordă suport investițiilor în infrastructura de irigare care se axează pe sisteme micro și mici de irigare.