Instruire pentru tinerii din localitățile rurale


Tinerii din localitățile rurale, pot participa la instruiri antreprenoriale gratuite, organizate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în parteneriat cu Centrul de Educație și Dezvoltare Rurală. Suportul este oferit tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care doresc să lanseze sau să extindă o afacere, dar totodată simt nevoia de dezvoltare a capacităților antreprenoriale, a spiritului și aptitudinilor de întreprinzător, și doresc să obțină finanțare în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI).

Primele două grupuri a cîte 25 de tineri, dintre care mai mult de jumătate au deja înregistrată o afacere, au beneficiat de instruire în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI), iar la data de 10 august UCIP-IFAD le-a înmînat diplomele de participare. Activitatea de instruire a tinerilor va continua pînă la finele lunii decembrie 2015, fiind organizate în 5 grupuri, și se va axa pe dezvoltarea abilităților și capacităților antreprenoriale a tinerilor, de gestionare a unei afaceri, de aprofundare a cunoștințelor și elaborarea de sine stătător a unui plan de afaceri. De altfel, tinerii vor acumula cunoștințele necesare pentru completarea unei cereri de creditare şi vor dezvolta abilitățile de negociere a unui credit la instituțiile financiare.

Svetlana Senin-Oprea este o tînără antreprenoare care a participat la instruire și care alături de soțul său vrea să inițieze o afacere de creștere a legumelor în seră. Fiind îndrăgostiți de roșiile ”cherry”, tinerii și-au propus să înființeze o seră pentru creșterea acestora. Astfel, au făcut toate calculele necesare, și-au înregistrat o întreprindere, au elaborat un plan de afaceri și au solicitat finanțare în cadrul Programului IFAD VI. Fiind licențiată în economie, Svetlana a apelat la instruire pentru a-și împrospăta cunoștințele în domeniul administrării unei afaceri, de a cunoaște modificările în legislația privind ținerea evidenței contabile a unei întreprinderi, dar și pentru a face cunoștință cu unele aspecte ce țin de administrarea unei afaceri în domeniul agriculturii. La fel ca și ceilalți tineri participanți la seminar, Svetlana apreciază mult oportunitățile existente în cadrul Programului IFAD VI, ce oferă tinerilor posibilitatea de a-și spori capacitățile antreprenoriale.

La rîndul său, Andrei Becciev, un tînăr antreprenor de la Ialoveni, a decis să transforme într-o afacere profitabilă, un hobby din copilărie, precum și să aplice în practică deprinderile acumulate de la tată și bunel privind albinăritul. Astfel, a studiat cu atenție condițiile de finanțare stabilite în cadrul programului IFAD VI și a aplicat pentru un credit cu porțiune de grant, fiind recent aprobat pentru finanțare. Totodată, a decis să participe și la seminarul de instruire oferit în cadrul programului pentru a învăța din experiența altor tineri antreprenori, dar și pentru a afla mai multe detalii privind programele IFAD implementate în Republica Moldova. Recent tînărul antreprenor a aderat la unul din grupurile de producători de miere format cu suportul UCIP-IFAD în cadrul Programului de Servicii Financiare Rurale și Dezvoltare a Businessului Agricol (IFAD V). Astfel, va beneficia de seminare practice privind cele mai importante aspecte din domeniul apicol.

Ținem să menționăm că tinerii din localitățile rurale interesați de cursurile de instruire oferite în cadrul programului IFAD VI pot expedia Formularul de aplicare, prin poşta electronica: office@ifad.md sau prin fax la numărul 022 87 16 59.
__________________________________________________________________________________________________________