Tinerii antreprenori – beneficiari ai granturilor oferite de Guvernul Regatului Danemarcei, au efectuat în perioada 17-23 iunie, o vizită de studiu în Italia pentru a prelua modele de succes și selecta exemplele de bună practică care pot fi adaptate la economia R. Moldova.
În programul delegației, formată din opt tineri implicați în diverse sectoare ale agriculturii, au fost incluse mai multe destinații cheie pentru a cuprinde interesele fiecărui membru. În cadrul vizitelor, la companiile și organizațiile de profil, participanții din R. Moldova au fost inițiați în domeniul tehnologiilor ecologice moderne, inclusiv tehnicilor agricole și de producție durabile, au identificat oportunitățile de dezvoltare oferite tinerilor antreprenori în Italia. Vizita de studiu a avut drept scop identificarea potențialelor oportunități de afaceri, stabilirea contactelor și dobândirea cunoștințelor întru dezvoltarea modelelor de afaceri durabile în domeniul agricol.
Delegația și-a început programul la piața Milan General Markets -ORTOMERCATO, cea mai mare piață angro în Italia, cu o suprafață de 445,000 metri pătrați, dotată cu săli pentru expoziții și zone dedicate vânzărilor, unde zilnic sunt deserviți circa 9000 de cumpărători. Piața Ortomercato are o istorie bogată, la dezvoltarea căreia au participat atât societatea cât și statul, implicarea cărora a facilitat tranziția la standardele noi impuse de economia mondială, ca urmare cresc vânzările on-line, sunt diversificate ofertele și create produse și servicii noi.
Cea de-a doua vizită a fost întreprinsă la Agenția Italiană pentru Comerț Exterior (Italian Foreign Trade Association), care de 70 de ani este promotorul oportunităților de afaceri între Italia și restul lumii și pledează pentru extinderea și consolidarea relațiilor comerciale. În cadrul întrevederii, cu reprezentanții Agenției Italiene pentru Comerț Exterior, tinerii antreprenori au avut parte de o prezentare detaliată a structurii serviciilor de susținere a afacerilor din Italia, nivelurile de sprijin și ofertele disponibile pentru nevoile specifice ale antreprenorilor.
În următoarea zi fermierii noștri au avut posibilitatea să descopere cum funcționează două afaceri diametral opuse, Solana S.A. o companie modernă care are în dotare tehnologii avansate și Cascine Riboni o fermă tipică zonei Lombardia, axată pe zootehnie și culturi cerealiere.
Solana S.A.,amplasată în nordul Italiei, fondată în 2001, este pionerul care a implementat tehnologia inovativă de pasteurizare și a stabilit (fixat) un nou standard de calitate pentru produsele din tomate. Tehnologiile avansate, materia primă de înaltă calitate și designul inovativ plasează compania pe un loc de frunte în Italia.
Cascine Riboniaplică dezvoltarea multifuncțională, fiind o fermă educațională oferă servicii de catering, are în dotare un centru privat pentru iubitorii de pescuit, iar pe teritoriul fermei cresc legume, fructe și cereale respectând metodele organice și regulile rotației culturilor.
Un impact major asupra tinerilor antreprenori au avut vizitele organizate în data de 20 iunie în zona Valtellina. Prima locație vizitată a fost Melavi Growers, asociația care deține o suprafață de 635 hectare cu o recoltă anuală de 20 000 tone mere, cea de-a doua, Nera Vini, este o vinărie cu renume, care are la activ numeroase premii naționale și internaționale.
Merele sunt cele mai îndrăgite și consumate fructe în lume, având un conținut ridicat de vitamine, minerale și fibre cu efecte antioxidante extrem de puternice, pot fi transportate pe distanțe mari și consumate în orice perioadă a anului. Calitatea superioară a merelor Valtellina Melavi se datorează zonei muntoase unde sunt amplasate livezile, ferțilității solului și temperaturilor propice pentru dezvoltarea fructelor. Agronomul asociației, Domnul Andrian Gadaldi, a povesti în detalii despre tehnologiile aplicate în cultivarea și îngrijirea pomilor fructiferi, ce substanțe chimice folosesc pentru combaterea bolilor, metodele de irigare și alte detalii care au provocat un șir de întrebări suplimentare în cadrul grupului de participanți.
Vinurile Pietro Nera sunt obținute din strugurii recoltați și vinificați pe teritoriul provinciei Sondrio, o zonă pitorească în care pasiunea și experiența familiei Nera pentru vinificație sunt intercalate cu tradițiile și procesele realizate cu exactitate pentru a obține un vin de cea mai bună calitate. Vinăria are o istorie lungă, în 1940 Guido Nera a pus temelia unei afaceri, care la sfârșitul anilor cincizeci s-a extins cu câteva hectare de podgorii, iar în 1982 a fost fondată vinăria Azienda Agricola Caven de către frații Stefano și Simone Nera.
Agenția pentru siguranță industriei alimentare (SSICA)din Parma promovează din 1922 progresul tehnico-științific prin aplicarea activităților de cercetare, consultanță, colectare și distribuire a informatiei în industria italiană de siguranță a alimentelor pentru sectoarele fructelor, legumelor, produselor din carne și pește. Peste 3000 de companii sunt deservite de SSICA, fiind utilată cu echipamente de ultimă generație și personal calificat are capacitatea să experimenteze cu produse și proceduri noi de procesare și conservare, analizând, de asemenea, impactul lor economic și social.
HPP Italia SRLeste prima companie italiană care prestează servicii de conservare a produselor alimentare utilizând tratamentul prin presiune înaltă. Tinerii antreprenori au fost impresionați de posibiltățile oferite producătorilor din sectorul alimentar de către SRL HPP Italia, de abordările personalizate pentru fiecare client în parte cu garantarea celui mai înalt nivel de siguranță alimentară și menținerea caracteristicilor organoleptice ale produselor tratate, oferind consumatorului final un produs de calitate.
Compania Euroverde Societa Agricola, ultima vizită stabilită în program, o afacere de familie în domeniul horticulturii cu o experiență pe peste 60 de ani și 9000 metri pătrați dotați cu cele mai noi tehnologii și tehnici, a fost una din cele mai apreciate de tinerii antreprenori. Managerul de vânzări, domnul Franco Rolle, a prezentat întreg ciclu de prelucrare a legumelor începând cu etapa depozitării, ambalării, până la producerea supelor organice.
Întrevederile organizate au fost practice și informative, prezentând abordări moderne de gestionare a fermelor din Italia, și au avut un impact pozitiv pentru tinerii femieri din R. Moldova, care au fost inspirați de afacerile vizitate și cu siguranță vor aplica în practică metodele noi pentru a obține produse agroalimentare calitative pentru piața autohtonă.