UCIP IFAD a analizat rezultatele activității pentru anul 2024 și prezentat planurile pentru 2025

Echipa Unității Consolidate pentru Implementarea Proiectelor IFAD s-a întrunit în cadrul unui atelier de discuții pentru a analiza rezultatele activității desfășurate în anul 2024 și a discuta direcțiile strategice pentru anul 2025. În cadrul evenimentului, a fost evidențiat impactul semnificativ al Proiectului „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (IFAD VIII), care a sprijinit peste 500 de agricultori din întreaga țară, oferindu-le suport financiar și tehnic pentru creșterea capacității de producție, sporirea rezilienței în fața riscurilor economice, de mediu și climatice și facilitarea accesului pe piețe.

În anul 2024, au fost finanțate 100 de proiecte investiționale, dintre care 36 au fost destinate femeilor antreprenoare și 61 tinerilor. Dintre acestea, 62 de afaceri rurale au accesat finanțare avantajoasă sub formă de credite, 34 de întreprinderi au beneficiat de granturi pentru achiziționarea echipamentelor de irigare, iar 4 granturi au fost acordate pentru înființarea loturilor demonstrative de diseminare a practicilor de gestionare a apei în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Un alt aspect important al sprijinului IFAD a fost creșterea rezilienței climatice a afacerilor agricole. Astfel, aproximativ 330 de mici fermieri au fost instruiți în tehnici de irigare eficientă și practici de agricultură adaptivă la schimbările climatice.
În scopul susținerii femeilor și tinerilor din zonele rurale, IFAD a oferit asistență tehnică pentru 30 de fermieri în elaborarea planurilor de afaceri și a organizat sesiuni de mentorat individuale și de grup pentru alți 200 de agricultori. În plus, UCIP IFAD a participat și organizat 12 evenimente la care au luat parte aproximativ 900 de persoane, promovând inițierea și dezvoltarea afacerilor rurale în rândul femeilor și tinerilor.

Conform planificării strategice pentru anul 2025, UCIP IFAD va continua suportul oferit mediului antreprenorial agricol din Republica Moldova printr-o gamă variată de produse financiare și suport tehnic. În colaborare cu Autorităților Publice Locale (APL), IFAD va acorda suport financiar nerambursabil de până la 500 mii dolari per proiect investițional pentru 6 grupuri de producători pentru construcția infrastructurii de irigare, inclusiv reabilitarea lacurilor de acumulare în scopul creșterii rezilienței comunităților rurale în fața schimbărilor climatice tot mai accentuate. Totodată, circa 60 de mici producători care au acces la surse de apă pentru irigare vor putea accesa granturi de până la 7500 dolari pentru achiziționarea echipamentului de irigare.

Deasemenea, IFAD va aloca 4,3 milioane euro pentru finanțarea afacerilor agricole privind dezvoltarea activităților de producere, achiziționarea echipamentelor și utilajului pentru procesarea produselor agricole, sortarea, ambalarea și pregătirea pentru export, etc. În același timp, IFAD va susține grupurile de producători și afacerile non-agricole, care contribuie la stimularea creșterii economice rurale, dezvoltarea infrastructurii, crearea locurilor de muncă și reducerea sărăciei.

Aceste realizări și planuri subliniază angajamentul continuu a Proiectelor IFAD de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale din R. Moldova, cu accent pe tineri, femei și adaptarea la schimbările climatice.