Eficiența sectorului agroindustrial nu ține doar de numărul de credite acordate, de numărul de echipament sau utilaje agricole și dorința de a cultiva producție agricolă. Un aspect important pentru dezvoltarea acestui sector este școlarizarea și ghidarea producătorilor agricoli, asimilarea celor mai bune practici care să se reflecte în viitor prin extinderea accesului la piețele de desfacere și sporirea profitului. Astfel, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) și Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală (CCAR) au semnat, astăzi, 28 iunie 2024, un Memorandum de Colaborare care prevede integrarea eforturilor celor două entități pentru a oferi producătorilor agricoli cele mai bune practici și asistență consultativă pentru dezvoltarea afacerilor în zonele rurale, a micilor fermieri, inclusiv tineri și femei.
“O agricultură modernă nu poate fi dezvoltată fără un fundament științifico-practic, care să înglobeze cele mai bune practici. În noile condiții de globalizare, trebuie să pregătim afacerile agricole să poată concura cu țările din întreaga lume. Prin semnarea Memorandumului de colaborare între UCIP IFAD și CCAR am pus bazele unui parteneriat important, care va contribui la creșterea culturii antreprenoriale în domeniul agricol și la sporirea competitivității și sustenabilității mediului antreprenorial”, a declarat directorul UCIP IFAD, Iurie Ușurelu.
Olesea Cojocaru, director interimar al CCAR a declarat: ”Pentru noi, ca unitate creată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru aduce în sectorul agroindustrial cele mai bune practici și tehnologii, colaborarea cu UCIP IFAD este de perspectivă și va aduce plus valoare. Printre beneficiile acestei colaborări pot fi unirea eforturilor în eficientizarea sesiunilor de informarea și instruire, evitarea suprapunerilor și oferirea oportunităților de școlarizare și dezvoltare a micilor producători agricoli, care sunt cei mai vulnerabili la cerințele pieței și la condițiile schimbărilor climatice”.
UCIP IFAD și CCAR au agreat organizarea și desfășurarea mai multor activități care au ca scop:
– diminuarea vulnerabilității femeilor și tinerilor din zonele rurale,
– consolidarea capacităților micilor fermieri de a face față schimbărilor climatice;
– acordarea serviciilor de consiliere tehnico-economică, financiară și managerială pentru fermieri, inclusiv tineri și femei;
– consolidarea și gestionarea unui sistem de consiliere agricolă și rurală prin facilitarea și promovarea parteneriatelor între mediul de afaceri/asociații/federații, instituții de învățământ și/sau instituții din domeniile cercetării și inovării, alte părți interesate pentru dezvoltarea serviciilor de consultanță și consiliere a fermierilor, inclusiv tineri și femei.
Scopul acestor activități comune este de a spori creșterea activităților economice în zonele rurale prin susținerea tinerilor, femeilor cu accent pe micii fermieri care au potențial de generare a veniturilor, utilizând o diversitate de intervenții cum ar fi: acces îmbunătățit la finanțare, mentorat, consolidarea verigilor lanțului valoric generatoare de venituri majorate.