Un drum cu o lungime de 0,55 km a fost construit cu contribuția a patru fermieri din localitatea Sărătenii Vechi

Un drum de acces bine dezvoltat și întreținut în zonele rurale joacă un rol esențial în stimularea și facilitarea dezvoltării afacerilor locale. Acesta reprezintă o legătură vitală între comunitățile rurale și piețele urbane sau industriale, oferind o cale convenabilă și eficientă de transport pentru mărfuri și servicii.

Prin funcția sa de catalizator esențial pentru expansiunea activităților economice în zonele rurale, infrastructura rurală nu numai că sprijină avansul financiar local, ci aduce și beneficii semnificative prin generarea de noi locuri de muncă, îmbunătățirea bazei infrastructurale și ridicarea nivelului de trai în comunitățile rurale.

Drumurile din Republica Moldova la momentul dat rămân nereparate și necesită investiții permanente, astfel pentru acordarea suportului și posibilitatea de supraviețuire a producătorilor agricoli din zonă este nevoie de implicarea diferitor fonduri, programe și donatori.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin intermediul Programelor IFAD din Republica Moldova, își propune să consolideze reziliența micilor producători agricoli prin facilitarea accesului la granturi destinate susținerii proiectelor de dezvoltare a infrastructurii economice.

Conform datelor ultimului recensământ, în satul Sărătenii Vechi, raionul Telenești, locuiesc peste 2,5 mii de oameni, dintre care 143 agenți economici și producători agricoli. Proiectele susținute de autoritățile publice locale a s. Sărătenii Vechi au un impact major asupra calității vieții oamenilor, nivelului de trai, posibilităților de creștere și dezvoltare, realizarea diferitor activități de producere, prelucrare, procesare și crearea locurilor de muncă permanente.

Astfel în anul 2022, datorită implicării și contribuției a patru agenți economici și a primărie, satul Sărătenii Vechi a beneficiat de un grant din partea Programului IFAD, implementat de UCIP IFAD, destinat construcției unui segment de drum din beton asfaltic cu lungimea de 0,55 km. În prima etapă, membrii grupului-client au înaintat o solicitare de finanțare pentru proiectul de infrastructură destinat reparației sectorului de drum intravilan din localitatea Sărătenii Vechi și zona industrială a satului, având ca obiectiv facilitarea accesului către spații industriale și zona de producție.

Construcția drumului cu o lungime de 0,55 km a fost efectuată în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), prețul total al contractului constituie 3 811 480,87 MDL, unde din cadrul Programului IFAD au fost alocate 1,9 mln MDL, iar celelalte 50% reprezintă contribuția primăriei și membrilor grupului de beneficiari.

Proiectul a fost planificat și bugetat pentru implementare în 2023, și suntem încântați să vă informăm că astăzi, 2 august, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor în cadrul căreia au participat reprezentanții UCIP IFAD, primarul doamna Veronica Cupcea și membrii grupului client.

Drumul este amplasat în partea de sud-est a satului Sărătenii Vechi, r-nul Telenești, paralel cu traseu rutier național R14 Chișinău – Bălți, la o distanță de aproximativ 800 metri de la marginea drumului național și conectând satul cu zona industrială. Drumul de acces planificat spre reparație unește trei depozite de păstrare a cerealelor, hangare de păstrare a tehnicii agricole cât și a echipamentului agricol a grupului client, la moara și fabrica de ulei unică în această localitate.

Impactul investiției asupra dezvoltării socio-economice este mai mult pe scară economică, cu posibilitatea de a fi estimat și în termeni monetari. Impactul pozitiv al proiectului este anticipat atât pe termen scurt – prin eficientizarea proceselor de producție a agenților economici, creșterea nivelului de profit net, crearea locurilor noi de muncă, majorarea volumului și calității producției agricole, cât și pe termen lung – prin creșterea nivelului de trai și a calității vieții in general.

Folosind resursele comune, rezultatele obținute sunt o sursă de bucurie, iar membrii grupului de beneficiari, care și-au adus aportul în realizarea acestui proiect, consideră că atât investiția, cât și efortul depus, au fost pe deplin justificate.