Vizita de studiu a fermierilor moldoveni în Bulgaria, organizată de UCIP-IFAD

Vizita de studiu a fermierilor moldoveni în Bulgaria, organizată de UCIP-IFAD

În perioada 9 – 15 noiembrie 2014, un grup de producători agricoli din Moldova, specializați în creșterea ovinelor, au efectuat o vizită de studiu internațional în Bulgaria. Grupul a fost format din 12 persoane, inclusiv 9 fermieri din diferite raioane ale republicii: Orhei, Comrat, Taraclia, Cahul, Leova, Ștefan Vodă și Vulcănești. În timpul vizitei au fost studiate tehnologiile intensive în creșterea ovinelor, prelucrarea laptelui, producerea brânzeturilor, precum și comercializarea acestora. Scopul primar al vizitei a fost de a lua cunoștință cu cele mai noi tehnologii și practici aplicate în creșterea ovinelor, pentru a le implementa și în Moldova.

Institute științifice

Fermierii din Moldova au vizitat două institute din Bulgaria: Insitutul de Zootehnie Aplicată Kostinbrod de lânga orașul Sofia și Institutul de cercetări în domeniul zootehniei din Stara Zagora. Una din atribuțiile institutului Kostinbrod este de păstra rasele pure ale ovinelor – în Bulgaria sunt înregistrate 36 rase de ovine. Tot aici sunt elaborate rețetele de nutriție a ovinelor pentru diferite perioade ale anului, deoarece alimentația corectă influențează în mod direct nu doar calitatea produselor animaliere, dar și eficiența economică a creșterii ovinelor. Rețetele de alimentație elaborate în cadrul institutului sunt mai târziu testate la o fermă-model cu 250 de ovine, care este situată în imediata apropiere. Pentru a cerceta și a îmbunătăți toate etapele legate de creșterea ovinelor, institutul colaborează cu o unitate modernă de procesare a laptelui și de producere a brânzeturilor. Astfel, orice vizitator al institutului poate vedea tot ciclul de creștere a ovinelor: de la selecție, întreținere și nutriție până la noile tehnologii de procesare și ambalare a produselor animaliere. Institutul din Stara Zagora dispune de o bază materială de invidiat: 4000 ha de pământ, 1000 oi, 4000 curcani, 1000 păsări de diferite specii, capre, cai, câini, etc. În timpul vizitei a fost încheiat un acord de colaborare între Institutul din Stara Zagora și Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicina Veterinară din Maximovca, raionul Anenii Noi. Pe lângă atribuțiile clasice, institutele de asemenea oferă consultanță fermierilor bulgari în vederea accesării și obținerii fondurilor europene. În același timp, institutele de asemenea se implică direct în diverse proiecte finanțate de Uniunea Europeană și dispun de laboratoare perfomante și tehnică modernă. O caracteristică interesantă a institutului din Stara Zagora este vârsta media a colaboratorilor – 27 de ani – tinerii absolvenți sunt dornici de a activa în cadrul instituțiilor de specialitate și de a dezvolta zootehnia.

Ferme de oi

Una din fermele vizitate a fost o fermă cu un efectiv de 700 de oi, situată lângă orașul Sofia. Este o fermă de familie și a fost fondată pe circa 1000 ha, care în trecut au aparținut unui colhoz. Specificul acestei ferme este că ovinele sunt crescute, respectând practicile tradiționale, rămase din străbuni, în același timp, îmbinând tradiția cu tehnologiile moderne. Astfel, la o fermă cu 700 de oi activează doar 9 angajați, dintre care 7 ciobani. Tot laptele pe care îl mulg în mod mecanizat îl dau la o unitate de procesare a laptelui din apropiere. În limba bulgară, unitățile de procesare a laptelui sunt numite “mandra”, iar această unitate procesează în jur de 3000 de litri de lapte în fiecare zi, lapte pe care îl procură de la fermieri din regiune. În genere, în Bulgaria este foarte răspândit mulsul și procesarea mecanizată a laptelui. O altă fermă vizitată a fost “Zolotoe Runo” cu 750 de capete, situată lângă orașul Plovdiv. Această fermă deține și o mini-linie proprie de procesare a laptelui cu o capacitate de 600 litri la ciclu (până la 3 cicluri pe zi). În Bulgaria sunt foarte răspândite mini-liniile automatizate de mulgere și procesare a laptelui. Imediat după vizită, un fermier din Moldova a afirmat că: “am mers în Bulgaria anume pentru a vedea cum funcționează mini-liniile de prelucrare automatizată a laptelui, căci planific să implemementez acest proces și la ferma mea.”

Câini ciobănești

Fermierii moldoveni au vizitat o crescătorie de câini ciobănești, situată lângă orașul Plovdiv. Această crescătorie aparține unei familii și are în jur de 150 de câini. Câinii ciobănești sunt cei mai buni însoțitori ai turmelor, ajutându-i pe ciobani să păzească oile de lupi, îndrumându-le în timpul deplasării. Câinii ciobănești sunt niște câini deosebiți – curajoși, inteligenți, rapizi în mișcări, rezistenți și de mare ajutor la stână, iar un câine se vinde la prețul de 300 euro.

Agroturism

Delegația moldovenească s-a mai familiarizat și cu practica agroturismului din Bulgaria, vizitând o stână de vară cu mini-hotel, situate la altitudinea de 1200 metri în munții Rodopi. Această pensiune agroturistică primește mulți vizitatori din toată Europa anul împrejur. Străinii vin aici pentru a re-găsi stilul de viață rustic, pentru a se odihni, a servi masa din preparate naturale, pentru a hoinări pe cărări de munte și a se plimba cu căruța. Iar seara, toți oaspeții din pensiune sunt invitați să se relaxele în jurul unui rug, ascultând melodii autentice, cântate la fluier de un cioban. Pensiunea agroturistică de asemenea aparține unei familii, care, spre sfârșitul vizitei, le-a mărturisit fermierilor moldoveni că cererea depășește oferta, și că ei planifică să extindă pensiunea pentru a putea face față numărului mare de turiști europeni.

Ferme de reproducere a ovinelor

Cele două ferme de reproducere a ovinelor, vizitate de fermierii din Moldova, cresc oi de rasa “Marișka” – “Marișka albă” și “Marișka neagră”, rasă specifică regiunii Plovdiv. Această rasă are caracteristici foarte interesante: perioada de lactație este de 120 zile pe an, cantitatea de lapte muls de la o oaie constituie 150 litri, oița cântărește 60-70 kg, masculii ajungând până la 130-150 kg. La fermă sunt oi de prăsilă, deoarece au grijă să păstreze rasa pură. Chiar la fața locului, 3 fermieri moldoveni au încheiat contracte de intenție cu colegii din Bulgaria pentru a importa în Moldova oi de această rasă, mărturisindu-ne “ Marișka este o rasă de ovine deosebită și vrem să importăm oițele Marișka și în Moldova, deoarece de rând cu productivitatea înaltă de lapte mai au și o greutate sporită în comparație cu rasele autohtone, ceea ce ne va permite să ne mărim veniturile și să devenim mai competitivi.”

Asociațiile producătorilor de ovine

În ziua a patra a fost vizitată Asociația producătorilor de ovine din regiunea Plovdiv, unde fermierii moldoveni au avut parte de o prezentare minuțioasă a responsabilităților și reușitelor Asociației care a împlinit anul acesta 24 de ani. Asociațiile sunt de mare ajutor pentru fermierii din Bulgaria – poată răspundere de menținerea raselor, sunt intermediari activi în cazul vânzării / procurării oilor, fiind responsabili de perfectarea documentelor, oferă asistență zootehnică și veterinară membrilor asociației, mențin evidența efectivului de ovine din regiunea respectivă. Un lucru interesant la fermele din Bulgaria este că fiecare oiță are nume separat, care este înscris în registrul de evidență, împreună cu alte date despre oița respectivă. Spre exemplu, orice cumpărător care dorește să procure ovine, se adresează la asociația teritorială (și nu direct la fermier). Iar asociația, la rândul său, pe lângă facilitarea procesului de vânzare-cumpărare, oferă toată informația despre ovinele ce urmează a fi procurate, inclusiv datele despre origine, productivitate și numele “părinților”. Anume asociațiile organizează diverse expoziții tematice și oferă suport fermierilor pentru participarea acestora la expozițiile internaționale. Majoritatea crescătorilor de ovine din Bulgaria sunt membrii asociațiilor teritoriale. Pentru a fi membrul unei asociații, fermierul achită: în jur de 50 lei pentru fiecare oaie, 10% din vânzări și 10% din subsidia primită de la stat. În Bulgaria, asociațiile au devenit structura ce unește și ajută cu adevărat fermierii prin fapte reale. Fermierii din Moldova ne-au mărturisit că: “Am rămas impresionați de toate activitățile implementate de asociații. Odată reveniți în Moldova, planificăm să discutăm cu colegii de breaslă pentru a înființa și la noi în raion o astfel de asociație, care ne va ajuta să ne dezvoltăm și să fim mai organizați în ceea ce facem.”

Delegația din Moldova a rămas impresionată de cele văzute în Bulgaria, de tehnologiile moderne aplicate și de automatizarea tuturor proceselor legate de creșterea ovinelor, de nivelul înalt de utilizare a fondurilor Uniunii Europene. Și acum sunt gata să preia din practicile colegilor din Bulgaria și să le implementeze în Moldova. Iar modernizarea întreprinderilor din Moldova le va permite fermierilor moldoveni să obțină venituri mai înalte și să devină competitivi pe piața internațională.