Agricultorii din Pelinei, Cahul prin irigare minimalizează efectele schimbărilor climatice

Efectele schimbărilor climatice din ultimii ani își pun amprenta negativă în agricultura locală. Un grup de viticultori din localitatea Pelinei, raionul Cahul, conștienți de faptul că practicarea activităților agricole este nerentabilă fără irigare, și-au unit eforturile și cu ajutorul unui grant de la IFAD au construit un sistem de irigare de aproximativ 5,7 km. Implementarea sistemului de irigare le-a oferit agricultorilor mai multe oportunități de dezvoltare.

Victor Babaian, reprezentant grup-client, relatează că, în urma irigării, rezultatele au fost remarcabile. Anul trecut, în lunile august-septembrie, plantațiile de viță de vie au fost irigate în mod regulat, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a calității și cantității strugurilor. Producția a crescut de la 4 tone la 16 tone la hectar, iar costul de comercializare s-a majorat de la 4 lei la 18 lei per kilogram.

Această creștere a permis micilor antreprenori din Pelinei să își extindă piețele de desfacere, inclusiv către piețele europene. Mai mult decât atât, micii antreprenori din Pelinei, neavând bani pentru propriile investiții în proiect, prin intermediul unei instituții financiare au contractat un credit de la IFAD, iar datorită majorării producției și calității, au reușit să ramburseze împrumutul chiar din primul an.

Succesul viticultorilor din Pelinei demonstrează că investiția în infrastructura de irigare poate fi cheia pentru dezvoltarea agricolă în zonele rurale afectate de schimbările climatice. Acest exemplu poate fi multiplicat și în alte localități din Republica Moldova, oferind o soluție durabilă pentru creșterea productivității agricole.

Aplică și tu pentru a spori calitatea și cantitatea produselor agricole!

UCIP IFAD oferă 𝐠𝐫𝐚𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝟑𝟎𝟎 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐨𝐥𝐚𝐫𝐢 pentru investiții în infrastructura rurală de irigare. Grupuri țintă: APL (Primaria) în asociere cu grupurile interesate de mici fermieri, Asociațiile Utilizatorilor de Apă, întreprinderile agricole formale la nivel de localitate. Mai multe detalii, pot fi consultate pe site-ul nostru https://shorturl.at/bmv67 sau la numărul de tel. 022 22 30 75.