Lilia Morari „Vreau să dezvolt o afacere ce-mi va permite să creez locuri de muncă”

Lilia Morari din satul Horodiște, raionul Rezina este un alt exemplu de femeie curajoasă, care a știut cum, și a putut să înfrunte toate greutățile, ba mai mult, a reușit să pună pe picioare o afacere care să-i asigure un venit.

După cum ne-a povestit eroina noastră, după mai mulți ani în care a activat în cadrul UASM din Chișinău, la facultatea de biologie, circumstanțele au făcut-o să revină în satul de baștină, alături de părinții săi.

„Desigur că revenită acasă, în mediul rural trebuia să găsesc o activitate care să-mi asigure un venit pentru trai. Așa a apărut ideea lansării unei afaceri pentru a putea câștiga, în primul rând bani necesari pentru viața de zi cu zi”.

Mai întâi de toate s-a gândit să se informeze despre posibilitățile și oportunitățile care existau la acel moment pe piață și a găsit câteva proiecte ce ofereau suport financiar pentru femeile care doresc să dezvolte un business în mediul rural.

În luna ianuarie 2019, a depus dosarul de acte unul din concursurile de granturi disponibile în acel moment, dar nu a fost printre câștigătoare, așa că a decis să nu-și piardă curajul și să mai aplice și la alte proiecte.

„Acest lucru nu m-a descurajat și am început să caut și alte oportunități de a obține suport financiar. Așa am ajuns la UCIP IFAD, unde am fost consultată atît în cadrul sesiunilor de informare organizate, cît și pe tot parcursul procesului de aplicare, după care, aproximativ peste un an, am primit un grant pentru procurarea și instalarea unei sere moderne”.

A ales domeniul agricol pentru că dragostea pentru pământ și plante a deprins-o încă în anii în care activa la UASM.

Mai întâi am început să cresc flori și verdețuri pe terenul pe care îl aveam pe lângă casă, după care m-am gândit că o seră ar fi mult mai potrivită, mai ales că condițiile climatice din ultimii ani ne-au arătat cât de vulnerabili suntem în fața naturii și că ar trebui să fim atenți atunci când ne gândim să creștem anumite culturi”.

A început prin cultivarea și comercializarea crizantemelor, apoi a verdețurilor cum ar fi mărar și ceapă verde.

„Anul 2020 a fost un an foarte complicat, marcat mult de secetă. Probabil că anume acest fapt a fost unul determinant pentru a construi o seră unde să pot cultiva legume, verdețuri, dar și alte culturi. Sera pe care am construit-o are suprafața de 7m x 45m divizată în 2 părți, deoarece intenționez să cresc diferite culturi”. 

Lilia Morari, chiar dacă este abia la început de cale, totuși are planuri mari pentru viitor și se vede una dintre antreprenoarele care va putea oferi un loc de muncă și pentru alte femei din satul său.

„În viitor, îmi doresc mult să pot cultiva în aceste sere căpșune și să le pot comercializa pe timp de iarnă, adică în perioada în care cu greu poți găsi aceste fructe în vânzare. Totodată, dacă lucrurile vor decurge bine, mă gândesc să angajez și alte persoane. Îmi doresc să mai particip și la alte proiecte, ca să dotez sera cu un sistem de încălzire și irigare, să amenajez sera astfel ca să pot obține recolte bogate, de calitate, dar și un venit decent acasă, fără să fiu nevoită să plec, sau să găsesc alt domeniu de activitate”.

Femeia spune că personal pentru ea nu a fost complicat să pregătească dosarul de acte și să aplice la concursul de granturi oferit de UCIP IFAD pentru femeile care dezvoltă afaceri în mediul rural.

„Planul de afacere este unul dintre cele mai complicate documente care trebuie elaborate. După ce am depus și am câștigat acest acest proiect am fost întrebată de mai multe vecine cum pot beneficia și ele de acest suport. Cred că este un lucru foarte mare faptul că există asemenea instituții care ajută, încurajează, susțin dorința femeilor de a-și crea propriile afaceri”.

Pandemia a afectat și activitatea Liliei Morari, deoarece au întârziat lucrările de instalare a serei.

„Părinții mei m-au susținut și au fost curioși să vadă ce am să reușesc, cum vor arăta serele construite, iar susținerea lor mi-a oferit încredere și motivare să muncesc și mai mult ca să-i bucur și pe ei. În mare parte, mă descurc de una singură și reușesc să realizez toate muncile”.

Producătoarea ne-a mai spus că femeile din mediul rural nu au curajul și au frică să înceapă o afacere proprie, deoarece nu înțeleg și nu cunosc foarte multe detalii despre cum să accesezi diferite tipuri de finanțări, cum trebuie rambursați, care sunt avantajele unei colaborări cu instituțiile financiare.

 „Ele au frică pentru că nu cred că ar putea cineva să vină și să pună umărul, fără interes ascuns, la o activitate pe care îți dorești să o dezvolți. Cred că ar trebui mai multe informații accesibile pentru doritorii de a lansa afaceri”.

Femeia ne-a mărturisit că dacă nu ar fi fost susținută de UCIP IFAD, probabil că nu ar fi reușit, pentru că banii se cheltuie și este destul de complicat să aduni o sumă mai mare pentru un start.

„Investiția proprie a fost de 29 de mii de lei, iar proiectul mi-a oferit 85 de mii de lei. Cred că banii trebuie investiți pentru a obține rezultate. Îmi place ceea ce fac și sper că voi reuși”.

Agrobiznes