În ultima perioadă, microverdețurile devin din ce în ce mai populare la noi în țară, însă prea puțini producători autohtoni se aventurează să lanseze acest tip de activitate. „Eco Verde” – este a doua întreprindere inițiată în Moldova, ce se ocupă cu producerea germenilor de diferite culturi. Microverdețurile se bucură de popularitate în SUA, China, Japonia, iar datorită unor producători cu inițiativă, acestea ar putea deveni tot mai accesibile pentru consumatorii autohtoni.
Victor și Daniela Stanila, sunt doi tineri optimiști din comuna Stăuceni, ce și-au asumat riscul de a produce mai multă sănătate pentru consumatorii din țară. Astfel, după un an de încercări, în care au avut și multe eșecuri, aceștia au găsit formula perfectă pentru a produce cele mai sănătoase microverdețuri, cu gust autentic.
„Am început activitatea în anul 2016, producând germeni și lăstari, dar înainte de aceasta am încercat să producem cereale, însă fără succes. Ideea ne-a venit după o vizită în România. Plus, ne-am dorit un mod de viață sănătos, mai ales pentru copiii noștri. După o experiență de 3 ani, pot spune că această activitate în Moldova rar când are succes. Nu există informații sau vreun ghid practic, ce ne-ar fi permis să creștem germenii, fără atât de multe pierderi. Cred că, ceea ce facem noi este o agricultură inteligentă, chiar ne-am dezvoltat mult determinând condițiile optime pentru fiecare cultură. Ne-a fost foarte greu să începem afacerea, era un singur producător pe atunci în țară, cu care am încercat să colaborăm, dar fără rezultat. După un an de încercări și kilograme de semințe aruncate, am găsit formula perfectă, ce permite producerea microverdețurilor de înaltă calitate”, a spus Daniela Stanila.
Nu fiecare producător are puterea și insistența necesară, care să-l determine să încerce din nou și din nou, până când nu reușește. Iată de ce considerăm că eroii acestui articol sunt speciali.
„Chiar dacă ne-am dezamăgit inițial, nu am lăsat mâinile în jos. Crescând în condiții de casă, am decis să producem și în sere cu utilaj special ce asigură producerea hidroponică. Aveam nevoie de bani, iar noi ne aflam abia la etapa inițială, când nu puteam vorbi despre profit. Totuși, am crezut că afacerea ar avea succes în Moldova și am început să căutam oportunități de finanțare pentru a procura utilajul necesar. Astfel, am aflat de la alți producători din regiune, că am putea găsi suport și pentru afacerea noastră în cadrul proiectului IFAD. Și, spre marea noastră bucurie, așa a fost. Deci, am implementat tehnologia hidroponică de producere a germenilor, am procurat și alte utilaje, rafturi, frigider, ce ne-au facilitat esențial munca, iar suma de circa 70 de mii de lei de care am beneficiat în cadrul proiectului, ne-a fost de mare folos. După aceste investiții afacerea noastră a început a crește, rapid, precum răsar și semințele de grâu. Am participat și în cadrul expozițiilor, tot datorită suportului oferit de IFAD, unde am prezentat consumatorilor produsele noastre. Am văzut că sunt foarte interesați de acestea, ceea ce ne-a stimulat și mai mult să continuăm afacerea noastră”, a adăugat Daniela.
Germenii au nevoie de apă, lumină și dragoste, susține producătoare. De fapt, la noi în Moldova toate afacerile devin prospere, dacă pe lângă tehnologie, mai este asigurată și puțină dragoste. Germeni de lucernă, ceapă, mazăre, floarea soarelui, grâu și, mai nou, de fasole Mung pot fi găsite în magazinele din țară sub marca „EcoVerde”.
„Toți ar trebui să consume germeni, acestea nu sunt alimente speciale, ci verdețuri extrem de benefice pentru organism. Suntem unicii în Moldova care comercializează germenii de fasole Mung, acestea încolțesc asemănător cu mazărea și posedă multiple beneficii, printre care: reglează glicemia, au acțiune antitumorală, mențin sănătatea celulelor, sunt tonice ale întregului organism, reduc colesterolul. Facem livrări în fiecare zi, cererea se mărește, ceea ce ne bucură foarte mult, înseamnă că nu lucrăm în zădar. Până și fasolele Mung, o noutate pentru consumatorii de la noi, au devenit populare în doar o lună de când o producem. Dacă sunt asigurate condițiile de igienă și de producere, nu sunt probleme la creșterea microverdețurilor. Îngrijim germenii împreună cu soțul, este o afacere care ne unește și mai mult. Soțul le împachetează și le livrează, iar eu am grijă de ele în timpul vegetației”.
Am întrebat soții Stanila, dacă ar recomanda această afacere și altor producători. Aceștia au spus că, cei ce doresc să inițieze o astfel de activitate, trebuie să se înarmeze cu răbdare și să fie gata să îngrijească plăntuțele non-stop, până când vor învăța arta cultivării acestor mici bunătăți.
„Semințele sunt procurate de la producători autohtoni, iar semințele pentru fasolea Mung sunt importate. Producem lunar circa 200-300 de caserole de germeni pentru fiecare cultură. Totuși, creșterea microverdețurilor necesită multă muncă și răbdare, de aceea nu pot recomanda această afacere tuturor. Pentru a asigura comercializarea sunt necesare diferite acte, care la noi în țară sunt foarte greu de perfectat. Prețul unei caserole este de circa 15 lei. Am încercat să producem și sucuri stoarse direct din iarba de grâu, dar după ce sucul este congelat, acesta nu mai posedă calitățile pentru care este prețuit. De aceea, gândindu-ne la impactul asupra organismului, am decis că cel mai bine este să vindem germeni, din care fiecare consumator să stoarcă acasă acest suc, cel mai valoros. Nu dorim să propunem consumatorilor ceea ce nu ne place și nu mâncăm noi. Cine știe, poate mai găsim o idee frumoasă ce ar putea fi implementată cu succes la noi în țară”, a conchis Victor Stanila.
Iar dacă ești tânăr și ai și tu o idee de afacere în domeniul agricol sau non-agricol, poți accesa acest link pentru a afla mai multe despre oportunitățile de finanțare oferite tinerilor antreprenori de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD). Suma maximă a creditului fiind de 100 de mii de dolari.
sursa: agrobiznes