**Extins 04.04.14**Experţi locali pentru servicii de consultanță din domeniul Agriculturii Conservative(RFSADP)

Номер RFSADP/14/07
Категория Prestator de servicii
Дата выхода 12 фев 2014 12:00
Дата окончания 04 апр 2014 10:00

Termeni de referinţă:

Experţi locali pentru servicii de consultanță din domeniul Agriculturii Conservative

Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol (PSFRDBA), finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi implementat de către Unitatea Consolidata pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă completă de servicii adecvate şi integrate financiar. O atenţie deosebită este atribuită dezvoltării şi implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol. În această ordine de idei, Agricultura Conservativă este privită că o tehnologie performantă care va permite agricultorilor din republică nu numai sa obţine recolte stabile puţin dependente de condiţiile climaterice, dar şi a stopa procesul de degradare a solului.

Sarcini şi responsabilităţi:

În baza unui concurs naţional, de către UCIP-IFAD va fi creată o echipă din trei experţi cu următoarele specializări: Expert în ştiinţele solului, Expert/tehnolog în aplicarea TCLS, Expert în economie. În sarcina Echipei de Experţi va fi: asistenţa, consultanța şi monitorizarea loturilor demonstrative, ghidarea şi asistenţa producătorilor agricoli ce doresc de a trece de la agricultura tradiţională la agricultura conservativă şi petrecerea seminarelor de informare și instruire în domeniu nominalizat. Fiecare expert, pe domeniul în care va fi angajatva avea sarcini separate şi perioade de lucru bine determinate.

Locul de muncă:Experţii angajaţi de către UCIP-IFAD vor desfăşura activitatea de bază în gospodăriile unde sunt amplasate loturile demonstrative, acordând consultanța și asistența necesară în vederea obținerii celor mai bune performanțe, precum și în sălile de clasă în cazul seminarelor informaționale.

Expert în ştiinţele solului:

· Monitorizarea sistematică a proprietăților fizico-mecanice, agrochimice și biologice ale solului.

· Monitorizarea regimului gazos, de temperatură, umiditate a solului.

· Elaborarea masurilor de optimizare a factorilor de mediu în câmpurile lotului demonstrativ.

· Perfectarea sistematică a paşaportului calităţii solului.

· Diseminarea rezultatelor obţinute prin intermediul seminarelor, meselor rotunde, mass-media, conferinţelor, publicaţiilor ştiinţifice, etc.

· Elaborarea regulilor de transfer tehnologic în cadrul altor spaţii agricole.

· Acordarea asistenţei metodologice la solicitările agenţilor economici care doresc implementarea TCLS.

· Pentru anul 2014 Expertul este responsabil pentru pregătirea și prezentarea rapoartelor de instruire a producătorilor agricoli în cadrul a 10 seminare organizate la cele patru loturi demonstrative.

Perioada de angajare: 01 martie 2014 – 31 ianuarie 2015

Timpul de lucru: 45 om/zile.

Expert/tehnolog în aplicarea TMPS:

· Monitorizarea respectării tehnologiei elaborate in prima fază a proiectului pentru culturile agricole în baza principiilor Agriculturii conservative la fiecare lot demonstrativ.

· Evaluarea stării agrotehnice a lotului demonstrativ și culturilor agricole pe parcursul anului agricol 2014.

  • Ajustarea, optimizarea elementelor agrotehnice pentru fiecare lot demonstrativ în parte, reieşind din rezultatele analizelor agro-fizice şi agrochimice a solului şi condiţii concrete de climă.
  • Ținerea evidenței lucrărilor efectuate în Registrul Lotului demonstrativ.

· Elaborarea recomandărilor şi eventualelor de corecţii a normelor de fertilizare a solului.

· Cooperarea cu reprezentanţii firmelor producătoare de pesticide în scopul elaborării celor mai reuşite recomandări (metode, scheme) de protecţie a culturilor de câmp împotriva buruienilor, bolilor şi dăunătorilor.

· Elaborarea fişelor tehnologice detaliate la cultivarea culturilor din cadrul loturilor demonstrative existente, cât şi pentru beneficiarii ce solicită implementarea TCLS.

  • Diseminarea rezultatelor obţinute prin intermediul seminarelor, meselor rotunde, mass-media, conferinţelor, publicaţiilor ştiinţifice, etc.
  • Promovarea rezultatelor obţinute şi acordarea asistenţei agronomico-științifică la solicitările agenţilor economici, care planifică implementarea TCLS.
  • Pentru anul 2013 Expertul este responsabil pentru participarea cu prezentări și rapoarte la 10 seminare care vor fi organizate la cele patru loturi demonstrative.

Perioada de angajare: 01 martie 2014 – 31 ianuarie 2015

Timpul de lucru: 80 om/zile.

Expert în economie

  • Analiza economică a lucrărilor agricole efectuate în cadrul loturilor demonstrative pe durata anului agricol.
  • Analiza eficacităţii utilizării capacităţilor de producere.
  • Analiza eficacităţii utilizării produselor chimice şi fertilizanţilor.
  • Elaborarea metodelor şi fişelor de evidență primară a cheltuielilor efectuate pe parcursul anului și instruirea beneficiarilor loturilor demonstrative la completarea lor și menținerea evidenței de cheltuieli.
  • Monitorizarea indicatorilor economici indicaţi Planul de afacere pentru fiecare lot demonstrativ în parte.
  • Diseminarea rezultatelor obţinute prin intermediul seminarelor, meselor rotunde, mass-media, conferinţelor, publicaţiilor ştiinţifice, etc.

· Pentru anul 2014 Expertul este responsabil pentru participarea cu prezentări și rapoarte la 8 seminare care vor fi organizate la cele patru loturi demonstrative

Perioada de angajare: 01 Martie 2014 – 31 Ianuarie 2015

Timpul de lucru: 45 om/zile anual.

Terms of Reference

Anexa

Criterii de evaluare a ofertelor

  • · Selectarea experților pentru prestarea serviciilor de consultanţă descrise mai sus se va efectua în baza metodei „Calitate-Cost”, punctajul final obţinut de fiecare fiind alcătuit în proporţie de 75% de punctajul obţinut pentru parametrul „Calitate” (evaluată în baza ofertelor tehnice) şi 25% – punctajul obţinut pentru parametrul „Cost” (stabilit în baza ofertelor financiare).
  • Pachetul de documente, pe care se indică denumirea concursului şi posturii la care aplică, urmează să fie prezentat la adresa UCIP-IFAD: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de **EXTINS pana la 04.04.2014** ora 10.00.Pachetul de documente va include Oferta Tehnica şi Oferta financiară, fiecare sigilate în plicuri separate şi prezentate în plic comun, la fel sigilat. Indicați pe fiecare plic denumirea concursului și denumirea participantului, precum și conținutul plicului (de ex: Oferta tehnică original).
  • Ofertele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la concurs.
  • Întrebări, clarificări şi precizări la Termenii de Referinţă pot fi adresate la adresa electronică office@ifad.mdsau contactând la tel. specialistul în DVL din cadrul UCIP-IFAD Iurie Uşurelu, (373) 22 21 06 24.