Mai mult decît o afacere pentru Elena Hariton satul Costangalia

Prezenta istorie de succes este elaborata în parteneriat cu asociaţia ONG “ProRuralInvest”.

Elena Haritons-a căsătorit în 2006, Împreună cu soţul și-au făcut planuri de viitor. Nu doreau să plece peste hotare pentru că toți frații, surorile Elenei sunt plecați.

În martie anul 2012, Elena Hariton a participat la un curs de instruire cu tematica: „Cum să inițiezi o afacere?”, astfel devenind beneficiar al proiectului ”Suport în utilizarea remitențelor pentru crearea noilor afaceri și a locurilor de muncă” finanțat de către Uniunea Europeană și co-finanțat de către Cooperarea Cehă pentru Dezvoltare, și implementat de Caritas Republica Cehă în parteneriat cu ONG ProRuralInvest. Ca urmare a instruirii, cu sprijinul organizatorilor proiectului, Elena Hariton a inițiat în anul 2012 o gospodărie țărănească în satul Coștangalia, raionul Cantemir, unde activitatea de bază este creșterea oilor pentru carne și lână. Din banii câștigați la nuntă şi cei primiți din remitențe de la surori au procurat oi. La moment gospodăria are 300 de oi și dorește să extindă afacerea, până la 1000 de oi.

„Sincer, am hotarît să deschidem afacerea pentru ca să arătam că Moldova nu e chiar așa cum o văd oameni: murdară, săracă și fără posibilități de dezvoltare și am decis să dovedim oamenilor că în Moldova pot fi realizate multe lucruri” ne-a relatat Elena Hariton.

La moment agricultura e cel mai favorabil domeniu pentru că producătorii autohtoni se orientează spre produsele bio și renunță la produsele cu E-uri ce sunt aduse din străinătate. Acesta a și fost imboldul pentru a iniția afacerea în domeniul creșterii oilor.

În anul 2013 cu suportul proiectului, Elena Hariton a beneficiat de programul de susţinere a antreprenorialului –IFAD-V, în cadrul căruia tinerii pot obţine resurse creditare până la 300 mii lei, cu un grant de 40%.

Investiția totală în valoarea de 735 mii lei a fost utilizată pentru procurarea a 300 capete de ovine si un tractor.

Tractorul este folosit pentru cultivarea plantelor furajere pe o suprafaţă (30ha) pentru hrănirea oilor pe timp de iarnă, dintre care 5 ha proprii şi 25 ha arendate.

În afacerea pe care o desfășoară antrepenoarea are spijinul din partea soțului. Brînza de oi este preparată de soț și este vândută în raionul Cantemir. Primăvara, mieii vii sunt procurați de către persoane fizice care îi exportă în Arabia Saudită.

Dna Elena ne-a marturisit ca nu îi este frică de lucru, putere, forță găsește întotdeauna știind că aceste lucruri le realizează pentru binele familiei sale.

Antreprenoarea consideră că cea mai importantă trăsatură de caracter pe care trebuie să aibă o femeie pentru a le reuși pe toate este răbdarea, pentru că în viață vor fi diverse greutăți și dacă ai răbdare reusești să treci peste aceste obstacole, să fie calmă, să analizeze lucrurile la rece, fiecare pas trebuie să fie calculat. Să fie sinceră în primul rînd, iar plus la toate trebuie să fie onestă căci de altfel nu poți face o afacere de succes.

În anul 2012 cu sprijinul din partea Proiectului, Hariton Elena a beneficiat de o vizită de studiu în România. Vizita de studiu la care a participat tânăra antreprenoare i-a oferit posibilitatea să viziteze afaceri similare în România, aceasta a contribuit la îmbunătățirea abilităților antreprenoriale și manageriale ale antreprenoarei, precum și semnarea acordului de colaborare cu o întreprindere din România, activând în același domeniu – creșterea oilor.

Luând în consideraţie existenţa unui număr considerabil de întreprinderi şi persoane fizice care cumpără angro carne şi brânză de oi, activitatea este una durabilă şi generatoare de venituri permanente.

”Eu cred că dacă vrei întotdeuna reusești!” ne-a afirmat antreprenoarea.