Tinerii antreprenori pot pregăti dosarele pentru obținerea finanțării

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion SULA, alături de Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD, Victor ROȘCA, au anunțat, astăzi, 14 mai, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea componentei de finanțare a tinerilor antreprenori în cadrul Programului Rural de Reziliență
Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI).

Scopul activităților adresate tinerilor antreprenori este de a spori investițiile în economia rurală și de a consolida capacitățile gospodăriilor de tineri antreprenori din localitățile rurale, astfel contribuind la reducerea migrației tinerilor din mediul rural și la creșterea și diversificarea veniturilor generate în zonele rurale.

Pentru facilitarea accesului tinerilor antreprenori la serviciile financiare oferite în cadrul programului este alocată suma de 12,1 mln dolari SUA, dintre care 4,6 mln dolari SUA (28,57 mln Coroane daneze DKK) este alocată de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei și oferită tinerilor antreprenori sub formă de grant. La finanțarea tinerilor antreprenori pentru porțiunea de credit (60%) vor fi utilizate 7,52 mln dolari SUA din Fondul Circulat al Directoratului Liniilor de Credit, Ministerul de Finanțe. Totodată, tinerii antreprenori – beneficiari ai programului vor contribui cu aproximativ 7,47 mln USD.

Suma maxim a unui credit va fi egală cu 520 mii lei, inclusiv cu porțiune de grant în mărime maximă de 120 mii lei sau 40% dacă suma creditului solicitat este de pînă la 300 mii lei. Porțiunea de grant este partea nerambursabilă a creditului la care nu se va aplica dobînda.

Termenul de rambursare a creditului va corespunde termenului de recuperare a investiției, dar nu mai mare de 5 ani, inclusiv perioada de grație nu mai mare de 2 ani, pentru creditele pe termen mediu. Pentru înființarea plantațiilor multianuale, termenul de rambursare nu va depăși 8 ani, inclusiv perioada de grație de maxim 4 ani.

Pentru a beneficia de credit cu porțiune de grant tinerii antreprenori, cetățeni ai Republicii Moldova vor avea vîrsta cuprinsă între 18 și 35 de ani inclusiv și vor întruni toate criteriile de eligibilitate stabilite în cadrul programului.

Pe lîngă oferirea oportunităților de finanțare, în cadrul componentei va fi acordată asistență consultativă la elaborarea planurilor de afaceri pentru tinerii antreprenori, consultanță la dezvoltarea afacerii, precum și instruirea tinerilor antreprenor la inițierea afacerii și în perioada post-finanțare.

Pentru a beneficia de instruire, tinerii antreprenori vor completa un formular de aplicare la instruire (pre sau post finanțare) și îl transmit scanat la adresa: office@ifad.md sau fax: 022 87 16 59. UCIP-IFAD va organiza sesiunile de instruire prin intermediul companiilor contractate, care vor contacta solicitantul și vor anunța data și locul petrecerii activității de instruire.

Amintim că Acordul de finanțare a componentei destinate tinerilor antreprenori, semnat între Republica Moldova și Danemarca, prin intermediul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la începutul lunii aprilie 2015. Componenta de finanțare a tinerilor antreprenori urmând să fie implementată în perioada mai 2015 – decembrie 2017. În cadrul programului se preconizează finanțarea a 470 de proiecte investiționale pentru tinerii antreprenori și crearea a 1170 de locuri de muncă. Totodată, 300 de tineri întreprinzători vor primi asistență la elaborarea planurilor de afaceri, iar peste 900 de tineri vor fi instruiți în domeniul lansării şi gestionării afacerilor.