Start instruirilor pentru tinerii antreprenori

În perioada 16-20 mai 2016 a fost dat startul activităților de instruire pre-finanțare a tinerilor antreprenori din localitățile rurale în domeniul inițierii și dezvoltării afacerilor în agricultură pentru anul 2016. Activitățile de instruire sunt finanțate în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI) și organizate de Centrul de Educație și Dezvoltare Rurală. Suportul este oferit tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani pentru bărbați și 18-40 ani pentru femei, care doresc să lanseze sau să extindă o afacere, dar totodată simt nevoia de dezvoltare a capacităților antreprenoriale, a spiritului și aptitudinilor de întreprinzător, și doresc să obțină finanțare din sursele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD).

Primul grup format din 25 de tineri a beneficiat de un program amplu de instruire care a cuprins un șir de subiecte importante, dintre care: managementul şi planificarea afacerii; bazele tehnologiilor de producere a produselor agricole de origine vegetala şi animală; elaborarea fişelor tehnologice; managementul financiar şi evidenţa contabilă; marketing şi vânzări; elaborarea planului de afaceri; completarea cererii de creditare; aspecte de negociere a creditului cu instituţia financiară. Totodată, tinerii au acumulat cunoștințele necesare pentru completarea unei cereri de creditare şi au avut posibilitatea să acumuleze abilități importante pentru negocierea unui credit la instituțiile financiare.

În programul de instruire a fost inclusă și prezentarea Dlui Ștefan Sandic, tănăr antreprenor din s.Șipca, r-nul Șoldănești, care a beneficiat de finanțare (credit cu porțiune de grant) în anul 2011 din sursele destinate tinerilor antreprenori în cadrul Programului de Servicii Financiare Rurale și Dezvoltare a Businessului Agricol (IFAD V), pentru extinderea afacerii. Tînărul a împărtășit participanților la seminar experiența sa în domeniul administrării afacerii, succesele și dificultățile întîmpinate, specificul dezvoltării ramurii apicole în Republidca Moldova, precum și oportunitățile specifice domeniului.

În ultima zi a cursului de insturire, Dna Natalia Manea, specialist în dezvoltarea produselor financiare în cadrul UCIP-IFAD, a prezentat participanților la instruire condițiile de finanțare disponibile pentru tinerii antreprenori în cadrul Programului IFAD VI. Totodată, tinerii au avut posibilitate să primească răspuns la întrebările care le aveau privind accesărea unui credit cu porțiune de grant. La finele sesiunii, tinerilor le-au fost înmînate diplomele de participare la instruire.

Activitatea de instruire a tinerilor va continua pînă la finele lunii decembrie 2016, urmînd să fie organizate sesiuni de instruire pentru alte 5 grupuri. Tinerii din localitățile rurale interesați de cursurile de instruire oferite în cadrul programului IFAD VI pot expedia Formularul de aplicare, prin poşta electronica: office@ifad.md sau prin fax la numărul 022 87 16 59.
________________________________________________________________________________________________