Afacerile agricole pot beneficia de finanțare din mai multe surse, iar alegerea corectă a acesteia oferă mai multe avantaje. În cadrul unui interviu Agrobiznes, Alina Mamatiuc, Specialist Servicii Financiare și Dezvoltare Rurală în cadrul Unității IFAD, a relatat mai multe despre avantajele suportului oferit de către UCIP IFAD, dar și a oferit câteva recomandări producătorilor, atunci când planifică să acceseze un credit sau grant pentru dezvoltarea afacerilor.
Mai multe detalii aflați în continuare.
Povestiți mai multe despre oportunitățile de finanțare disponibile în cadrul UCIP IFAD, grupurile țintă cărora sunt destinate.
În ultimii 23 de ani Proiectele IFAD au fost alături de antreprenorii din zona rurală oferind suport financiar și consultativ. Produsele oferite în cadrul Proiectelor IFAD permit antreprenorilor din mediul rural, tinerii, femeile antreprenoare și micii fermieri, să-și sporească veniturile și să-și consolideze reziliența la schimbările climatice și riscurile economice, sporesc accesul fermierilor la credite, prin oferirea produselor financiare adecvate și accesibile, susțin investițiile în infrastructura rurală productivă și transformarea economică rurală prin eliminarea blocajelor și consolidarea fermierilor prin promovarea implementării tehnologiilor climatice inteligente.
Care sunt condițiile obligatorii pe care trebuie să le întrunească un antreprenor pentru a fi eligibil?
Criteriile de eligibilitate și condițiile variază în funcție de produsul pe care antreprenorii îl aleg. Încurajăm pe cei interesați de credite sau granturi să studieze condițiile de acordare a finanțării pe site-ul www.ucipifad.md sau să contacteze specialiștii din echipa UCIP IFAD, instituțiile financiare partenere sau companiile de consultanță acreditate de UCIP IFAD, care oferă servicii gratuite pentru elaborarea planurilor de afaceri și asistență în procesul de aplicare a dosarului.
Povestiți mai multe despre programele de instruire disponibile și cele planificate?
Pe durata derulării Proiectelor IFAD, s-a acordat o atenție semnificativă și unui alt aspect esențial pentru creșterea unei afaceri durabile, și anume formarea în diferite domenii, printre acestea sunt incluse module variate, precum: primii pași în antreprenoriat, management, evidența contabilă, marketing și vânzări online, consolidarea capacităților de adaptare la schimbările climatice, reabilitării ecologice a terenurilor.
Astfel, în jur de 3 593 de producători agricoli au fost familiarizați și instruiți în domeniul aplicării tehnologiilor conservative de lucrare a solului, iar 1 747 de producători agricoli au fost familiarizați cu practicile rezilient climatice.
De asemenea, 1 346 de agricultori au fost instruiți pe diferite teme financiare, dintre care Educația financiară, Particularitățile menținerii evidenței contabile în cadrul micilor GȚ și altele.
În timpul apropiat, UCIP IFAD va organiza o vizită de studiu în domeniul apiculturii în România pentru femeile micro-antreprenoare, beneficiare ale Proiectelor IFAD, în scop de consolidare și dezvoltare a capacităților și creșterea gradului de cunoștințe privind aspecte tehnologice de producere, procesare, ambalare, comercializare a mierii de albină și produselor derivate.
Ce sfaturi ați avea pentru micii fermieri la alegerea unui partener de finanțare?
Alegerea unui partener de finanțare este o decizie importantă pentru micii fermieri, deoarece poate influența succesul afacerii lor agricole pe termen lung. Iată câteva sfaturi pentru alegerea unui partener de finanțare potrivit:
- Stabiliți nevoile financiare. Începeți prin a înțelege clar cât de mult finanțare aveți nevoie și pentru ce scopuri. Fie că este vorba de achiziționarea de echipamente, extinderea afacerii sau gestionarea sezonului de recoltă, aveți nevoie de o evaluare precisă a costurilor.
- Cercetați opțiunile. Există mai multe surse de finanțare pentru agricultori, inclusiv bănci, cooperative de credit, instituții de micro finanțare, investitori privați, programe guvernamentale, trebuie să identificați cea mai potrivită pentru nevoile voastre.
- Evaluați costurile, o etapă extrem de importantă în care urmează să comparați ratele dobânzilor, comisioanele și alte costuri asociate cu diferitele opțiuni de finanțare. Asigurați-vă că înțelegeți pe deplin toate aspectele financiare pentru a evita surprize neplăcute mai târziu.
- Evaluați riscurile asociate cu diferitele opțiuni de finanțare și luați în considerare cum acestea ar putea influența afacerea dvs. Dezvoltați un plan de gestionare a riscurilor înainte de a lua o decizie finală.
- De asemenea recomandăm fermierilor mai puțin experimentați să identifice un partener de finanțare care ar oferi nu numai fonduri, ci și asistență și consultanță în ceea ce privește gestionarea financiară a afacerii.
- Asigurați-vă că înțelegeți în totalitate termenii și condițiile contractului de finanțare. Cerințele de documentație ar trebui să fie clare și transparente, iar partenerul de finanțare ar trebui să fie dispus să vă ofere toate informațiile necesare. Înainte de a semna orice contract de finanțare, asigurați-vă că ați făcut o analiză atentă și că v-ați asigurat că partenerul de finanțare este într-adevăr potrivit pentru nevoile și obiectivele dvs. financiare.
Ce avantaje oferă creditele oferite în cadrul programelor IFAD?
Avantajele obținute la accesarea unui credit joacă un rol semnificativ în sprijinirea dezvoltării și creșterii afacerilor agricole ale fermierilor care participă în Proiectele IFAD.
Creditele oferite în cadrul Proiectelor IFAD aduc beneficiul scutirii de TVA pentru livrările de mărfuri și serviciile efectuate în țară, iar aceasta poate reduce costurile și îmbunătăți profitabilitatea fermelor. Proiectele IFAD oferă facilități fiscale și vamale pentru bunurile importate, ceea ce poate duce la economii semnificative pentru fermieri atunci când achiziționează bunuri necesare din surse externe.
Condițiile de creditare sunt atractive, inclusiv termeni de rambursare flexibili și sume împrumutate adecvate nevoilor specifice ale fermierilor, dobândă anuală efectivă avantajoasă, ceea ce reduce costurile totale de rambursare și face finanțarea mai accesibilă pentru fermieri, comisioane limitate, ceea ce înseamnă că fermierii nu vor suporta costuri excesive pentru procesul de obținere a finanțării. Procesul de obținere a creditului în cadrul Proiectelor IFAD este simplu și rapid, ceea ce ajută fermierii să obțină rapid resursele financiare de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerea.
Care sunt obiectivele UCIP IFAD pentru perioada următoare, vor fi disponibile și alte oportunități pentru fermieri?
Printre obiectivele prioritare ale Proiectelor IFAD în desfășurare se numără sprijinirea antreprenorilor din mediul rural, cu o atenție specială acordată tinerilor, femeilor și micilor fermieri.
Scopul este să consolideze capacitatea acestora de producție și să faciliteze accesul lor la piețe. De asemenea, proiectele vizează stimularea investițiilor în infrastructura productivă din mediul rural, pentru a susține dezvoltarea economică durabilă.
Un alt obiectiv important constă în realizarea unei transformări economice rurale reziliente prin eliminarea obstacolelor existente. În plus, se urmărește să se întărească micile ferme, având în vedere suprafețele reduse de până la 10 hectare, și să se consolideze afacerile din zonele rurale.
În acest sens, se promovează adoptarea tehnologiilor inteligente în ceea ce privește schimbările climatice, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și adaptată la condițiile actuale.