**Extins 23.10.2017**Selectarea prestatorului de servicii pentru elaborarea ghidului practic în domeniul organizării și managementului landșafturilor agricole

Номер 44/17 PRRECI
Категория GEF
Дата выхода 28 июнь 2017 10:00
Дата окончания 23 окт 2017 16:00

Descriere program

Programul Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă (PRRECI), finanțat de Fondul Global de Mediu (FGM) şi implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă largă de servicii financiare adecvate şi integrate. O atenție deosebită în cadrul Programului este atribuită dezvoltării şi implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol și managementului durabil al solului cu impact pozitiv asupra ecosistemelor. Agricultura trebuie să soluționeze simultan trei provocări strîns legate între ele: asigurarea securității alimentare prin sporirea productivității și veniturilor, adaptarea la schimbarea climei și contribuirea la diminuarea schimbărilor climatice. Pentru a soluționa aceste trei provocări, sistemele de aprovizionare cu alimente trebuie , concomitent, să fie mai eficiente și rezistente, la orice scară: de la nivel de fermier pînă la nivel global. Ele trebuie să fie mai eficiente în utilizarea resurselor (utilizarea a mai puțin teren, apă și inputuri pentru a produce mai multe produse alimentare) și mai rezistente la schimbări și șocuri.

Schimbările climatice au deja un impact asupra agriculturii și securității alimentare, rezultate din prevalența fenomenelor meteo-climatice extreme și imprevizibilitatea condițiilor meteorologice. Țările în curs de dezvoltare și fermierii mici sunt cei mai afectați de aceste schimbări. Degradarea resurselor naturale deja este o realitate pentru populația din localitățile rurale, pentru care solul, pășunile și resursele acvatice sunt elementele cheie în activitatea lor agricolă şi viața cotidiană, şi care, de regulă, nu au cunoștințe suficiente despre potențialul de adaptare, metodele de întoarcere a terenurilor degradate în utilizare fie ca pășuni, inclusiv acoperite cu vegetație forestieră, păduri sau terenuri agricole cu creșterea culturilor intercalate în scopul sporirii continue a fertilități. Consolidarea securității alimentare, în îmbinare concomitentă cu atenuarea schimbărilor climatice și păstrarea bazei de resurse naturale și servicii ecosistemice vitale, impune trecerea la sistemele de producție agricolă care sunt mai productive, utilizează mai eficient inputurile, sunt mai stabile şi rezistente la riscuri, șocuri și variabilitatea climei pe termen lung. Agricultura rezilientă și productivă necesită o schimbare radicală a modului de utilizare a terenurilor, apei, solurilor și resurselor genetice.

Scopul concursului

UCIP-IFAD va angaja un prestator de servicii pentru elaborarea unui ghid practic în domeniul restabilirii landșafturilor. Ghidul practic va reflecta cel puțin următoarele teme:

1.Introducere/noțiuni de ecosistem, landșaft, bazin hidrografic (exemple ecosisteme naturale, agricole, landșafturile din zonele naturale ale RM, schițe, imagini din RM).

2. Influența agriculturii asupra mediului înconjurător în RM (sol, apă, schimbarea climei etc., schițe, tabele, figuri).

3. Aspecte intersectoriale, abordare multilaterală (multi-stakeholders) și eforturi comune la nivel de autorități (locale, raionale, regionale), fermieri, agenți economici și alte părți interesate în procesul restabilirii landșafturilor agricole (matrice, figuri, tabele).

4. Abordarea participativă în soluționarea problemelor de mediu și dezvoltare rurală (exemple pentru RM).

5. Actorii principali la organizarea și managementul landșafturilor agricole- fermieri, APL, instituții de profil, societatea civilă, tinerii: rolul actorilor, colaborarea între actori, depășirea constrângerilor (matrice, tabele, planuri de acțiuni comune) .

6. Identificarea cauzelor degradării/managementului incorect a landșafturilor agricole – instrumente/metode, comunicare, matrice, studii, evaluări etc.

7. Măsuri/practici de organizare și management a landșafturilor precum și prevenirea/reducerea degradării la limitele admisibile (descrierea măsurilor/practicilor de restabilire/management cu estimarea costurilor – tabele, schițe imagini) .

8. Elaborarea planului de acțiuni la nivel de comunitate/raion/regiune ( exemple).

9. Monitorizarea, evaluare și actualizarea planului de acțiuni (exemple).

Criteriile de eligibilitate

1. Persoana juridică înregistrată conform legislației în vigoare.

2. Experiență de lucru sau experiență în prestarea serviciilor în domeniul organizării și managementului landșafturilor (inclusiv elaborare manuale, ghiduri, studii, metodici, planuri de acțiuni în domeniul landșafturilor, etc.) de cel puțin 3 ani.

3. Autorii din grup vor avea cunoștințe bune despre: actori, legislație, probleme de mediu relevante domeniului, activități/măsuri relevante pentru RM.

Documentele necesare de a fi depuse:

Ofertanții vor depune la oficiul UCIP-IFAD ofertele tehnică și financiară după cum este indicat în condițiile de prezentare a pachetului de documente. Ofertanții care nu vor respecta aceste condiții NU vor fi admiși la concurs

Oferta tehnică trebuie să includă următorul set de documente:

1. Copia certificatului de înregistrare/decizia de înregistrare și Extrasul din Registrul de stat al

persoanelor juridice;

2. Profilul instituției (descriere succintă a activității și a realizărilor, Anexa nr.1) cu anexarea

documentelor care confirmă experiența de prestare a serviciilor similare de cel puțin 3 ani;

3. Structura ghidului practic ce urmează a fi elaborat cu indicarea capitolelor, sub-capitolelor, numărului de pagini pentru fiecare temă, lista autorilor la fiecare capitol, sub-capitol, date preliminare despre imagini, schițe, exemple, studii de caz etc. (anexa 2);

4. Termenul de elaborare a ghidului (zile calendaristice de la momentul semnării contractului) ;

5. Lista specialiștilor care vor participa la elaborarea ghidului practic, la care se va anexa CV-le întregii echipe de experți/profesori, copia diplomelor de licență, învățămînt superior și/sau diplomelor de grad științific (conform Anexei nr.3);

6. Lista manualelor/ghidurilor/studii/metodici etc. în ultimii 5 ani de echipa de experți, care vor fi implicați în prestarea serviciilor;

7. Declarația privind veridicitatea datelor și informației prezentate (Anexa nr. 4).

· Oferta financiară se prezintă în dolari SUA.

Pentru persoanele juridice costul serviciilor va fi prezentat ținînd cont de valoarea serviciilor supuse impozitării la cota 0 (zero) a TVA prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova Nr. 643 din 26.08.2011 (anexa 5).

Termeni de referință

Anexe

Condițiile de prezentare a pachetului de documente

· Pachetul de documente va include oferta tehnică (original și copie) şi oferta financiară (original și copie), fiecare sigilate în plicuri separate (total 4 plicuri) şi toate împreună prezentate în plic comun, la fel sigilat. Pe toate plicurile (4+1) va fi indicată denumirea ofertantului, persoana și telefonul de contact, adresa de e-mail și denumirea concursului la care se aplică. Oferta va fi prezentată la adresa UCIP-IFAD: bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 162, et.13, oficiul 1303, pînă la 20 iulie 2017, 25 august, 18 septembrie, 23 octombrie 2017, ora 16:00.

· Ofertele incomplete și cele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la Concurs.

· Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de email: office@ifad.md

INFORMAȚII ADIȚIONALE:

UCIP-IFAD este în drept de a anula licitația la orice etapă de concurs din motivul imposibilității acoperirii financiare ori din motiv de necorespundere a ofertelor cu cerințele stabilite în documentele de concurs sau alte motive justificate.