APESM solicita cereri de oferta pentru elaborarea Regulamentului de conformitate pentru utilizatorii mărcii comerciale comune APESM

Asociaţia Producătorilor și Exportatorilor de Strugurilor din Moldova, fondată în anul 2008 de un grup de producători entuziaşti – manageri ai 11 companii producători şi exportatori de cele mai valoroase soiuri de struguri pentru masă actualmente include peste 150 de producători de struguri.

Scopul major al Asociației este promovarea, pe piețele mondiale de consum, a strugurilor valoroși, cu calități dietetice și gustative deosebite, produși pe podgoriile însorite ale plaiului moldav.

Misiunea APESM constă în studierea cerințelor piețelor externe și în deosebi a rețelelor de marketuri față de calitatea strugurilor importați și altor aspecte ce derivă din cerințele consumatorului final față de un produs importat din o țară sau o regiune necunoscută de el pînă în prezent.

Producătorii din Moldova, care sunt orientați spre piața din UE și alte piețe, care an de an sporesc cerințele față de producția importată, sunt puțin informați cu aceste cerințe și au o anumită frică în cucerirea piețelor noi.

Acest obiectiv va fi realizat nu numai prin implementarea tehnologiilor inovative şi standardelor internaționale, dar și prin respectarea unor cerințe strict determinate la toate etapele tehnologice și de marcheting , la care avem restanțe. Noi nu promăvăm producția țării, dar încercăm desinestătător, în mod haotic să efectuăm niște exporturi epizodice , care sunt în scurt timp uitate.

Înlăturarea acestor lacune ar fi posibilă prin elaborarea și respectarea de către producătorii de struguri a unui Regulament de conformitate, pentru utilizatorii mărcii comerciale comune.

Justificarea scopului de lucru
Tradițional ramura producerii strugurilor de masă este considerată una din ramurile ce reprezintă Republica Moldova, fiind rezultatul îmbinării unor așa factori naturali ca: compoziția solului, numărul de zile cu soare, relieful de podgorii etc. Sectorul vitivinicol în Republica Moldova, a fost, este şi va fi şi pe viitor o ramură strategică a economiei naţionale. Dezvoltarea acesteia este condiţionată de condiţiile pedoclimatice favorabile pentru cultivarea viţei de vie, istorie, tradiţii şi experienţă.
O branşă importantă a complexului vitivinicol este producerea strugurilor de soiuri pentru masă. În ultimii 10 ani în dezvoltarea acestei subramuri s-au produs unele schimbări şi s-au înregistrat unele tendinţe de ameliorare a situaţiei, care s-au soldat cu perfecţionarea şi extinderea listei de soiuri, majorarea suprafeţelor de plantare, creşterea numărului de producători, sporirea productivităţii plantaţiilor şi eficienţei economice a producţiei de struguri.

Sarcini şi responsabilităţi:
În baza unui concurs naţional, va fi selectată o Companie, care în decurs de 35 zile lucrătoare, va fi responsabilă de elaborarea ”Regulamentului de conformitate, pentru utilizatorii mărcii comerciale comune APESM”. Acest document va conține în sine un set integru de reguli si reglementari ce va cuprinde următoarele compartimente: (i) tehnologia producerii strugurilor de masă, (ii) protecția și fertilizare, (ii) păstrarea și sortarea, (iii) siguranța alimentului și (iv) marketingul strugurilor de masa. (cantități, tipuri de ambalaj, condiții de transport, contracte comerciale, certificări, plasare de produs, grafic comercializare, etc.)
Documentul este destinat producătorilor și exportatorilor strugurilor de masă – membri al APESM, care doresc să utilizeze marca comercială comună al membrilor Asociației, precum si facilitățile oferite de către APESM ca rezulta al activităților promoționale in piețele europene.

Pentru mai multe detalii vedeți:

Termeni de Referință

Depunerea ofertelor:
Pachetul de documente, pe care se indică denumirea concursului, urmează să fie prezentat la adresa APESM: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162, et.2, oficiul 207, nu mai târziu de 03 august 2015, ora 17:00. Pachetul de documente prezentat într-un plic separat și sigilat. Întrebări, clarificări şi precizări la Termenii de Referinţă pot fi adresate la adresa apesmd@gmail.com