Ce este educația financiară și de ce avem nevoie de ea?

Educația financiară este abilitatea de a înțelege noțiunile și conceptele de care aveți nevoie pentru a vă gestiona eficient banii, pentru a evalua toate argumentele pro și contra atunci când este vorba de anumite cheltuieli sau investiții și a lua decizii informate, pentru a ține evidența veniturilor și cheltuielilor și a le echilibra în așa mod, încât să puteți atinge nivelul dorit de stabilitate financiară.

În ziua de astăzi atunci când avem la dispoziție atâtea instrumente de gestiune a banilor, dar și instrumente financiare oferite de bănci sau organizații de microfinanțare, este foarte important să înțelegem bine de ce anume avem nevoie, pentru a putea folosi aceste instrumente în avantajul nostru.

De unde să începi?

1. Înțelege termenii financiari și începe să fii atent la modul în care îți cheltuiești banii

Nu este necesar să ai același vocabular pe care îl are un lucrător din sfera financiară. Trebuie doar să înțelegi termenii de bază, care țin de propria ta situație financiară și de activitățile pe care le desfășori. Pentru orice pas important, vezi care este impactul pe care o cheltuială majoră îl are asupra venitului tău. Nu te gândi doar la beneficiul imediat, ci vezi cum te afectează pe termen lung.

2. Află cum poate fi pus în pericol bugetul tău

Cel mai mare pericol pentru siguranța ta financiară sunt cheltuielile mai mari decât veniturile. Pentru a nu cădea în această capcană, asigură-te că știi în orice moment, care sunt veniturile și cheltuielile tale, ce sume ai disponibile, ce îți poți permite și ce nu. Folosește aplicația gratuită Agribusiness Budget pentru a te asigura că nu îți scapă nimic.

3. Ceea ce îți asigură succesul financiar este să ai un plan

Nu este suficient să duci evidența banilor, trebuie să știi să-i și planifici. Să ai întotdeauna un plan pe termen mediu ce ține de modul în care îți vei câștiga și cheltui banii te ajută să eviți cumpărăturile impulsive și îți permite să economisești pentru situații neprevăzute, sau pentru investiții.

4. Fă diferența dintre un bun care iți aduce sau nu un venit

Unul dintre motivele pentru care mulți oameni se confruntă cu probleme financiare este pentru că aceștia nu analizează impactul unui bun asupra bugetului/ cheltuielilor. De exemplu, mulți cred că locuința/telefonul performant /automobilul de lux este un bun activ, pe când, de fapt, prin destinația sa este un bun pasiv. O definiție simplă a unui bun activ este: ceva care îți aduce bani; noțiunea de bun pasiv este ceva ce îți ia bani.

 

5. Fii pregătit pentru situații neprevăzute

Nu e cazul să fim pesimiști, dar precauți. Fii pregătit pentru situații neprevăzute. O sumă pusă deoparte îți oferă siguranță în situațiile de criză. Și pentru că se poate întâmpla să fii luat pe nepregătite fii informat despre produsele financiare/împrumuturi pe care le poți folosi fără riscuri majore.

6. Dacă ai decis să apelezi la un împrumut pune multe întrebări

Bineînțeles, situația ideală este să ai bani pentru orice necesitate. Realitatea ne arată, însă, că nu este mereu așa. Dacă te trezești în fața unei situații total neprevăzute și ai nevoie de un împrumut de nevoi personale, asigură-te că ai înțeles toate condițiile prevăzute de contract. Alege parteneri de încredere.

Investind timp și efort în educația noastră financiară, dând dovadă de disciplină ne putem asigura confortul financiar.

Dacă vei investi în cultura ta financiară:

  • nu vei mai avea zilnic grija banilor și nivelul de stres va fi redus;
  • vei ști cum să îți utilizezi timpul eficient, pentru a putea câștiga bani;
  • vei învăța să duci evidența banilor personali și cei ai afacerii tale;
  • vei cunoaște mai multe despre impozitele și taxele pe care trebuie să le plătești;

vei afla despre instrumentele de finanțare, împrumuturi rambursabile și nerambursabile, la care poți avea acces.

Programul de educație financiară “Investește în viitorul tău” este cel mai bun început pe această cale. Urmărește pagina de facebook  Program de educație financiară “Investește în viitorul tău” pentru a afla mai multe despre program și despre aplicația Agribusiness Budget, care îți poate oferi o imagine clară despre finanțele tale personale, și/sau cele ale afacerii tale și te poate ajuta să faci o analiză detaliată a bugetului tău, să identifici obiceiurile tale financiare  și să previi riscuri care pot duce la situații dificile.

Aplicația AgriBusiness Budget este foarte versatilă, având un șir de funcții, care acoperă mai multe necesități, astfel încât poate fi folosită cu succes nu doar de antreprenori, dar și de studenții care încearcă să economisească și de gospodarii care vor să echilibreze finanțele familiei, într-un cuvânt, orice persoană care își dorește stabilitate financiară.