Cea de-a 45-a sesiune a Consiliului Guvernatorilor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), a avut loc la 16 februarie, 2022, cu tematica „Utilizarea inovațiilor și a finanțării pentru o redresare favorabilă incluziunii și rezilientă la schimbările climatice”.
În prezent, doar 1.7 % din finanțarea globală pentru adaptarea la schimbările climatice este destinată fermierilor mici din țările în curs de dezvoltare. IFAD se angajează să schimbe acest lucru și va dedica cel puțin 40% din resursele sale pentru consolidarea rezilienței la schimbările climatice şi îmbunătăţirea oportunităţilor economice ale micilor producători.
Luând cuvântul la deschiderea reuniunii anuale a Consiliului Guvernatorilor IFAD, liderii au subliniat vulnerabilitatea micilor fermieri la schimbările climatice și au cerut investiții urgente și inovatoare pentru a ajuta comunitățile rurale din țările cele mai sărace ale lumii să se adapteze la schimbările climatice.
„Pandemia și schimbările climatice au expus vădit vulnerabilitatea micilor producători și inechitatea prin care trec fermierii care produc o treime din produsele alimentare ale lumii, dar primesc doar aproximativ șase cenți pentru fiecare dolar la produsul pe care îl generează. Nu există sustenabilitate sau reziliență fără o echitate sporită.”a subliniat președintele IFAD, Gilbert F. Houngbo.
Consiliul Guvernatorilor este principalul organ decizional al IFAD. Acesta este format din toate statele membre ale IFAD și se reunește anual.
Țara noastră a fost reprezentată de Guvernatorul național IFAD, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU.